Palangos meras Šarūnas Vaitkus DELFI pripažino, kad tikrai nesitikėjo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) sprendimo įvardinti tualetus kaip pirmosios grupės nesudėtingus statinius, kurių statybai reikalingas leidimas.

„Gamykloje surinktas ir atvežtas konteineris pripažintas kaip statinys ir jam neva reikalingas statybos leidimas, nors jis neturi jokių pamatų. Rugsėjo mėnesį jis nukeliamas ir išvežamas saugoti į aikštelę iki kitos vasaros.

Norėjome padaryti kaip geriau ir išspręsti dvidešimties metų Palangos problemą. Labai keistas sprendimas. Žiūrėkite, kiek visoje Lietuvoje yra konteinerių. Paimkime ir statybinius konteinerius prie objektų, kur statybininkai persirengia, pavalgo, nueina į tualetą, tai jiems irgi reikia statybos leidimo. Nuo kada konteineriui reikia statybos leidimo?“ – retoriškai klausia Š. Vaitkus.

Kitos išeities neturėjo

Kaip DELFI aiškina VTSPI atstovas Albinas Keturka, konteineriniai tualetai pripažinti statiniais dėl dviejų esminių aspektų: juos perkėlus į kitą vietą sumažėtų jų vertė, nes tualetai nebebūtų prijungti prie kanalizacijos, todėl jais nebūtų galima naudotis pagal paskirtį, priešingai nei, pavyzdžiui, statybininkų konteineriai. Taip pat pabrėžiama, kad tualetų sąlytis su žeme pasižymi patvarumu.

Vis dėlto A. Keturka tikina, kad VTSPI neteigia, jog Palangos paplūdimyje pastatyti tualetai yra nereikalingi ar nenaudingi.

„Kadangi dėl vandentiekio ir buitinių nuotekų tinklų tiesimo bei tualetų statybos sulaukėme gyventojų skundų, į juos privalėjome reaguoti bei juos išnagrinėti. Atliktų patikrinimų metu paaiškėjo, kad šie tualetai, deja, buvo pastatyti pažeidžiant teisės aktų ir galiojančių teritorijų planavimo dokumentų nuostatas“, – tikina A. Keturka.
Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija prie AM

Jis atkreipia dėmesį, kad nustačiusi pažeidimus inspekcija privalo imtis įstatymuose numatytų veiksmų, šiuo atveju buvo surašytas nurodymas pašalinti pažeidimus.

„Svarbu pažymėti, kad, atsižvelgdama į savivaldybės administracijos prašymą ir poilsiautojų poreikius, vadovaudamasi protingumo kriterijumi, Inspekcija nustatė maksimalų pagal teisės aktus galimą pažeidimų pašalinimo terminą, taigi sudarė galimybes pažeidimus pašalinti pasibaigus vasaros sezonui, kai šiais tualetais poilsiautojai nebesinaudos“, – pažymi VTPSI atstovas.

Atsakyme priduriama, kad jie ragina Palangos savivaldybės administraciją teikti teritorijų planavimo pakeitimus Aplinkos ministerijai ir tiesiog įteisinti pajūrio tualetus.

„Nors šis atvejis sukėlė nemažai diskusijų dėl pačių tualetų paplūdimyje poreikio, svarbu paminėti ir tai, kad siekiant užtikrinti efektyvią kovą su neteisėtomis statybomis, statybos leidimus išduodančių institucijų vadovai ir valstybės tarnautojai neturėtų bandyti pateisinti padarytų teisės aktų pažeidimų ir tokiu būdu formuoti viešąją opiniją, kad tam tikrais išskirtiniais atvejais įstatymų nuostatų galima nesilaikyti“, – atsakymą užbaigia A. Keturka.

Kovos teisme

Palangos mero teigimu, birželio pabaigoje pastatyti 8 konteineriai tikrai labai reikalingi, tą įrodo vien faktas, kad juose, anot pašnekovo, jau apsilankė 160 tūkst. poilsiautojų. Į juos iš viso buvo investuota 130 tūkst. Eur.

„Įrenginiai pritaikyti neįgaliesiems, ten žmogus gali įsipilti buteliuką vandens ar nusiplauti rankas. Jūs pats turbūt juokiatės ir visi aplink juokiasi, nes, manau, tikrai ne čia reikia rodyti savo jėgą, poziciją. Tai yra konteineris tarnaujantis visuomenei. Juo labiau, kad sukurta infrastruktūra, ko daugelį metų Palanga neturėjo“, – teigia meras.

Š. Vaitkus tikina, kad VTPSI sprendimas jau apskųstas teismui ir tikisi, kad poilsiautojų teisę civilizuotai atlikti gamtinius reikalus paplūdimyje pavyks apginti.

„Mačiau vieną teismo sprendimą, kad būtent konteineriai yra ne statiniai, o kilnojamieji daiktai. Juk akivaizdžiai matosi, kad taip ir yra, mes negalime žiemą laikyti jų, per audrą juos gali ir nunešti“, – sako Š. Vaitkus.

Kaip alternatyva šiems konteineriniams tualetams siūlomi paprasti biotualetai, tačiau mero teigimu, tai paprasčiausiai neįmanoma.

„Kai Palangoje savaitgalį karšta yra paskaičiuota, kad vienu momentu ilsisi arba poilsiauja apie 300 tūkst. žmonių. Kokius biotualetus gali pastatyti, kai jie per valandą gali prisipildyti, o įvažiuoti ir jį išvežti neįmanoma su jokia technika. Tai kokią mes problemą sukurtume.

Net nekalbu apie visokius kvapus, kai saulė šviečia. Jie per valandą užsipildo, užsirakina ir jie visą dieną stovi, žmonės ten neturi galimybės nueiti. Jų balto smėlio paplūdimyje neįmanoma normaliai eksploatuoti“, – aiškina Š. Vaitkus.

Be to, užkliuvo ne tik patys tualetai, bet ir po kopomis nutiestos komunikacijos, nors statybų leidimai joms ir buvo išduoti, tačiau VTPSI nustatė, kad tai buvo padaryta neteisėtai, nes buvo pažeisti teritorijų planavimo dokumentai.

„Jie prisikabino, nes pratiesta ne per takus, einančius per kopas, o pastumta arčiau. Juk niekas nesimato, po žeme pravesti siauri vamzdžiai nesuardant jokių kopų. Mes civilizuotai prakasėme komunikacijas. Tai ministerija kartu su savivaldybe turėtų greičiau parengti, jei jie sako, kad tai neatitinka kažkokio specialiojo plano.

Be to, vienas vyriausybės nutarimas įpareigoja pajūrio savivaldybes ar ten, kur koncentruojasi daugiau nei 500 žmonių sudaryti sąlygas ir tiekti vandenį. Taigi, teisės aktai vienas kitam prieštarauja“, – teigia Š. Vaitkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (939)