Pasikalbėjus su atrakcioną „Orbita“ prižiūrinčia moterimi paaiškėja, kad toks vaizdas parke – ne tik trečiadienio popietę. Paklausus jos, ar parkas sulaukia lankytojų, ji sako: „Pats matot, supu po du, tris žmones. Viskas priklauso nuo oro – kai jis geresnis, žmonių būna daugiau“, – sako prižiūrėtoja.

Ji sako, kad parke dažniausiai apsilanko šeimos, norinčios pasisupti atrakcionuose. Dėl palyginti nedidelio lankytojų skaičiaus ji kaltina moderniąsias technologijas. „Anksčiau žmonių būdavo daugiau. Dabar visi sulindę į kompiuterius. Anksčiau bausmė būdavo neišleisti vaiko į lauką, o dabar bausmė – liepimas eiti laukan“, – samprotauja moteris.

Paėjėjus toliau, į pagrindinę atrakcionų aikštelę, situacija yra panaši – žmonių nedaug, o „Autodrome“ linksminasi tik keli kauniečiai.

Vytauto parkas Kaune

Tiesa, kaip nurodyta parke iškabintame kainoraštyje, atrakcionų kainos nesikandžioja. Pasivažinėjimas elektra varomomis mašinėlėmis po parko teritoriją kainuoja nuo 3 iki 4 Eur, pusketvirtos minutės trunkantis pasisupimas legendine „Orbita“ – 2,5 Eur, pasiplaukiojimas valtele – 1,5 Eur. Kitų atrakcionų kainos svyruoja tarp 0,5 ir 1,5 Eur.

Tarpukariu ir sovietmečiu buvo traukos centras

Tiesa, Kauno širdyje esantis parkas ne visada buvo toks tuščias. Laisvuosiuose Kauno archyvuose „atmintiesvietos.lt“ esančioje parko istorijoje rašoma, kad tarpukariu, 1924 m., Vytauto kalnas buvo „viena gražiausių Kauno poilsio vietų. Čia stovėjo gražus paviljonas, įrengtos teniso ir futbolo aikštelės.“

Po aštuonerių metų, parką išnuomojus Šaulių sąjungai, buvo suremontuotas centrinis pavilijonas, padaryti nauji laiptai iš Laisvės alėjos pusės.

Vytauto parkas Kaune

„Parkas buvo sutvarkytas, žydintis; vaikus džiugino parke gyvenę gyvūnai – stirna, triušiai, voverės, kiškiai, karveliai, fazanas (mažas zoologijos sodas; visgi 1935 m. tikrasis buvo įkurtas netoliese, kur iš esmės dabar veikia Kauno zoologijos sodas)“, – rašoma puslapyje.

Sovietmečiu parke vykdavo įvairūs renginiai, kurie, regis, sutraukdavo būrius žmonių – teigiama, kad parke kasmet apsilankydavo po pusę milijono kauniečių.

Kauno apskrities viešosios bibliotekos Informacinių paslaugų skyriaus vyresnysis bibliografas Mindaugas Balkus teigia, kad per daugiau nei 140 metų siekiančią parko gyvavimo istoriją būta ir lengvesnių, ir sunkesnių periodų. Tačiau laikotarpis po 1990 m. – bene sunkiausias parko istorijoje, sako bibliografas.

Atrakcionų parku Vytauto kalnas tapo sovietmečiu: „Apie 1950 m. parke įrengta sporto salė, žaidimų kambarys, šaudykla ir kt. 1964 m. Vytauto parke pastatyti atrakcionai: apžvalgos ratas, viražiniai lėktuvai, sūpynės. 1970 m. įrengta lauko estrada“, – sako M. Balkus.

Vytauto parkas Kaune

Tikina, kad legendinis parkas tvarkomas

Įmonės „Vytauto parkas“, kuri dabar valdo aprašomą vietą, direktorius Ričardas Šidlauskas tikina, kad tvarkymo darbai vyksta.

„Žingsnis po žingsnio, darbai vyksta. Visas Kaunas tvarkosi, pas mus irgi bus kaip visur. Ruošiami pastatų atnaujinimo projektai, tam, kad parkas būtų atgaivintas“, – kalba R. Šidlauskas.

Tiesa, prieš kelis metus žurnalistams jis sakęs tą patį: parką ruošiamasi tvarkyti. Paklausus, kas per pastaruosius metus padaryta, R. Šidlauskas sako: „Parkas yra parkas. Jame negalima nieko daryti be pasiruošimo. Buvo ruošiami projektai, žinot, paveldo objektą nėra taip lengva tvarkyti. Yra tvarka“, – tikina R. Šidlauskas.

Tiesa, jis tikina, kad parkas anksčiau ar vėliau bus sutvarkytas. „Patys matėt, atsidarė ir nauja kavinė, aptvarkyta pati teritorija. Žmonės kalba, kad gal kažko ir nėra, bet dabar prie tvarkymo prisidės ir pats miestas, bandysime kažką mąstyti ir spręsti problemas“, – sako. Tiesa, įvardyti tikslios datos, kada parkas bus sutvarkytas, R. Šidlauskas negalėjo.

Vytauto parkas Kaune

„Žmonės tik moka kritikuoti. Bet patys atvedę, tarkime, šunį, nepakelia jo ekskrementų. Požiūris ne toks turėtų būti, visuomenė turėtų prisidėti prie gerų darbų. Kritikuoti yra paprasčiausia. Jeigu skaitėte istoriją, žinote, kad anksčiau parke tiesiog vaikščiodavo, pasitiesdavo pledus. Viską galima daryti ir dabar. Tai yra parkas – vienintelė vieta, kuri nėra sudarkyta, kur žmogus gali ateiti, pasitiesti pledą, pažaisti“, – kritikos žeria R. Šidlauskas.

Savivaldybė nori tvarkyti

Kauno savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas sako, kad parke esantys pėsčiųjų takai, požeminės komunkacijos ir kiti inžineriniai tinklai privatininkui buvo perduoti prieš dešimtį metų.

Jis teigia, kad miestas šiuo metu nori susigražinti tuomečio mero perduotą infratruktūrą ir ją sutvarkyti. Tiesa, tai padaryti, G. Petrausko žodžiais, nėra taip lengva: „Derybos su savininku vyksta antrus metus“, – sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)