Kelionės išbalansuoja

„Ilgą laiką į savo mitybos įpročius nekreipiau dėmesio. Kelionių metu valgydavau bet kaip, bet ką ir bet kada, tad natūralu, kad užsiauginau didžiulį pilvą, o aplinkiniai atvirai sakė, kad turėčiau susirūpinti savo išvaizda,“ – prisipažįsta Makalius, rašoma kelionių organizatorių pranešime spaudai.

Tiesa, labiau nei išvaizdos pokyčiai, vaikiną neramino sveikatos sutrikimai, dėl kurių jis net kreipėsi į gydytojus.

„Keliauju tikrai dažnai, o kelionių metu dažnai nerasdavau laiko tinkamai pavalgyti. Ramiai prisėsti restorane pavykdavo nebent per vakarienę, pusryčiams paskubomis sukimšdavau sumuštinį, pietus valgydavau spontaniškai, dažnai greito maisto restorane, o kartais jų iš viso atsisakydavau. Taip prasidėjo nuolatinės skrandžio problemos, skausmai, sunkumo jausmas ar pilvo pūtimas. O kai kreipiausi į gydytojus išgirdau, kad taip jaučiuosi dėl visiškai netvarkingos ir nereguliarios mitybos“, – pasakoja užkietėjęs keliautojas.

Pasak jo, kelionėse labai dažnai rūpinamės viskuo, pradedant bilietais ir baigiant pramogomis, bet neskiriame dėmesio tam, ką ir kada valgysime. Ypač mitybos ritmą išbalansuoja ilgos, tolimos kelionės.

Makaliui antrina ir sveiką gyvenimo būdą propaguojantis, darbo reikalais daug keliaujantis reperis Ironvytas.

„Mano darbas toks, kad daug laiko tenka praleisti kelyje, gastrolėse, o gyvenimo būdas įpareigoja maitintis sveikai ir disciplinuotai. Ne visada spėju pasigaminti maisto, tad sveiki užkandžiai – tikras išsigelbėjimas“ – sako Ironvytas.

Mityba kelionėje

Teko susitaikyti, kad kaip namie, taip ir kelionėje

„Iš tiesų rūpintis tuo, kaip valgau ir kuo užkandžiauju, pradėjau prieš pusę metų – sausio mėnesį, kai pradėjau sportuoti. Treneris sudarė specialią programą ir liepė ne tik valgyti tris kartus per dieną, bet ir būtinai užkandžiauti – tarp pusryčių ir pietų rekomendavo suvalgyti vaisių, o tarp pietų ir vakarienės, kad neperalkčiau ir neprisišveisčiau vakare, patarė rinktis riešutus ir džiovintus vaisius. Nuo to laiko jie visada su manimi, kur bekeliaučiau“, – apie pasikeitusius mitybos įpročius pasakoja Makalius.

Šiuo metu stropiai mitybos režimo besilaikantis vaikinas prisipažįsta, kad naujiems įpročiams išsiugdyti reikėjo laiko.

„Iš pradžių turėjau tam specialiai skirti šiek tiek laiko ir dėmesio, bet viskas susitvarkė, kai suvokiau, kad tiesiog negaliu skaidyti savo laiko į buvimą Lietuvoje ir buvimą kelionėse. Nesvarbu, kur būčiau, turiu maitintis tvarkingai ir režimas bei teisingai pasirinkti užkandžiai tam labai padeda“, – sako kelionių organizatorius.

Reperio Ironvyto teigimu, „viskas priklauso nuo požiūrio ir mitybai skiriamo dėmesio. Juk net ir degalinėse galima rasti sveiko maisto – „Studentų maisto“, džiovintų vaisių ir riešutų mišinių „1 go“. Svarbiausia, kad maistas suteiktų pakankamai energijos, o riešutai ir džiovinti vaisiai tam puikiai tinka. Galėčiau valgyti ir šokoladą ar kitą daug cukraus turintį užkandį, bet naudos iš to nedaug, o valgyti norisi jau po valandos“, – apie mitybos įpročius pasakoja reperis.

„Keliaujančių žmonių mitybos pokyčius palyginčiau su patirtimi, kaip išmokti susikrauti lagaminą. Pradedantysis keliautojas į pirmąsias keliones visada prisikrauna daiktų, kurių jam taip ir neprireikia. Po kurio laiko daugėja patirties ir išmokstama atskirti, kas tikrai reikalinga, o kas – ne. Ir ilgainiui kuprinės krovimasis tampa visai papildomo dėmesio nebereikalaujančiu, tarsi savaime suprantamu dalyku. Taip pat yra ir su maistu bei užkandžiais – nebesvarstai, kad turi į kuprinę įsimesti sveikų užkandžių“, - patirtimi dalinasi Makalius.

Pasigenda gardėsių iš Azijos

Pasak keliautojo, dar vienas svarbus pokytis – tai ne tik geresnė savijauta, dailesnės kūno formos, bet ir tai, kad keliaujant nebestinga energijos.

„Keliaujant daug vaikštome, tyrinėjame unikalias vietas, kartais laiką leidžiame itin aktyviai, o tam reikia energijos, kurios suteikia teisingai pasirinkti užkandžiai. Neseniai keliavau į Filipinus, o visus savo daiktus nuolat nešiojausi ant pečių, bet tikrai nei džiovinti vaisiai, nei riešutai, nei jų mišiniai daug nesvėrė, o energijos visada buvo pakankamai“, – pasakoja vaikinas.

Paklaustas, kokių užkandžių pasigenda Lietuvoje, Makalius atviravo: „iš mėgstamų užkandžių išskirčiau džiovintus mangus. Šiuos skanėstus randu Azijos šalyse – Tailande, Filipinuose. Ir nors abi šalys konkuruoja, kurios mangai skanesni, aš negaliu atsispirti nei vieniems iš jų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)