Minkštas ir saldus česnakas

Prie nedidelio stalo česnaką peiliu pjausčiusi Bronė Janiškienė visus praeivius kvietė paragauti neįprasto skonio ir išvaizdos česnakų. Tai juodi česnakai, nors, kol nesupjaustyti, atrodo beveik kaip įprasti.

„Juodieji česnakai atkeliavo iš toli, ir Rytų, – DELFI pasakojo B. Janiškienė. – Žinau, kad gaminamas ir Ispanijoje. O ar Lietuvoje dar kas nors gamina, nežinau, tik girdėjau, kad galima keliose vietose įsigyti parsiųsto iš kitų šalių.“

Bronė pasakojo, kad juoduosius česnakus ruošia pati, su vyru Romualdu. „Fermentuojame paprastą žieminį česnaką. Česnakai fermentuojami mėnesį laiko tam tikroje temperatūroje ir drėgmėje, kad neišdžiūtų, neperkaistų ir neatvėstų, – ruošimo eigą vardijo pašnekovė. – Jame esantys cukrūs fermentuojasi ir jis tampa toks.“

Česnako skiltelės fermentavimosi metu pajuoduoja ir suminkštėja, nors lukštas pasikeičia visai nežymiai.

Kol kalbėjomės su B. Janiškiene, prie jos prekystalio priėjo brandaus amžiaus pora. Moteris nedrįso pirma ragauti, tad ragino vyrą. Šis, paragavęs gabalėlį česnako, kiek susiraukė, tada drįso ir žmona. Ši naują skonį palydėjo kur kas malonesne veido išraiška.

Stiprina imunitetą

B. Janiškienė pasakojo, kad juodieji česnakai stiprina imunitetą, gerina kraujagyslių ir širdies veiklą, tačiau įvardijo ir keistą poveikį jos pačios plaukams: „Mano kirpėja pastebėjo, kad plaukuose atsirado juodų sruogų, klausė, ar dažiau, bet ne, aš tiesiog kas rytą valgau juodus česnakus.“

Patarimų, kaip dažnai reiktų valgyti juodąjį česnaką, norint sustiprinti imunitetą, moteris nedalijo, tik prasitarė, kad pati valgo kasdien tik todėl, kad jai patinka jo skonis. „Valgau ir su duona, ir su kiaušiniu. Jis tinka net su desertais“, – tvirtino B. Janiškienė.

Juodojo česnako skonis iš tiesų neprimena įprasto česnako. Juodasis gerokai minkštesnis ir saldesnis.

Vienas česnakas – 2 eurai

Juodųjų česnakų fermentavimu moteris pradėjo užsiimti kartu su vyru Romualdu. „Vyras labai domėjosi, skaitė, reikėjo šiek tiek dėl sveikatos, taip tą česnaką ir atradome“, – pasakojo Bronė.

Į mugę moteris išsiruošė pirmą kartą. „Tiesiog pristatinėjame jį žmonėms, duodame paragauti, stebime, ar žmonės domisi, ar patinka. Ir reakcijų sulaukiame įvairių, kai kurie labai nori pasisodinti, – šyptelėjo B. Janiškienė. – Juk neišdygs.“

Ar daug reikėjo investuoti į tokį verslą? „Taip, nes reikėjo pagaminti įrangą, o ir fermentuojasi visą mėnesį, tad kainuoja ir elektra“, – teigė šiaulietė ir pridūrė, kad nefermentuoja česnakų nuolatos, tik pasiruošia jų prieš muges.

Juodasis česnakas

Vieną tokio česnako galvutę mugėje buvo galima įsigyti už 2 eurus.

Tiesa, Lietuvoje yra vietų, kur galima įsigyti tokių česnakų, tačiau dauguma jų – atvežti iš kitų šalių. „Buvo, kad mus susirado mergina, atėjo ir iš karto sakė, kad žino jo naudą, jos tėtis sveikuolis. Sakė, kad siunčiasi česnakus internetu, tačiau brangiai kainuoja, – kalbėjo Bronė. – Kiti klientai pirko ir į Angliją vežėsi, jie taip pat buvo girdėję ir ragavę.“

Ir ant duonos, ir į faršą

Panaršius internete galima rasti įvairių vietų, i kur parsisiųsti ir kur įsigyti užsienyje fermentuotų česnakų. Taip pat ir patarimų, kaip jį valgyti.

Kone paprasčiausias būdas – tepti ant skrudintos duonos. Vietoje sviesto česnaku užteptą duoną galite paskaninti sūrio ar kiaušinio riekele. Česnaką rekomenduojama valgyti ir su baltuoju sūriu.

Fermentuotus česnakus galima smulkinti ir kaip prieskonį maišyti į faršą, kurį ketinate kepti. Jo skonis dera ir su avinžirnių užtepėle ar sultiniu ir grybais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)