Prieš pirmąjį pasaulinį karą pradėtas statyti Šilutės uostelis anuomet buvo labai populiarus. Neringiškiai į kitą marių krantą kurėnais plukdydavo žuvų, o namo grįždavo pasikrovę laivus šieno, šviežių daržovių. Po daugiau kaip šimto metų Neringos ir Šilutės merai sumąstė atgaivinti senovinį maršrutą.

Neringa – toks kraštas, smėlynai. Deja, mes neauginam daržovių, neauginam vaisių, mums būtina, tiesiog gyvybiškai reikalinga atsivežti daržoves, vaisius iš žemyno“, – sakė Neringos savivaldybės Verslo ir strateginės plėtros skyriaus vyr. specialistė Rasa Baltrušaitienė.

Svarstoma, kad daržoves, vaisius į Nidą Šilutės rajono ūkininkai galėtų plukdyti laivu. Šilutės uostelį administruojančios bendrovės vadovas sako, kad tam būtų galima pritaikyti vieną iš senesnių laivų.

„Galvojam pritaikyt, ten būtų galima apie 7-8 tonas plukdyti, nes, pavyzdžiui, viena kavinė per dieną ten nuskuta 15 ar 20 maišų bulvių, tai čia kiekiai susidaro labai dideli. Per savaitę laiko ten sakė 3 ar 4 tonas bulvių sunaudoja. Tai tiktai viena kavinė, tai galvoju, kad čia turėtų apsimokėti“, – svarstė UAB „Kintai“ direktorius Rimgaudas Višinskas.

Ūkininkai, susitikę su kurorto verslininkais, idėja susidomėjo. Vieni svarsto, kad plukdydami daržoves laivu, sutaupytų išlaidų kurui, kiti – nebeprekiautų turguose. Kai kuriems kyla ir abejonių.

„Iš laivų prekiauti ir su laivais galima bus tik atskiras daržoves. Todėl, kad kelis kartus perkraunant lapines daržoves, agurkus, pomidorus, jie praras savo kokybę, vizualinę vertę. Taip pat oro sąlygos, juk pažiūrėkim, užeina audra – ar atplukdysim?“ – abejojo Šilutės rajono ūkininkas Arvydas Stankus.

„Pati esmė – kaip bus vykdoma, kur bus vykdoma, kur tas žmogus atvažiuos su savo produkcija, kada atvažiuos“, – kalbėjo individualios įmonės savininkė Jolanta Mitkutė.

„Verslininkai turi savo tiekėjus ir, ar pirktų, tai priklausytų nuo abiejų pusių. Jeigu tai būtų pateikiama laiku, kokybiška, be abejo ir prieinama kaina, nes kaina irgi labai yra svarbu, kodėl nepirktų?“, – sakė Neringos turizmo ir verslo asociacijos prezidentė Irma Baltrušaitienė.

Kol kas konkrečių sprendimų nepriimta, tačiau Neringos ir Šilutės vadovai neabejoja, kad idėją pavyks įgyvendinti.

„Pirmasis bandomasis bus, tai žinoma, tiktai sausumos keliu. Išsiaiškins abidvi pusės tikruosius savo poreikius ir tada pats verslas spręs, o savivaldybės šitoj vietoj tiktai tarpininkaus ir padės surasti sąlyčio taškus“, – žadėjo Neringos mero pavaduotojas Dovydas Mikelis.

Tikimasi, kad jau šį mėnesį Neringoje atsidarys pirmasis ūkininkų turgelis, kuriame šviežių daržovių ir vaisių galės įsigyti vietos gyventojai bei svečiai.