Kiekvieną vasarą užverda tos pačios diskusijos: kur atostogauti pigiau – Lietuvoje ar užsienio kurortuose. Vienintelio atsakymo tikriausiai nepavyks niekam rasti: kiekvienas atostogauja pagal savo finansines galimybes. Atostogos tiek Ispanijoje, tiek Palangoje, tiek Turkijoje gali būti ir pakankamai pigios, ir finansiškai skausmingos. Viskas priklauso nuo pasirinktų paslaugų kokybės.

Šią vasarą diskusijoms apie lietuviškų kurortų kainas malkų įmetė ir kelionių agentūros „Kelionių panorama“ vadovė Kristina Graužinienė, kuri interviu LRT radijo laidai „Ryto garsai“ papasakojo paskaičiavusi, kad savaitės atostogos 5 žvaigždučių viešbutyje keturių asmenų šeimai Turkijoje, įskaitant maitinimą ir skrydžio kainą, kainuos apie 1,6 tūkst. eurų. Tuo metu, pasak jos, septynios nakvynės 4-5 žvaigždučių viešbutyje Palangoje kainuos 1,3–1,4 tūkst. eurų.

Kartu ji pabrėžė, kad kai kuriuose Palangos viešbučiuose neįskaičiuoti pusryčiai, kurių kaina gali siekti 8-12 eurų asmeniui. Pridėjusi maitinimo išlaidas ji teigė, kad toks poilsis prie Baltijos pajūrio gali kainuoti ir iki 2 tūkst. eurų. Savo ruožtu Palangos viešbučių atstovai pabrėžė, kad lyginti Lietuvos ir Turkijos 5 žvaigždučių viešbučius nelogiška.

Populiariausi Turkija, Graikija ir Egiptas

Turizmo departamento duomenimis, vis daugiau lietuvių keliauja į užsienį. Pernai metais Lietuvos turistų skaičius išaugo 4 proc. Pastebima, kad praėjusiais metais itin išaugo kelionių skaičius į Egiptą (62,8 proc.), Turkiją (12,6 proc.).
Kreta

Vis dažniau lietuviai vyksta ir į kaimynines šalis. Tiesa, tikriausiai ne visada vien poilsiauti. Pernai į Baltarusiją vyko 158,2 tūkst. turistų iš Lietuvos, į Latviją – 233,4 tūkst., į Lenkiją – 160,4 tūkst.

Visgi populiariausia Lietuvos turistų kryptis pernai buvo Turkija. Kelionės į šią šalį sudarė 23 proc. visų Lietuvos turistinių kelionių. Antroji vieta atiteko Graikijai (11 proc. išvykstamojo turizmo rinkos). Egiptas užėmė 9 proc. rinkos, Ispanija – 7 proc. Penktoje vietoje – Bulgarija (6 proc.).

Atostogų kainą Palangoje įvertinti sunku

Kol dalis gyventojų atostogoms renkasi Turkiją, Graikiją ar Egiptą, kiti neatsisako praleisti atostogų ir prie Lietuvos pajūrio Palangoje. Tiesa, kiek vidutiniškai vienam poilsiautojui kainuoja diena Palangoje ar kiek vidutiniškai per dieną čia išleidžia gyventojas, sužinoti nepavyks. Tiek Palangos miesto savivaldybė, tiek Palangos turizmo informacijos centras teigė tokių duomenų neturintys.

Vis dėlto Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė paminėjo, kad nakvynės kainos šį sezoną kurorte prasideda nuo 7 eurų.

„Kiekvienas žmogus, kiekviena turistų grupė renkasi pagal savo galimybes. Palanga yra toks kurortas, kur sau vietą gali rasti plataus spektro pajamas turintys žmonės. Vien nakvynė yra siūloma nuo 7 eurų iki brangių penkių žvaigždučių viešbučių“, – kalbėjo ji.

Pasak pašnekovės, labai skirtingų kainų galima rasti ir viešojo maitinimo įstaigose: „Jei turistas pageidautų valgyti prabangiuose restoranuose, tai atitinkamai jo pajamos turėtų būti didesnės. Bet galima pasirinkti kavines, kuriuos siūlo dienos pietus nuo 3,5 euro iki 10 eurų vienam žmogui. Ir į kainą įskaičiuota sriuba, antras patiekalas ir gaivusis gėrimas“.

Nors neretas skuba piktintis paslaugų kainomis Palangoje, R. Kmitienė teigė, kad poilsiautojų šiame Lietuvos kurorte šį sezoną kaip reikiant daug. Kol kas statistinių duomenų apie atostogaujančiųjų srautus nėra, tačiau iš į informacijos centrą užsukančių turistų srautų pašnekovė teigia matanti, kad šis sezonas itin aktyvus.

Kadangi oficialių duomenų apie vidutinę poilsio Palangoje kainą nėra, galima pažiūrėti, kokių pasiūlymų poilsiui Palangoje galima rasti internete. Pavyzdžiui, kelionių organizatoriaus „Makalius“ internetiniame puslapyje kviečiama dvi nakvynes Palangoje praleisti penkių žvaigždučių viešbutyje „Vanagupė“. Keturių asmenų šeimai tai kainuos 528 eurų. Į kainą įskaičiuoti pusryčiai, vieni pietūs ar vakarienė ir baseinai su pirtimis.
Hurgada

Tačiau kartu už mažesnę kainą – 485 eurus – keturių asmenų šeima gali apsistoti ir keturioms nakvynėms „Atostogų parke“, kur įskaičiuoti pusryčiai ir trys apsilankymai vandens ir pirčių erdvėje.

R. Kmitienė pabrėžė, kad lyginant kainas Lietuvoje ir užsienio kurortuose labai svarbu atkreipti dėmesį, ar lyginamos tokios pačios kokybės paslaugos: „Ar viešbutis jaukus ir pusryčių aplinka jauki. Ar kartu su tavim pusryčiauja 200–300 žmonių ar restorane tik keletas staliukų. Tikriausiai lyginant visada reikėtų rasti analogiškas paslaugas siūlančius verslus“.

Atostogų į kaimynines šalis

Kaip jau minėta, tarp Lietuvos poilsiautojų pakankamai populiarios ir kaimyninės šalys. Lietuviai mielai keliauja pailsėti į Latvijos paplūdimius ar Lenkiją.

DELFI tarptautiniame viešbučių rezervacijos internetiniame portale pasižiūrėjo, kiek mažiausiai kainuotų viena nakvynė keturių asmenų šeimai skirtinguose kurortuose rugpjūčio pabaigoje vienai nakčiai.

Palangoje nakvynės kainos prasideda nuo 39 eurų, Ventspilyje – nuo 23 eurų, Jūrmaloje – nuo 50 eurų, Liepojoje – nuo 35 eurų, Sopote – nuo 56 eurų.

Tiesa, vien nakvynės kainų palyginti neužtenka. Nemažai išlaidų atostogų metu tenka maitinimui. Eurostato duomenimis, pernai maistų ir gėrimų kainos Lietuvoje sudarė 82 proc. Europos Sąjungos vidurkio, Lenkijoje – 65 proc., Latvijoje – 95 proc.

Kalbant apie restoranus ir viešbučius, Eurostato duomenimis, visgi pigiausia Lietuvoje – 69 proc. ES vidurkio, kai Lenkijoje – 74 proc., o Latvijoje – 82 proc.

Atostogos tolėliau

Jei kelionių agentūros „Kelionių panorama“ direktorės skaičiavimai, kad savaitės poilsis Palangoje keturių asmenų šeimai atsieis apie 2 tūkst. eurų, tuomet kelionių agentūros tikrai turi ką pasiūlyti atostogas planuojantiems gyventojams.
Barselona

Kaip teigė kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ atstovė viešiesiems ryšiams Inga Aukštuolytė, šiuo metu kainos ir kokybės prasme palankiausia atostogauti Turkijoje ir Graikijoje, taip pat Bulgarijoje ir Ispanijoje.

Pasak jos, septynių nakvynių poilsis su lėktuvo bilietais, maitinimu ir kai kuriomis pramogomis keturių asmenų šeimai (vaikai iki 12 metų) trijų žvaigždučių viešbutyje Bulgarijoje gali kainuoti nuo 1 tūkst. eurų, Graikijoje ar Ispanijoje – nuo 1,4 tūkst. eurų. Tuo metu atostogos keturių žvaigždučių viešbutyje Turkijoje – nuo 1,2 tūkst. eurų.

„Viešbučių įvertinimai, o kartu ir apgyvendinimo kokybė bei pramogų gausa (priklausomai nuo pasirinkto viešbučio, žvaigždučių skaičiaus ir pan.) kiekvienoje šalyje kiek skiriasi, todėl natūralu, kad Turkijoje 5* viešbutyje siūlomas apgyvendinimas su programa „viskas įskaičiuota“ gali skirtis nuo tokio paties apgyvendinimo Bulgarijoje. Vis tik Bulgarijoje, Graikijoje ar Ispanijoje esantys viešbučiai bei siūlomų pramogų gausa sparčiai vejasi Turkiją ir siekia patenkinti įvairiausių poilsiautojų poreikius. Tuo tarpu Lietuva apgyvendinimo kokybe ir poilsiautojams siūlomomis pramogomis kol kas dar negali prilygti poilsiautojų iš viso pasaulio, o kartu ir Lietuvos, pamėgtiems Europos kurortams“, – paklausta apie viešbučių kokybę jos paminėtose šalyse, atsakė I. Aukštuolytė.

Pasak jos, į kelionių organizatorių besikreipiantys Lietuvos gyventojai dažniausiai būna pasiryžę atostogoms išleisti po 500 eurų asmeniui.

Lietuvos verslininkai turi greitai užsidirbti

Panašią sumą atostogoms asmeniui pasiryžę išleisti ir tie lietuviai, kurie atostogų pasiūlymų ieško pas Rimvydą Širvinską–Makalių. Pasak jo, sulaukus užklausos dėl atostogų dažniausiai nurodomas 400–500 eurų biudžetas asmeniui.

Vis dėlto jis sutinka su gyventojais, kurie skundžiasi didelėmis kainomis Lietuvos pajūrio kurortuose.

„Lietuvoje, pajūrio kurortuose kainos tikrai aukštos, ypač vasaros sezonu. Tai iš dalies lemia gerokai padidėjęs poreikis, nes tai daugelio lietuvių atostogų metas. O taip pat pajūrio verslininkai privalo užsidirbti sezono metu, kuris yra labai trumpas – pernai, pavyzdžiui, vos porą mėnesių. Šiemet, kaip matau, sezonas jau gerokai ilgesnis, tačiau tikrai negalima lygintis su, pavyzdžiui, Turkija, kuri viešbučių duris atveria kovo pabaigoje, o dirba iki pat lapkričio – net 7 mėnesius“, – komentavo jis.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad lyginti tokį patį žvaigždučių skaičių turintį viešbutį Lietuvoje su Turkijos ar Bulgarijos nederėtų.

„Lietuvoje viešbučiai tikrai gerokai kokybiškesni, aptarnavimas ir teikiamos paslaugos yra aukštesnio lygio. Kažin, ar Lietuvos kurortuose galėtume rasti 5* viešbutį, iš kurio klientai grįžtų nepatenkinti. Atvirkščiai – dažniausiai lieka apstulbę. O Turkijoje net ir 5* viešbutį reikėtų rinktis labai atidžiai, būtina skaityti atsiliepimus, žiūrėti nuotraukas. Kartais Turkijoje viešbučiai apskritai būna nekategorizuoti, tačiau save įvardija kaip 5* apgyvendinimo įstaigą“, – pastebėjo R. Širvinskas.

Pasiteiravus, ar lietuviai atranda naujų šalia Lietuvos esančių taškų, kuriuose gali praleisti atostogas už įkandamą kainą, pašnekovas įvardijo keletą.

„Odesa išpopuliarėjo prieš porą metų, kai Ukrainos oro linijos ėmė vykdyti tiesioginius skrydžius iš Vilniaus. Kainos – žemos, skrydžiai pigūs, viešbučių pasirinkimas įvairus. Ar galima lyginti su mūsų pajūriu? Nesutikčiau – mūsiškis gerokai gražesnis, nors kainos ir aukštesnės“, – savo pastebėjimais dalijosi jis.

Taip pat R. Širvinskas pridėjo, kad Lenkijos ar Latvijos pajūrį renkasi tie šalies gyventojai, kuriems lietuviškasis jau pabodo, arba tie, kurie nori sutaupyti: „Man teko kalbinti daugybę lietuvių, pasirinkusių atostogas ar ilgąjį savaitgalį viename iš Lenkijos kurortų – Gdanske, Sopote, Gdynėje. Atrandamas ir Helio pusiasalis – visai kaip mūsų Kuršių Nerija. Įvažiavimas nemokamas, apgyvendinimas pigus, maitinimas palyginus nebrangus. Nakvynę galima rasti viešbutyje ar apartamentuose už 30-40 eurų nakčiai (2-4 asmenims). Vienintelis minusas – gerokai ilgesnė kelionė, nei iki Lietuvos pajūrio. Iki Lenkijos kurortų reikėtų keliauti apie 8 valandas“.

Kalbėdamas apie atostogas tolimesniuose kraštuose, R. Širvinskas skaičiavo, kad keturių asmenų šeimai atostogas Kretos saloje savaitei su paskutinės minutės pasiūlymu galima gauti už 1036 eurus (be maitinimo išlaidų ir ekskursijų, pusryčiai įskaičiuoti). Jei norima poilsio su „viskas įskaičiuota“ maitinimo tipu tuomet kaina šeimai išaugs iki 1436–1596 eurų. Patrauklios šį sezoną, pasak pašnekovo, ir kainos Bulgarijoje. Pavyzdžiui, rugpjūčio pabaigoje poilsį Bulgarijoje keturių asmenų šeimai galima įsigyti už 1084 eurus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (378)