Žada permainingą vasarą

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) Klimatologijos skyriaus vedėjas Donatas Valiukas sako, kad ši vasara bus permaininga, o jos nepastovumą dar labiau paryškins vykstanti klimato kaita. Anot klimatologo, dėl šios priežasties galima tikėtis dar dažnesnės šiltų ir šaltų savaičių kaitos bei didesnių kontrastų.

D. Valiuko žodžiais, bendros tendencijos rodo, kad vasaros mėnesiai bus artimi daugiametėms normoms, tik truputį sausesni.

„Mėnesio temperatūra tiek birželį, tiek liepą, numatoma panaši į vidutinę daugiametę. Rugpjūtis numatomas truputį šiltesnis. Kontrastai, kai kaitaliojasi šiltos ir šaltos savaitės, neišvengiami“, – prognozuoja klimatologas.

Taip pat jis tikina, kad šią vasarą galima tikėtis ir škvalų bei viesulų, tačiau jų nebus daugiau nei įprasta. Pasak D. Valiuko, pastebima, kad šių reiškinių pasitaiko vis daugiau. Dėl to kalta klimato kaita.

„Pagrindinė tendencija vykstant klimato kaitai yra tokia, kad tie reiškiniai stiprėja. Jų skaičius labai nedidėja, bet jie tampa stipresni, padaro daugiau žalos“, – nurodo jis.

Kontrastai, kai kaitaliojasi šiltos ir šaltos savaitės, neišvengiami
Donatas Valiukas

Klimatologas D. Valiukas sako, kad dažniausiai oro temperatūra yra daugiau mažiau susijusi su vandens. Todėl, jeigu prognozės dėl vidutinės oro temperatūros pasitvirtins, vandens telkinių temperatūra taip pat neturėtų būti neįprasta.

Sekminės praėjo, bet maudytis dar nerekomenduoja

Su kolega sutinka ir LHMT Hidrologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Aleksandras Kajutis. Pasak jo, vandens temperatūra dalyje ežerų jau buvo pasiekusi 19 laipsnių ribą, bet pastebi, kad pastaruoju metu vanduo šąla.

„Kai kuriuose ežeruose, pavyzdžiui, giliausiame Lietuvoje Tauragno, ketvirtadienį temperatūra buvo nukritusi nuo 17 iki 6 laipsnių. Tai yra vėjo sukeltas priedugnio vanduo, kuris pakyla į paviršių. Taigi, vanduo šąla ne tik dėl šaltų, bet ir dėl vėjuotų orų. Vėjas maišo vandenį ir jis vėsta“, – apie tai, kas šiuo metu vyksta Lietuvos vandens telkiniuose, pasakoja A. Kajutis.

Tačiau hidrologas guodžia, kad tokių vandens temperatūros atšalimų kaip šis – nebebus. Jo spėjimu, vandens temperatūra šią vasarą žemiau 17 laipsnių nenukris. O tai jau ta riba, nuo kurios galima maudytis – esant žemesnei temperatūrai šokti į vandenį nerekomenduoja medikai, teigia A. Kajutis.

Liaudies išmintis byloja, kad po Sekminių jau galima maudytis. Tačiau hidrologas teigia, kad po sekmadienį vykusios šventės į vandenį bristi gali tik drąsiausi – jis dar šaltas. „Bet po savaitės, manau, bus galima maudytis“, – prognozuoja.

Guodžia daržus turinčius

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius taip pat prognozuoja permainingą vasarą. „Jau prasidėjusi vasara iki liepos vidurio turėtų būti labai permaininga ir ne karšta. Dar pavasarį sakėme, kad labai šiltos vasaros nereiktų tikėtis.

Antroji dalis, nuo antrosios liepos dekados (maždaug liepos 10 d.), turėtų būti sausesnė, giedresnė, pastovi, vasariškesnė. Apskritai, žemės paviršius tada sukaupia daug saulės šilumos. Tas įšilimas ištisą parą būna labai jaukus, nors tuo metu jau pradeda jaustis ir trumpėjanti diena“, – pasakoja S. Paltanavičius.

Dar pavasarį sakėme, kad labai šiltos vasaros nereiktų tikėtis
Selemonas Paltanavičius

Gamtininkas sako, kad maudymosi sezoną dalis lietuvių jau atidarę – vidaus vandenyse šiemet būta ir tinkamos maudynėms temperatūroms. „Jūros reikės luktelėti maždaug iki Joninių, tada gali būti pakankama temperatūra. Jūra daug vangesnė, daug sunkiau reaguoja į aplinkos šilumą, turi gauti daugiau energijos kad sušiltų. Bet jeigu bent dalis šios savaitės bus karšta, vidaus vandenyse jau bus galima ir vėl maudytis“, – prognozėmis dalijasi S. Paltanavičius.

Jis turi gerą žinią daržus turintiems – panašu, kad nebus vasaros pradžios šalnų periodo. „Lietuvoje maždaug iki birželio 8 dienos būdavo požeminės šalnos, kurios pavojingos tuo, kad daugeliui tuo metu jau ir bulvės sudygusios, daugelis daržo augalų atidengti. Vienos nakties šalna gali visą paversti niekais. Kadangi pavasaris užtruko ir buvo šaltas, atrodo, kad vasaros pradžioje šalnų nebeturėsime“, – ūkininkus ramina gamtininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)