Tiesa, kaip DELFI jau rašė, net ir mažuose šalies miesteliuose, kuriems dažnai taikomas provincijos vardas, kainos gali nudžiuginti ne visada, mat dėl mažos įvairių paslaugų paklausos čia taisykles atvykusiems diktuoja patys verslininkai. Vis dėlto, nors kartais daug sutaupyti gali ir nepavykti, pasižvalgyti Lietuvoje tikrai yra kur.

Šį kartą DELFI žurnalistai aplankė dešiniajame Nemuno krante įsikūrusį Žemaitijos miestą Jurbarką.

Pats Jurbarkas žavi ne tik kerinčiais Nemuno, tekančio per patį miesto centrą, vaizdais, bet ir įspūdingo grožio Švč. Trejybės bažnyčia.

Tuo tarpu Jurbarko turizmo ir informacijos centro (TIC) puslapyje skelbiama, kad aplankyti verta ne tik patį miestą, bet aplink įsikūrusius lankytinus objektus. Pateikiame keletą jų.

Jurbarko dvaras yra pačiame Jurbarko mieste. Buvęs dvaro parkas įkurtas XIX a. viduryje. Parkas driekiasi siaura juosta Mituvos kairiajame krante ir lengvai pasiekiamas tilteliu, esančiu šalia švenčių estrados. Parko teritorija užima apie 9 ha. teritorijos ir yra mišraus išplanavimo. Centrinėje dalyje įrengtas parteris, kurį juosia iš rytų į vakarus einančios privažiavimo alėjos kilpa. Kaip rašo Jurbarko TIC, pagrindinė alėja jungia klasicistinio stiliaus rūmus su buvusiais puošniais dekoratyviniais vartais. Pro juos buvo patenkama į miestelio gatvę. Antrieji vartai - šiaurės rytų dalyje. Iš šiaurės ir rytų dvaro sodybos parką riboja Jurbarko miestas, iš pietų - gyvenamieji rajonai, o vakarinėje dalyje vyrauja banguotas reljefas, Mituvos upė su savo slėniu.

Seredžiaus piliakalnis. Dar XIX amžiuje jį pradėta vadinti Palemono kalnu ir šiuo pavadinimu jis žinomas ne vienam Lietuvos gyventojui.
Anot legendos, čia palaidotas Žemaitijos ir Lietuvos valdovas Palemonas. Legenda pasakoja, kad Romos imperatoriaus persekiojamas kunigaikštis Palemonas su šeima mūsų kraštą pasiekė plaukdamas Baltijos jūra. Vėliau Nemunu pasiekęs dabartinio Seredžiaus vietovę, kunigaikštis čia pasistatė pilį ir liko gyventi. Manoma, kad šio kalno buvo rengiamos senovinės apeigos.

Raudonės pilis pastatyta XVI a. pabaigoje. Kaip skelbia Jurbarko turizmo ir informacijos centras, šiuo metu Raudonės pilyje įsikūrusi Raudonės pagrindinė mokykla. Turistai apsilankę pilyje gali užlipti į 33,5 m aukščio pilies bokštą, iš kurio atsiveria nuostabus kraštovaizdis su Nemuno vingiais. Pilį supa senas parkas, kuriame auga ištisos alėjos retų medžių. Prie tvenkinio yra mūrinis malūnas. Jis pastatytas 1887 m. kaip ūkinis pastatas, vėliau jame įrengtas malūnas.

Panemunės pilis. Šią pilį apie 1604 m. pradėjo statyti iš Vengrijos atsikėlęs miško pirklys Janušas Eperješas, rašoma Jurbarko TIC internetinėje svetainėje. Šiuo metu pilyje įsikūręs viešbutis ir restoranas.

Senovinės technikos muziejus. Besidomintiems technika ir jos pokyčiais čia tikrai patiks. Privatus muziejus Smalininkuose pradėjo veikti 2004 metais. Čia surinkti ne tik senovės technikos pavyzdžiai, bet ir šio krašto praeities istorinė medžiaga. Muziejuje eksponuojami senoviniai varikliai, žemės ūkio technika, senovinė metalo, medžio, linų apdirbimo įranga, fotoaparatai, spausdinimo, skaičiavimo mašinėlės, laikrodžiai, senovinė literatūra, senoviniai sunkvežimiai bei automobiliai.

Turistams taip pat rekomenduojama apsilankyti Viešvilės žuvitakyje, buvusiame Smalininkų senajame uoste, P. Cvirkos memorialinėje sodyboje ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)