Bus tvarkomas ir kelias į apžvalgos aikštelę

Remonto metu bus sutvarkyti laiptai į bokštą, pakeistos bokšto žaliuzės, restauruoti vitražai. Darbai, panašu, jau įsibėgėjo – būsimoje apžvalgos aikštelėje ir jos prieigose zuja statybininkai.

Kelionė į bokšte esančią apžvalgos aikštelę prasideda prie galinio įėjimo į Palangos bažnyčią. Pro duris įeiname į jau baigtą rekonstruoti laiptinę, kuria pakylame iki vietos, kur pastatyti šventovės vargonai bei įrengtos vietos bažnyčios chorui.

Įmonės „Pamario restauratorius“, atliekančios darbus, atstovas Algimantas Zokaitis pasakoja, kad aukščiausias kurorto pastatas pastatytas prieš 100 metų, o didžiausi statybos mecenatai buvo grafai Tiškevičiai.

Einame į kitą patalpą. Už durų stovi įranga, skirta kontroliuoti bokšto laikrodį bei elektroninius varpus. Pradėjus kilti laiptais, pastebime, kad žmogui, bijančiam aukščio, gali pasidaryti baisu – tarp pakopų yra didelės angos. Tačiau A. Zokaitis tikina, jog laiptai tokiais neliks – bus rekonstruoti, todėl ir angos liks mažesnės. „Anksčiau čia išvis buvo vertikalios kopėtėlės, padarėm normalius laiptus“, – aiškina apžvalgos aikštelę įrenginėjančios įmonės atstovas.

Konstrukcijos buvo pasenusios

Pačioje apžvalgos aikštelėje vis dar dirba statybininkai. Tiesa, pro langus jau atsiveria kvapą gniaužiantis vaizdas – didžiausias šalies kurortas lyg ant delno. A. Zokaitis sako, kad remonto darbus susizgribta atlikti pačiu metu – su konstrukcijomis nieko nedaryta buvo jau šimtmetį.

„Šitoms konstrukcijoms yra gal jau 100 metų. Perdangų sijos, į kurias remiasi varpai, buvo supuvę. Ir niekas nieko nedarė. Gali būti, kad varpai būtų nugarmėję žemyn, jeigu niekas nebūtų tvarkęs“, – pasakoja remontą atliekančios įmonės atstovas.

Būsimieji lankytojai apžvalgos aikštelėje galės susipažinti ne tik su vaizdais pro langą – virš galvų kabo bažnyčios statybos metus menantys varpai. Tiesa, šie pastaruoju metu skamba tik ypatingomis progomis, mat neseniai buvo įrengti nauji, elektroniniai, garsiakalbiai, atstojantys tradicinius varpus.

„Kai tik įrengė garsiakalbius, aplink gyvenantys skundėsi, kad jie yra labai garsūs, bet dabar, atrodo, priprato. Mąstom, kad tada, kai skambės varpai, reikės neleisti žmonių į apžvalgos aikštelę, nes nuo garso galima ir apkursti“, – samprotauja A. Zokaitis.

Apžvalgos aikštelė įrengta 21,4 metro aukštyje. Tiesa, pats bažnyčios bokštas stiebiasi dar beveik 30 metrų aukštyn. Tačiau A. Zokaitis sako, kad aukščiau įrengti pramogos nėra galimybių dėl labai paprastos priežasties – ten tiesiog nėra langų.

Šioje vietoje, rekonstruojančios įmonės atstovo teigimu, ankščiau buvo mobiliojo ryšio operatorių antenos. „Bet visi operatoriai geranoriškai pakėlė jas aukščiau. Jie jas atnaujino mažesnėmis ir sukėlė jas į viršų“, – džiaugiasi A. Zokaitis.

Bažnyčios bokšto rekonstrukcijos projekto vertė – beveik 158 tūkst. eurų. Iš jų beveik 102 tūkst. skyrė Europos sąjunga, o likusią dalį – projektą inicijavusi Palangos miesto savivaldybė.

Rekonstruojančios įmonės atstovas tikina, kad darbai bus baigti jau spalį. Bokštą bus galima aplankyti nemokamai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)