Amerikiečiai padavėjais būti nenori

Prieš keletą savaičių studijas Vilniaus universitete baigusiai Alvitai Lukošiūtei kelionė į Ameriką jau nebe pirma, todėl su jauduliu šįkart kovoti nebereikėjo. Šią vasarą mergina dirba padavėja Masačusetso valstijoje, Cape Cod pusiasalyje. Programoje „Work and Travel USA“ dalyvaujantys studentai gauna J-1 vizą, su kuria gali legaliai dirbti JAV 3 mėnesius, o po jų praleisti dar 30 dienų šalyje.
Alvita

„Per tą laikotarpį dauguma studentų tris mėnesius dirba ir po darbo pasilieka keletą savaičių keliavimui. Vietoje, kurioje esu aš, kasmet vasarai atvažiuoja dirbti labai daug J-1 studentų, nes tiesiog trūksta darbo jėgos. Nėra pakankamai amerikiečių jaunimo, kurie norėtų dirbti padavėjais, virtuvės darbuotojais ir panašiai, todėl J-1 studentai vasaros metu vietiniams įvairių restoranų ir firmų vadovams yra tikras išsigelbėjimas“, – pasakoja A. Lukošiūtė.

Blogiausias scenarijus – susižeisti darbo metu

Mergina pabrėžia ir vieną neigiamą programos pusę. Pasak jos, svarbiausia kelionės metu nesusižeisti, nes tokiu atveju laukia rimti nemalonumai. „Susižeidus negali dirbti, prarandi daug pinigų. Yra daug reikalų su draudimu, kad nereikėtų nieko mokėti iš savo kišenės“, – perspėja A. Lukošiūtė.

Geriausia programos dalis, A. Lukošiūtės manymu, yra galimybė keliauti pasibaigus darbo sutarčiai. „Praėjusiais metais keliavimui buvau pasilikusi tris savaites, kurių metu aplankiau Bostoną, Niujorką, Majamį. Taip pat su draugais keliavome po vakarinę pakrantę, dvi savaites keliavome išsinuomotame autobusiuke po San Diegą, San Franciską, Las Vegasą, Los Andželą ir daug kitų vietų“, – vardina pašnekovė.

Šiemet mergina planuoja aplankyti Čikagą, Niagaros krioklius ir keliauti kruizu po Karibų salas. „Jei reikėtų rekomenduoti, ką aplankyti, manau visa vakarinė pakrantė yra tikrai įspūdinga. Man asmeniškai labiausiai patiko Majamio karštis“, – prisipažįsta mergina.

Pirmosios kelionės bijojo, o tėtis neišleido

KTU studentė Rasa Kapačinskaitė kelionę į JAV pagal Work and Travel programą gali pavadinti šeimos tradicija – iš pradžių išlydėjusi brolį ir seserį, galiausiai sulaukė ir savo eilės. Šią vasarą mergina viename Ohajo valstijos viešbutyje dirba kambarine, tačiau, priešingai nei A. Lukošiūtė, nepastebi, jog patys amerikiečiai bodėtųsi tokio darbo.
Rasa

Apie studentams skirtą programą dirbti ir keliauti JAV mergina sužinojo vos tik pradėjusi studijas ir įžengusi į bendrabutį. Kaimynystėje gyvenantys jaunuoliai buvo ką tik grįžę iš Amerikos ir spinduliavo užkrečiančiai geromis emocijomis – susidomėjusi R. Kapačinskaitė klausinėjo kaimynų, ką reikėtų padaryti norint ir jai išmėginti šią programą. „Pirmą vasarą praleidau Lietuvoje, nes tėtis nenorėjo manęs išleisti. Praėjus vasarai vėl susitikau su tais pačiais kaimynais, kurie jau buvo grįžę antrąkart. Nusprendžiau vykti ir prisikalbinau kambariokę, kad nebūtų taip baisu“, – savo pirmosios kelionės į Ameriką priešistorę prisimena mergina.

Pirmas žingsnis tikslo link – kelionė į Pasaulio Lietuvių Centrą (PLC), kuriame paskutinę praėjusių metų dieną draugės užsiregistravo į programą, o sausio ir vasario mėnesiais jos intensyviai ieškojo darbo PLC duomenų bazėje.

Darbo pasiūlymų netrūko

Vienas iš dažniausiai Work and Travel programa susidomėjusiems jaunuoliams kylančių klausimų – ar sudėtinga susirasti darbą? R. Kapačinskaitė tikina sulaukusi ne vieno darbo pasiūlymo ir teko pasukti galvą renkantis tinkamiausią iš jų. Kaskart suabejojus dėl pasirinkimo padėdavo patirties turintys kaimynai ir skambučiai į PLC. „PLC ir tvarkė visus reikiamus dokumentus dėl darbo. Tai užtruko apie 2 mėnesius“, – prisimena mergina.

Iki lemtingos išvykimo dienos R. Kapačinskaitę persekiojo baimė ir nerimas – kokia gi ta svajonių Amerika iš tikrųjų? Labiausiai merginą gąsdino painūs oro uostai, kuriuose bijojo pasiklysti ir dėl to nepasiekti kelionės tikslo, tačiau nieko panašaus nenutiko. „Nieko bijoti nereikia. Reikia pamiršti abejones savimi, kad nemokėsi ko nors pasakyti ir klausti kitų žmonių“, – patarimu, padėjusiu išsklaidyti baimę, dalinasi mergina.

Atvykus į Ameriką, visos baimės dingo vos pajutus, kaip aplink supantys vietiniai žmonės rūpinasi, ar viskas gerai, ar mergina gerai jaučiasi. „Čia visi labai draugiški. Vietiniai daug šypsosi, jie turi daug vietinės reikšmės festivalių, koncertų. Žinoma, apylinkės, kuriose gyvenam, tikrai ne tokios gražios kaip Lietuvos... Iš pradžių žavi ta tobulai nupjauta veja, nuostabūs gėlynai, išpuoselėti namai, bet po kurio laiko supranti, kad ta aplinka neturi kažkokių išskirtinumų kaip Lietuvoje“, – pastebi R. Kapačinskaitė.

Atvykimo dienomis viešnią Amerikoje pasitiko dideli karščiai, merginą nustebino, jog tuomet visi rūpinosi, kad visada turėtų ko atsigerti, kad neperkaistų.

Tiki, kad patiks labiau nei Lietuva

Kol kas mergina nespėjo pakeliauti po Ameriką ir patyrinėti naujų vietų, tačiau labai didelių skirtumų, pasak jos, nėra. „Europiečiai daug praktiškesni žmonės. Visais atžvilgiais. Kartais pasijauti maža mergaite iš kaimo, bet tikrai nereikia nuliūsti, nes vis dėlto dėl akiračio praplėtimo ir savarankiško gyvenimo čia mes visi ir atvažiuojam“, – tikina mergina.

Pasibaigus darbo sutarčiai, R. Kapačinskaitė planuoja keliauti po Ameriką ir pamatyti čionykščius nacionalinius parkus, aplankyti muziejus ir garsiausias vietas rytinėje pakrantėje – kiek tik pavyks suspėti. „Kalbant apie gamtą, mano nuomonė dar gali pasikeisti – juk Lietuvoje nesurasi tokių aukštų kalnų ar tokių senų miškų! Manau, būtina nuvykti į Vašingtoną. Ši vieta garsėja muziejų gausa ir galima numanyti, kad būtent šis miestas saugoja Amerikos istoriją“, – sako mergina.

Kelionės planuose yra ir vieta, primenanti lietuviškąją Nidą, vadinama Assateague sala – kelionės metu R. Kapačinskaitė mėgins palyginti šias vietas ir pasigrožėti amerikietiška Nidos versija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)