Po ilgokai užsitęsusių karščių į Lietuvą atkeliaus vėsesni orai. Tai ypač pajus pajūrio verslininkai: vis mažiau poilsiautojų užsuks tiek į Palangą, tiek į Neringą, tiek į Šventąją. Vis dėlto Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Ingrida Valaitienė sako, kad šiame kurorte sezoniškumo kreivė vis mažiau smaili.

Kainos gali nukristi perpus

„Viskas priklauso nuo orų. Jei turime šiltą rugsėjį, tai aktyvus sezonas gali užsitęsti net iki spalio 15–20 d. Tikrai jaučiame gerų orų įtaką, o tada ir svečių srautas didesnis“, – kalbėjo ji.

Vis dėlto pašnekovė pripažino, kad vos prasidėjus mokslo metams iškart galima pajusti poilsiautojų sumažėjimą: „Bet tuomet pradedami siūlyti kitokie produktai, kitos kainos. Pereinama prie savaitgalinių pasiūlymų. O kainos gali būti ir iki perpus sumažėjusios“.

I. Valaitienė pastebėjo, kad Palanga jau ne vieneri metai skelbiasi esanti kurortu ištisus metus, todėl didžioji dalis apgyvendinimo įstaigų šaltuoju metų laiku neužsidaro ir laukia poilsiautojų.

„Žinoma, lovų skaičius sumažėja stipriai, jei pažiūrėtume į internetines rezervavimo sistemas, bet skaičius vis vien išlieka didelis ir viešbučių, veikiančių ne tik savaitgaliais, skaičius yra pakankamas“, – pasakojo pašnekovė.

Pasak jos, palankesnėmis apgyvendinimo kainomis galima džiaugtis visą šaltąjį sezoną, išskyrus Kalėdų ir Naujųjų metų laiką, kad viešbučiai vėl sugrįžta prie lietuviškų kainų.

„Tai neeilinės dienos ir tikrai tuomet ruošiami specialūs pasiūlymai, programos“, – pridėjo ji.

Pasiteiravus, ar ne sezono metu kainos nukrenta ir Palangos viešojo maitinimo įstaigose, I. Valaitienė teigė, kad tai priklauso nuo restorano ar kavinės. Vieni turi vasaromis specialius meniu, kuriuos pritaiko vasariškam orui, kiti – meniu nekeičia.

„Yra kavinių ir restoranų, kurie dirba ištisus metus. Kita dalis, žiūri pagal svečių srautus ir, pavyzdžiui, dirba tik savaitgaliais. Visi žiūri, kaip efektyvinti savo veiklą ir prisitaiko prie srautų, – kalbėjo asociacijos vadovė. – Tačiau taip, kad rudenį ar žiemą eisite Basanavičiaus gatve ir nebus kur pavalgyti, tikrai nebus. Seniai tokie laikai praėję“.

Šventoji išmiršta

Tuo metu Šventojoje nuo rugsėjo 1 d. gyvenimas apsiverčia aukštyn kojomis. Kaip portalui DELFI teigė Šventosios seniūnė Veronika Skeberdytė, ne vasaros metu apgyvendinimo vietos pasiūlos privačiame sektoriuje beveik nelieka.
Šventoji

„Daugiau lieka galimybė apsistoti tik didesnėse apgyvendinimo įstaigose, kaip „Energetikas“, bet čia teikiamos daugiau reabilitacijos paslaugos. Sezoniškumas Šventojoje labai jaučiasi“, – konstatavo ji.

Pasak seniūnės, Šventajai kol kas trūksta investicijų į plėtrą ir šaltuoju metų laiku poilsiautojams nelabai ką galima pasiūlyti.

Viešbučio „Floros simfonija“ Šventosios padalinio vadovas Karolis Tautkus teigė, kad šis viešbutis svečius kviečia užsukti tik nuo gegužės pabaigos iki rugpjūčio pabaigos. Likusiu metu – jis uždaromas.

„Laikyti kavinę ar viešbutį atidarytą tik dėl kelių svečių yra finansinis nuostolis, todėl dirbame tik vasarą“, – sakė pašnekovas. Vis dėlto šiemet viešbučio vadovas teigė bandysiantis organizuoti Naujųjų metų šventę ir bent tuo metu atidaryti apgyvendinimo vietą.

„Šventajai dar labai trūksta investicijų į miesto plėtrą. Taip, vasaromis jaučiasi suaktyvėjimas, bet kad labai viskas pasikeistų, dar reikės daug laiko“, – svarstė jis.

Kainų kritimas jau paskutinę rugpjūčio savaitę

Nidos turizmo ir informacijos centro vadovė Edita Lubickaitė pastebėjo, kad nors tarp svečių populiariausi vasaros mėnesiai, vis dėlto Neringa sulaukia nemažai poilsiautojų ir gegužę, rugsėjį ir spalį.

„Išskirtinis laikas Neringoje – ankstyvas ruduo. Dėl per vasarą įšilusios Baltijos jūros Neringoje visas rugsėjis ir pusė spalio mėnesio puikiai tinka atostogoms. Oras šiltas, vanduo jūroje taip pat. Lyginant su kitais Lietuvos regionais, Kuršių nerijoje ruduo ateina dviem savaitėmis vėliau“, – tikino ji.
Nida, Kuršių nerija

Pasak jos, šiltuoju ir šaltuoju sezonu apgyvendinimo paslaugų kainos gali kisti 100 proc. ar net daugiau.

„Apgyvendinimo paslaugų kainos labai priklauso nuo orų ir turistų skaičiaus. Esant šiltiems orams, atvyksta daugiau turistų, o esant didesnei paklausai, kyla ir kainos. Paprastai apgyvendinimo paslaugų kainos krenta jau paskutinę rugpjūčio savaitę. Rugsėjo mėnesį kainos būna 30-40 proc. žemesnės, lyginant su vasaros piko kainomis“, – pastebėjo E. Lubickaitė. Pasak jos, vasaros sezonu trijų žvaigždučių viešbutyje standartinio dviviečio kambario kaina - 85-95 eurai arba 125-159 eurai.

„Nedidelėje viloje nuomojamas dvivietis kambarys su patogumais kainuoja 77-80 Eur. Dviviečio kambario nuoma privačiame sektoriuje su bendrais patogumais kainuoja 30-35 Eur. Lova hostelio kambaryje kainuoja 12-15 Eur. Vieno kambario buto kaina - 60-70 Eur, dviejų kambarių buto kaina - 85–130 Eur“, – kainomis dalijosi pašnekovė.

Kalbėdama apie maitinimo įstaigas, E. Lubickaitė sakė, kad didžioji dalis kavinių Nidoje yra tik sezoninės, todėl šaltuoju metų laiku jos užsidaro.

„Neringa yra pirmiausia vasaros kurortas prie Baltijos jūros, todėl didžiausias svečių srautas čia būna šiltuoju metų laiku. Žiemą Neringoje stebimas lankytojų pagausėjimas per įvairius renginius, taip pat žiemos metu, užšalus marioms. Jei marios pasidengia storu ledu ir ima kibti stintos, Neringa išgyvena tikrą žiemos sezono piką“, – pridėjo Nidos turizmo ir informacijos centro vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)