Kelio iš Vilniaus į Druskininkus atkarpoje ties Merkine uogautojai ir grybautojai savo surinktas gėrybes pardavinėja jau ne pirmą dešimtmetį, bet šią vos prasidėjusią vasarą jų gerokai mažiau. Ne todėl kad būtų pasirinkę kitus darbus ar emigravę. Gegužę Pietų Lietuva nukentėjo nuo šalnų, o vasara prasidėjo rekordiniais karščiais ir sausra, tai į mišką nebuvo ko nė kojos kelti.

Pirmosios žemuogės prisirpo tik antrąją birželio savaitę, Druskininkų turguje stiklinę šių uogų galima buvo nusipirkti už 5 eurus, bet visiems norintiems neužteko. Feisbuko skelbimuose – vos keli kurorto gyventojų pasiūlymai pirkti žemuoges, bet paimti reikėtų atvykti pačiam, o kaina – 3 eurai už stiklinę.

Savaitės viduryje pakelėje prie Merkinės žemuoges pardavinėjęs Petras už puslitrinį stiklainį prašė 5 eurų. Sakė, vieną jau pardavęs, tik ką mikroautobusas buvo sustojęs, o netrukus ir šitų neliks. Kainos nesikeičia jau trečius metus – pernai ir užpernai tokiu metu puslitris žemuogių čia taip pat kainavo nuo 4 iki 5 eurų. Ir tai – ne pardavėjų pasakojimai, o mano paties užrašuose pasižymėti faktai.

„Pernai anksčiau žemuogės prasidėjo ir geresnės buvo. Šiemet žydėdamos nušalo, o dabar sausra didelė – lietus kažkur aplinkui pila, o Merkinę apsuka. Uogų mažiau, nes labai daug vietų, kur buvo žemuogynai, išarė ir pasėjo javus“, – pasakojo Petras.

Uogauti vyras išeina vos prašvitus, kol dar ne taip karšta, o likusią dienos dalį praleidžia pakelėje. Jo teigimu, Merkinės miškuose šiomis dienomis jau pradeda dygti ir pirmosios voveraitės.

„Jau ir grybai atsirado. Pats miške nemačiau, bet kiti prisirinko voveraičių ir šiandien jau pardavė. Net nežinau po kiek, tik man pasigyrė, kad iškart nupirko. Dar mažos, grybauja matyt su grėbliukais“, – kalbėjo merkiniškis.

Dviračiu į pakelę atvažiavęs vyras prisiminė, kaip grybų ir uogų pardavėjus vaikydavo policijos pareigūnai.

„Norėjo uždraust, bet nieko neišėjo. Čia prieš porą metų buvo avarija, kai vienas norėjo nusipirkti grybų, stojo, o kitas vairuotojas nespėjo pristabdyti ir įvažiavo“, – pasakojo žemuogiautojas.

Pavažiavus toliau nuo Merkinės Druskininkų kryptimi, per rekordinę kaitrą pavyko aptikti vos vieną uogų pardavėją. Iš tolo atrodė, kad raudonuoja žemuogės, bet privažiavus arčiau paaiškėjo, kad tai yra gerokai už jas didesnės braškės. Senovines svarstykles iš namų atsigabenusi pardavėja už kilogramą pačios užaugintų uogų prašė 4 eurų ir vos spėjo jas sverti.

„Jei daugiau imsit, tai pigiau atiduosiu“, – sakė ji mums bešnekant sustojusiai pirkėjai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)