Aludarių festivalio svečių vakare prapliupęs lietus neišgąsdino, o išragauti maisto ir gėrimų susirinko gausi minia. Prie įėjimų visi svečiai gavo apyrankes, kurios labai pagelbėjo prekybininkams – nepilnamečiams užrištos išskirtinės, kad jie nesumanytų ragauti to, kas skirta tik suaugusiems.

Festivalio lankytojus pakvietė gausybė muzikantų, kurie pasirodymus surengė net trijose scenose. Nuo komikų iki muzikantų pasirodymų stebėti atėję žmonės smalsavo, kas siūloma neįprato ir išskirtinio.

Neseniai atidaryta alaus darykla pakvietė lankytojus susipažinti su nuo seno lietuvių verdamo gėrimo tradicijomis bei paragauti tikrai išskirtinių ledų, kuriuos jiems padėjo sukurti šių šaltų desertų virtuozas Paulius Norvilas, Vilniuje įkūręs savo ledainę.

„Alaus ledų iniciatoriai yra alaus darykla ir jais čia bus prekiaujama. Per festivalį šie ledai pristatomi pirmą kartą. Jie griežtai neparduodami nepilnamečiams, nes juose yra alkoholio. Tokių ledų daugiau niekur nėra, tai išskirtinis desertas. Tiesios kilo mintis, kad reikia pristatyti jau žinomą gėrimą kitaip, taip mintis išsirutuliojo iki ledų ir aš juos jiems sukūriau“, – sako iš Klaipėdos kilęs ir jau ne vienerius metus Vilniuje besidarbuojantis vyras.

Festivalio lankytojai gana neįprastu pasiūlymu domėjosi gana atsargiai, ne vieną nustebino kitoks gėrimo pateikimas.

„Neįprasta, tačiau įdomu“, – sakė tokių ledų paragavęs šventės lankytojas.

„Įdomu, nes mes esame įpratę ragauti gėrimus, o čia kažkas naujo ir tikrai skanaus“, – nusišypsojo moteris.

Tiems, kuriems smalsu, kaip gimsta tradicinis lietuvių gėrimas, Klaipėdoje esanti alaus darykla suteikė tokią galimybę ir pakvietė per festivalį pasižvalgyti nemokamai. Darykloje gidai pasakoja, kaip ir iš ko jį anksčiau gamino lietuviai.

Aludarystės amatas Lietuvoje žinomas nuo senų laikų. Jau XI a. Lietuvoje buvo verdamas alus, tačiau labiausiai jis išpopuliarėjo XVI a. Žymiausias Lenkijos istorikas, Žygimanto Augusto mokytojas Janas Dlugošas, mini, kad Žemaitijoje nuo seniausių laikų buvo verdamas miežinis alus, naudotas net ritualiniais tikslais.

Aludarių diena pasaulyje švenčiama seniai – liepos 18-oji paskelbta šv. Arnoldo, alaus globėjo diena, tačiau festivalį nuspręsta surengti savaitgalį, kad žmonės galėtų negalvoti apie laukiančius darbus ir pasimėgautų linksmybėmis.

Šių metinėje šventėje pasirodymus surengė komikai Olegas Šurajevas ir Mantas Bartuševičius, grupės „Freaks on Floor“, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, „G&G Sindikatas“, „Parranda Polar“, „Solo Ansamblis“, „ba.“, „Flash Voyage“, atlikėjai Leonas Somovas, Baltasis Kiras, DJ Audrius Kaštonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)