Poilsiautojus priima visi

Galimybe pasipelnyti iš poilsiautojų čia naudojasi kiekvienas sklypo ar sodybos savininkas. Kai kurie jų aptveria savo pievelę, kampe pastato išvietę, prijungia vandens žarną ir štai – kempingas. Išradingesni prisiperka gyvenamųjų priekabų, iki jų atveda elektrą, vandentiekį, įrengia terasas ir jau nuomoja, kaip namelius. Turtingesni pastato visiškai įrengtus mažus namelius su sanitariniais mazgais ir net bevieliu interneto ryšiu. Akivaizdu, kad jei yra tokia pasiūla, tai paklausa išties didelė.

O kainos – labai įvairios. Nuo 4,5 euro už vietą palapinei iki...

Galimybe praleisti savaitgalį ar ilgiau šiuose kempinguose naudojasi ne tik lietuviai, bet ir latviai, rusai ir iš tolimesnių kraštų atvykę poilsiautojai.

„Kiek žmonių?“ – klausimu į klausimą atsako vieno iš kempingų savininkas. „Jei trys žmonės – tai kaina 15 eurų. Ką už tai gausite? Vietą automobiliui ir palapinei pasistatyti, miesto vandentiekį ir lauko tualetą. Taip, paprastą lauko būdelę su anga grindyse. Už dušą teks mokėti papildomai“, - įvardijęs kainą, kas į ją įskaičiuota vardijo vienas iš kempingo savininkų.

Jis pasigyrė, kad gegužės mėnesį klientų turėjo kiekvieną dieną. Tokį susidomėjimą esą nulėmė puikūs orai. „Jei tik bus saulė, tai ir klientų netrūks“, - sakė verslininkas.

Tiesa, daugelis kempingų šeimininkų nemėgsta klientų su šunimis. Jei užsisakydami nakvynę internetu nuslėpsite, kad atvyksite su keturkoju, palangiškiai pasilieka teisę pakelti kainą arba net atšaukti užsakymą.

Vandentiekio nėra

Savo sodyboje kelis nedidelius namelius pastačiusi moteris už vieno jų nuomą parai prašo 15 eurų. Namelyje yra keturios lovos. „Tačiau patogumų juose nėra. Tualetas bendras, duše tik šaltas vanduo. Bet žmonės važiuoja. Kai kurie net ir ne po vieną kartą. Reiškia, jiems čia patinka“, - kuklinosi šeimininkė.

Kad kompensuotų karšto vandens trūkumą šeimininkė ant dušo patalpos stogo pastačiusi vandens rezervuarą, kuriame vanduo per dieną gerokai sušyla. Vanduo į rezervuarą siurbiamas iš čia pat iškasto šulinio.

Lauko išvietės poilsiavietės kampe – jokia išimtis. Tai paprasčiausias ir pigiausias būdas išspręsti tualeto problemą. Kai kuriuose kempinguose tokiose būdelėse įrengti visai padorūs šiuolaikiški tualetai su klozetais ir vandentiekiu. Tiesa, jais naudojasi visi stovyklavietėje apsistoję poilsiautojai.

Mokėti reikia už viską

Šiemet Palangoje Nemirsetoje veikia ir naujasis kempingas. Jau rugpjūčio mėnesį jame bus baigti statyti ir poilsiui skirti nameliai.

Kol kas čia dažniausi svečiai – užsieniečiai su kemperiais. Tiesa, savaitgaliais į šį kempingą suplūsta ir lietuviai. Pastarieji nakvynės ieško atvykę ne tik su kemperiais ar atsigabenę gyvenamuosius namelius, bet ir mielai nakvoja palapinėse.

„Paprastomis savaitės dienomis dažniausi mūsų klientai – užsieniečiai, o savaitgaliais sulaukiame ir mūsų kraštiečių. Palapinę mūsų kempinge galima pasistatyti už 6 eurus. Dar po 4,5 eurus reikės sumokėti už žmones ir 4 eurus už automobilį. Iš viso – 19 eurų. Vieną eurą žmogui kainuoja dušai. Kemperiams vietą išnuomojame už 12 eurų, prikabinamajam nameliui – 12 eurų. Na, ir po 4,5 euro už žmogų“, – pasakojo kempingo administratorė.

Pajūrio kempingai

Tad šiame kempinge viskas turi savo kainą. Už papildomus 5 eurus taip pat galima užsisakyti ir pusryčius.

Panašios kainos ir Klaipėdos kempinge, kuris yra Giruliuose. Asmens mokestis 5 eurai už parą, kemperio vieta – 16 eurų, vieta palapinei – 5 eurai, tiek pat – stovėjimo vieta automobiliui.

Giruliuose galima išsinuomoti ir namelį, kuris čia kainuoja 60 eurų šeimai už naktį.

Tereikia švaraus tualeto

Panašios kainos ir Klaipėdos rajone, Karklėje esančiame kempinge. Tik čia papildomai už žmogų mokėti nereikia. Kemperiui vieta su prisijungimu kainuoja 17 eurų, o vieta palapinei ir automobiliui – 12 eurų. Į kainą įskaičiuoti ir keturi žmonės, o už dušus ir tualetus mokėti papildomai nereikia.

Vieno iš kempingų savininkas sakė, kad čia atvykstantys vasarotojai nėra labai reiklūs. „Tačiau būtina įvykdyti kelias sąlygas – teritorija privalo būti aptverta, o tualetai – švarūs. Visa kita ne tiek svarbu“, – paslaptį išdavė verslininkas.

Aišku, turi būti įrengti taškai, kuriuose kemperiai galėtų būti prijungti prie elektros, vandentiekio ir kanalizacijos. Tačiau esą tai savaime suprantama.

„Didžiąją dalį kemperiais keliaujančių turistų sudaro pagyvenę vokiečiai ir austrai. Jiems tereikia ramybės, komforto ir šiek tiek dėmesio. Jie džiaugiasi netoli esančia jūra, tačiau piktinasi poilsiautojais, atsivedančiais šunis. Taip pat truputį paburba dėl duobėtų kelių. Tačiau visa kita jiems „wunderbar“ (vok. nuostabu – red.)“, – juokiasi verslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)