Maudymosi sezono metu maudyklų vandens ir smėlio kokybė tikrinama ne mažiau kaip 8 kartus. Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistai birželio 14 dieną paėmė Balsio ir Salotės vandens mėginius ir atlikę tyrimus nustatė, kad tiek žarninių lazdelių, tiek enterokokų skaičius neviršija maudyklų vandeniui nustatytos higienos normos HN:92:2018 reikalavimų.

„Šiemet Balsio ežero paplūdimiui skyrėme ypač didelį dėmesį – pastatėme naują gelbėjimo stotį, sukūrėme naujas poilsio ir aktyvaus laisvalaikio erdves, išsprendėme viešųjų tualetų klausimą. Būtent todėl pranešimas apie trumpalaikę mikrobiologinę taršą buvo itin netikėtas, apie tai nedelsdami informavome visuomenę. Dabar, kai sveikatos priežiūros specialistai patvirtino, kad vanduo švarus, drąsiai kviečiame vilniečius ir sostinės svečius maudytis ir naudotis visa puikiai įrengta ir sutvarkyta Balsio ežero paplūdimio infrastruktūra“, - pasakoja viešuosius Vilniaus miesto paplūdimius prižiūrinčios įmonės „Grinda“ vadovas Kęstutis Vaicekiūtis.

Kokybiškam ir komfortiškam vilniečių poilsiui sutvarkytas kiekvienas Balsio paplūdimio kampelis: suformuotos atskiros poilsio, aktyvaus laisvalaikio, iškylų ir pramogų erdvės, kuriose vienu metu gali ilsėtis, pramogauti ir sportuoti skirtingų pomėgių vasarotojai. „Grinda” aplinką papuošė dekoratyviniais augalais, įrengė patogius gultus ir hamakų parką, geriamojo vandens fontanėlį.

Besimaudančiųjų saugumu visuose Vilniaus miesto viešuosiuose paplūdimiuose kasdien nuo 8 iki 20 val. pasikeisdami rūpinasi apie 30 bendrovės „Grinda“ gelbėtojų. Šiemet gelbėtojų pagalbos jau prireikė 19 žmonių (14 vaikų). 45 kartų buvo suteikta pirmoji medicininė pagalba – dažniausiai pasitaikė nedideli sumušimai ar apsibrozdinimai, tačiau gelbėtojai suteikė pagalbą ir šilumos smūgių, ir perkaitimo atvejais.

Šiuo metu vandens temperatūra sostinės Salotės, Balžio ir Tapelių ežeruose yra apie 24°C, Balsio ežere – 23°C, Neryje ties Valakampiais ir Žirmūnais – apie 22°C.

DELFI primena, kad praeitą savaitę buvo skelbta, jog nepatariama maudytis Vilniaus rajono Salotės ir Žaliuosiuose ežeruose – juose, birželio pirmosiomis dienomis daryti tyrimai rodė, kad pagal higienos normos reikalavimus žarninių lazdelių kiekis viršijimas 2-2,5 karto.

Atėjus vasarai prasideda maudymosi sezonas, kuris Lietuvoje (atsižvelgiant į gamtines sąlygas) trunka nuo birželio 1-osios ir tęsiasi iki rugsėjo 15 d. Visuomenės sveikatos specialistai įspėja, kad šylant vandeniui ežeruose, upėse ir kituose vandens telkiniuose, susidaro palanki terpė daugintis įvairiems ligų sukėlėjams. Per vandenį gali plisti įvairios bakterinės, virusinės, parazitinės kilmės užkrečiamosios ligos. Dažniausiai ligų sukėlėjai maudantis patenka per burną, kai besimaudant gurkštelima užteršto vandens.

Žarnyno užkrečiamosios ligos simptomai gali būti įvairūs – karščiavimas, viduriavimas, galvos skausmas, silpnumas ir kt.) ir pasireikšti net po kelių dienų, kadangi šioms ligoms būdingas 3-7 dienų inkubacinis periodas. Ne visi žmonės suserga, net ir maudydamiesi užterštame vandenyje, tai lemia kiekvieno žmogaus imunitetas. Ypač pavojinga maudytis užterštame vandenyje vaikams, pagyvenusiems žmonėms bei nėščioms moterims. Panevėžio departamento specialistai pataria po maudynių, esant galimybei, nusiprausti po dušu. Besimaudant stengtis, kad į burną nepatektų vandens.

Negerti iš atvirų vandens telkinių ir neplauti tokiu vandeniu vaisių, daržovių ir kitų maisto produktų. Taip pat svarbu tinkamai prižiūrėti odos žaizdas. Neleisti kartu maudytis savo augintiniams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)