Kokybiškas poilsis, kuris nereikalauja didelio biudžeto

Latvija yra arčiau, tad nenuostabu, kad ten apsilanko kone dvigubai daugiau tautiečių negu Lenkijoje. Tačiau pastaraisiais metais vis daugiau žmonių pasiryžta nuvykti į Lenkijos pajūrį.

Kelionių organizatorius ir aktyvus keliautojas Rimvydas Širvinskas-Makalius tikina, kad keliautojai poilsiu Lenkijos pajūryje aktyviau pradėjo domėtis po daugybės naujienų spaudoje apie stipriai išaugusias apgyvendinimo, maitinimo kainas Lietuvos kurortuose prie jūros – lietuviai ieškojo alternatyvos, rinkosi ir iš Latvijos pasiūlymų.

Rimvydas Širvinskas-Makalius
„Grįžę keliautojai teigia, kad pailsėjo kokybiškiau – su tokiu pačiu biudžetu gavo aukštesnės klasės apgyvendinimą, mažiau išleido maitinimui viešose vietose. Kur kas labiau sutaupo tie, kurie maistą gaminasi patys (gyvena apartamentuose su virtuve)“, – DELFI pasakojo kelionių organizatorius.

Anot jo, kai kurie poilsiautojai teigia, kad mūsų lietuviškasis pajūris jau išsikvėpė, nebestebina ir ne taip džiugina, todėl neturintys laiko ilgesnėms atostogoms prie Viduržemio jūros ar kituose Pietų Europos kurortuose, renkasi savaitgalio išvyką į Lenkiją.

Lietuviai jau atrado Gdanską, Sopotą, Gdynę, tačiau dar tik pradeda atrasti miestą Helą – tai Helio pusiasalis, visai kaip mūsų Neringa, tik pigiau. Išsidėstęs apie 33 kilometrus nuo žemyninės Lenkijos dalies. Be to, įvažiavimas nemokamas“, – pasakoja kelionių organizatorius.

Akį patraukia pigūs skrydžiai

Dar vienas Lenkijos pajūrio privalumas, sako Makalius, yra tai, kad viena pigių skrydžių bendrovė skraidina tiesiogiai į Gdanską iš Vilniaus tris kartus per savaitę. Dabar rugpjūčiui galima rasti skrydžių už 70-90 Eur į abi puses.

DELFI pavyko rasti skrydžių iš Vilniaus į Gdanską nuo 15,99 Eur, tačiau skrydžiai už tokią kainą bus vykdomi rudenį. Autobusu į Gdanską iš Vilniaus galite nuvykti už 31 Eur. Palyginimui: autobusas iš Vilniaus į Palangą kainuoja apie 20 Eur (kaina priklauso nuo vežėjo). Tačiau nusprendę keliauti autobusu turėtų atminti, kad kelionė trunka apie 8 valandas, tad rekomenduojama vykti ilgesnei kelionei, kad didžioji dalis laiko nebūtų praleistas besikratant autobuse.

Apgyvendinimo kainos, teigia Makalius, tap pat nesikandžioja. Butą ar apartamentus, ar studiją su virtuvėle sezono metu galima gauti už 30-40 Eur, todėl keliaujant su didesne kompanija (4 žmonės), galima nemažai sutaupyti. Viešbučiai nėra pigūs, panašiai kaip ir Palangoje. Maitinimas – daugeliui kainos primena iki euro įvedimo buvusias kainas Lietuvoje“, – pasakoja jis.

Pašnekovas pataria į Lenkiją keliauti vasarą. Tačiau ten keliauti nusprendusius asmenis jis įspėja: Lenkijoje yra įsigaliojęs įstatymas du sekmadienius per mėnesį nedirbti parduotuvėms (internete galima pasidomėti specialiu nedarbo sekmadienių grafiku). Todėl planuojantys vykti turėtų atminti, jog lauktuves ar maistą pirktų ne sekmadienį. Į bet kurią šalį keliaujant reikėtų pasidomėti ir nedarbo, šventinėmis dienomis – gal tuo metu bus itin daug poilsiaujančiųjų ir tai bus ne ramus poilsis, o vargas?“ – pataria Makalius.

Pasijusite kaip ponai

DELFI skaitytojas Laurynas pasakoja, kad visai neseniai lankėsi lietuvių pamėgtame trimiestyje. „Trimiestis Gdanskas-Sopotas-Gdynia tikrai patrauklus turizmui", – sako vyras. Anot jo, tautiečius čia džiugina maždaug trečdaliu mažesnės maisto kainos nei Lietuvoje ir pigesnės pavežėjų paslaugos.

Sopotas, Lenkija
„Tai patogi vieta atostogoms: žiauriai pigūs skrydžiai iš Vilniaus. Tik valanda kelio, o po to ten vietoje irgi paprasta orientuotis. Gdansko centre už lenkišką troškinį mokėjau apie 7 Eur, o Sopote už sriubą ir alų – gal 5 Eur. Nemenka ledų porcija kainavo 1,3 Eur", – vardija jis.

Anot jo, vienintelis minusas tai, kad vanduo kai kur žydėjo. „Ir garsusis Sopoto tiltas yra apmokestintas. Gal eurą ar pusantro reikia sumokėti, jeigu nori juo pasivaikščioti. Tačiau paplūdimiai pakankamai platūs, visur smėlis, kai kur net yra ir dušai", – sako Laurynas.

DELFI skaitytoja Jolanta pasakoja, kad praėjusį savaitgalį praleido Palangoje, o dar prieš tai buvusį – Gdanske. „Patiko ir ten, ir ten. Abu kurortai turi savo žavesio. Gdanske patiko tai, kad dideli paplūdimiai, nesijauti kaip šprotas skardinėje. Yra daug vietos. O Palangos paplūdimys buvo sausakimšas. Tai irgi smagu, bet jei nori ramybės, romantikos tenka sėsti į automobilį ir važiuoti kiek toliau“, – tikina moteris.

Anot jos, Gdansko pajūryje galima pavalgyti, kad ir už 3 Eur. Už nakvynę Jolanta mokėjo 25 Eur. „Palangoje kainos didesnės, nemeluosiu. Ir paplūdimyje esančiose palapinėse nevalgyčiau. Bet užtat kiek daug gerų restoranų turi Palanga. Kalbu ne apie J. Basanavičiaus gatvę, pamirškite ją“, – pasakoja pašnekovė.

Tačiau Jolanta sutinka, kad ne visi lietuviai gali sau leisti pietauti Lietuvos kurortų restoranuose. „Su šeima į Gdanską nuskridome už 19,99 Eur į vieną pusę. Lietuviai, kurie neuždirba tiek, kad galėtų susitaupyti pinigų atostogoms Lietuvos pajūryje, turėtų stebėti skrydžių kainas į Gdanską. Ten jie pasijus kaip ponai“, – pataria moteris.

Brangesnė kava

Portale numbeo.com galima palyginti Klaipėdos ir Gdansko pragyvenimui reikalingas išlaidas. Portalo duomenimis, pietūs nebrangiame restorane Klaipėdoje kainuoja 6 Eur, o Gdanske – 5,78 Eur. Skirtumas tikrai menkas. Tačiau alus Gdanske pigesnis. Čia už bokalą vietinio alaus paliksite 1,85 Eur, o Klaipėdoje apie 2,50 Eur. Kavos mylėtojai šiek tiek turės Gdanske nusivilti. Ten kava brangesnė nei Klaipėdoje.

Klaipėda
Ateinantį savaitgalį, liepos 28-29 dienomis, pigiausia nakvynė Gdanske, portalo booking.com duomenimis, prasideda nuo 10 Eur nakčiai dviem žmonėms. O tiems, kurie nori ne tik geros kainos, bet ir kokybės, portale galima rasti aukštus įvertinimus turinčius viešbučius nuo 51 Eur nakčiai dviem asmenims.

Apgyvendinimo kainų lyginimui pasirinkome vėlgi Klaipėdą. Čia pigiausios nakvynės kaina tomis pačiomis dienomis dviem žmonėms prasideda nuo 40 Eur. Į kainą įskaičiuoti ir pusryčiai. Nakvynė viešbutyje, kuris portalo duomenimis, turi geriausią kainos ir aukšto įvertinimo santykį, prasideda taip pat nuo 40 Eur. Tik šį kartą pusryčiai nėra įskaičiuoti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (299)