„Šiandieninės technologijos leido mums grįžti prie senų dvaro tradicijų, kai čia gyveno grafo Tiškevičiaus šeima, o parko kūrimu rūpinosi žymus prancūzų kraštovaizdžio architektas Eduardas Fransua Andre. Visus aplinkos priežiūros darbus aplink rūmus sodininkai privalėdavo atlikti nepastebimai, kol dvariškiai dar nebūdavo pakilę iš lovų. Šiandien mūsų naujasis sodininkas - robotas vejapjovė savo darbą atlieka tyliai ir nepastebimai, netrikdydamas lankytojų ramybės“, - pasakoja kraštotvarkos ir Užutrakio dvaro sodybos skyriaus vadovė Andželika Kriaučiūnienė.

Pasak A.Kriaučiūnienės, pirmą kartą sodininką-robotą ji pastebėjo pernai lankydamasi karališkoje rezidencijoje Lenkijoje. Dėmesį atkreipė tai, kad robotas dirbo labai tyliai ir nedrumstė parko ramybės, rašoma pranešime žiniasklaidai. Tad šiemet Užutrakyje kartu su keletu benzininių vejos traktoriukų, kuriais prižiūrimos toliau nuo rūmų esančios vejos ir pievos, įdarbinti nutarta ir ypač tyliai veikiantį robotą vejapjovę. Naujasis Užutrakio sodininkas atsakingas už labiausiai matomos vejos, esančios priešais pagrindinius rūmus priežiūrą.

„Tyla ir ramybė šioje parko dalyje yra labai svarbi, - pasakoja A.Kriaučiūnienė. – Dvare vyksta koncertai, įvairūs renginiai, čia gausu žmonių, ir niekam juk nesinorėtų, kad smuiko ar fortepijono muziką užgožtų vejapjovės burzgesys. Tad visai tyliai dirbantis robotas mums buvo geriausia išeitis“.

Robotas šiuo metu prižiūri takeliais ir gėlynais įrėmintą išpuoselėtą veją priešais centrinius rūmus, tačiau netrukus jo priežiūrai planuojama atiduoti ir gretimus vejos plotus supančius dvaro pastatą.

„Su traktoriukais dirbti stengiamės tada, kai parke mažai lankytojų, o robotas-vejapjovė niekam netrukdo. Atvirkščiai, jis jau tapo tikra Užutrakio žvaigžde“, - sako A.Kriaučiūnienė.

Vejos robotas tapo Užutrakio dvaro atrakcija lankytojams ir gyvūnams

Prieš mėnesį darbą pradėjęs „Automower“ robotas Užutrakio parke sulaukia daug dėmesio. „Pirmomis dienomis su robotu bandė „susidraugauti“ dviejų smalsių varnų pora - jos nepaliaudamos dvi dienas sekiojo paskui robotą - vejapjovę, atkartodamos jo maršrutą ir judesius: robotui stabtelėjus, paukščiai taip pat sustodavo tarsi įbesti, jei robotas daro posūkį - varnos jam iš paskos“, - juokiasi A. Kriaučūnienė.

Pasak jos, naujuoju parko sodininku labai domisi ir lankytojai, kurie net per ekskursijas parke gidų dažnai klausinėja apie šį daugeliui dar nematytą robotą vejapjovę ir mielai su juo fotografuojasi.

Užutrakio parke sumontuotas vienas galingiausių švedų gamintojo „Husqvarna“ roboto vejapjovės „Automower 450X“ modelis, galintis prižiūrėti didelius vejos plotus ir be vargo įveikiantis sudėtingo landšafto iššūkius ir net 45 % įkalnes.

Roboto darbo teritorija pažymima pagal sklypo perimetrą po žeme paklotais kabeliais, tad jo buvimas parke visiškai nekrinta į akis. Oro sąlygų pokyčiai roboto sodininko taip pat negąsdina –ar šviečia saulė, ar lyja, jis stropiai rūpinasi parko veja, o išsikrovus baterijai pats grįžta į pakrovimo stotelę, įrengtą jo darbo zonoje priešais Užutrakio dvaro rūmus.

Šiame „Automower“ robote sumontuota GPS navigacijos sistema, kuri leidžia jam lengvai orientuotis aplinkoje, „įsidėmėti“, jau nupjautas zonas ir pačiam susidaryti optimalų darbo planą. Be to, robotas turi įdiegtą „Automower Connect“ programėlę, tad parko darbuotojai gali robotą sodininką kontroliuoti mobiliuoju telefonu: sekti darbo rezultatus, siųsti komandas ir keisti nustatymus.

Daugelyje pasaulio šalių „Husqvarna“ robotai vejapjovės tampa nepamainomais pagalbininkais tokiose vietose, kurios sunkiai pasiekiamos žmogui su įprastais vejos priežiūros įrankiais: teminiuose parkuose, zoologijos soduose ir net ant pastatų stogų, apželdintų žole.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)