Prancūzijoje įsimylėjo levandų laukus: pradėjo jas sodinti ir Lietuvoje

Moteris teigia, kad idėja įkurti levandų ūkį kilo spontaniškai. Prieš keletą metų ji lankėsi Prancūzijoje ir čia ją pakerėjo Provanso levandų laukai.

„Prieš keletą metų su mama ir seserimi praėjome domėtis eterinių aliejų gamyba, aiškinomės jų savybes, išbandėme pačios. Jau anksčiau savo darželyje auginome keletą levandų sodinukų, o apsilankiusios Prancūzijoje nutarėme pasisodinti jų daugiau. Pasodinome pirmąsias eiles, jos pradėjo žydėti jau kitais metais. Pagalvojome: juk jos tokios nuostabios ir pasižymi daugybe žmogui naudingų savybių – gal pabandome kažką daugiau daryti?“ – apie levandų ūkio įkūrimo pradžią pasakoja G. Jankūnienė.
Levandų ūkis Biržų rajone

Levandų laukas kasmet augo ir plėtėsi, o ir pro šalį važiuojantiems žmonėms buvo vis sunkiau atsispirti pagundai stabtelėti ir pasigėrėti levandų žiedais, įkvėpti saldaus jų aromato ir nusifotografuoti.

„Kai laukas išaugo, atvykę lankytojai pradėjo klausinėti, ar vedame edukacines programas, ar darome kažką daugiau. Pastebėjome, kad žmonės to nori, todėl nusprendėme sukurti aplinką, į kurią būtų malonu atvykti. Pradėjome kurti Provanso stiliaus aplinką, levandų lauką ir toliau plėtėme. Taip ir užaugome“, – šypsosi moteris.

Šiemet džiaugiasi išskirtinio grožio žydėjimu: plūsta svečiai iš visos Lietuvos

Šiandien G. Jankūnienė su šeima prižiūri tris levandų laukus. Moteris juokiasi, kad dar jokiose nuotraukose nepavyko aprėpti viso lauko.

„Levandų priežiūra reikalauja labai daug laiko. Darbuojasi visa mano ir sesers šeimyna, visas laisvalaikis pabėga tarp levandų“, – teigia moteris.
Levandų ūkis Biržų rajone

Tiesa, levandų laukų priežiūra šeimai tapo ne tik pramoga, bet ir šeimos verslu. G. Jankūnienė atskleidžia, kad siekia paversti levandų ūkį pragyvenimo šaltiniu, tačiau priduria, kad tai nėra lengvas darbas – tam reikia investicijų ir darbo.

„Turistams levandų laukus aprodome jau ketvirtą sezoną. Šiemet sulaukėme ypač didelio susidomėjimo, nes galime pasidžiaugti labai gražiu levandų žydėjimu – nė vienais metais jos dar nebuvo tokios gražios, šilti orai leido joms gražiai užaugti. Žmonės atvyksta ne tik į edukacines programas, bet ir tiesiog aplankyti, pasižiūrėti, čia pakvėpuoja levandų aromato, pasisėdi, fotografuojasi ir grožisi kiek nori. Ši savaitė prasidėjo labai intensyviai – žmonės tiesiog plūsta“, – teigia G. Jankūnienė.

Kalbėdama apie ateitį, moteris prasitaria, kad idėjų plėstis yra, tačiau kol kas jų neatskleidžia.

„Lankytojams visada sakome: atvykite po metų, po dviejų, ir tada pamatysite, kaip mes pasikeitėme ir užaugome. Planų plėstis tikrai yra, tačiau viskas priklauso nuo laiko“, – sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)