„Pagrindinis Trakų renginio muzikinis sumanymas yra tiek senas, tiek naujas patriotines dainas įvilkti į naują muzikinį rūbą. Jos bus atliekamos darant savotiškus „plaktinius“ – porą ar trejetą dainų apjungiant į vieną muzikinį kūrinį. Pavyzdžiui, Marijono Mikutavičiaus „Aš tikrai myliu Lietuvą“ apjungiant su grupės „Queens“ kūrinio „We will rock you“ muzika ir panašiai. Tai įdomūs muzikiniai eksperimentai, bet kartu ir didelis iššūkis muzikantams – visiems žinomą kūrinį atlikti kitaip. Kita vertus, tikimės, kad tokia idėja leis patraukti ne tik vyresnių, bet ir jaunosios kartos dėmesį“,— teigė už muzikinės renginio programos įgyvendinimą atsakingas „No DJ’s” projekto lyderis Viktoras Diavara.

20:00 valandą startuosiančiame ir A. Tapino vedamame renginyje žiūrovai galės išgirsti pačius „No DJ’s” ir Viktorą Diavarą, Jurgį Didžiulį, Girmantę Vaitkutę, Justiną Jarutį bei kitus atlikėjus, dainuojančius tokius kūrinius kaip „Saulutė nusileido“, „Trakų pilis“, „Viens du trys graži Lietuva“, „Ant kalno mūrai“ ar „Aš tikrai myliu Lietuvą“.

Šių metų renginys Trakuose ypatingas ir tuo, kad jis visas bus verčiamas į gestų kalbą. Tokiu būdu į Valstybės dienos šventę bei vieningą himno giedojimą galės įsitraukti Lietuvos kurčiųjų bendruomenė.

„Vieningos „Tautiškos giesmės“ tradicija ir apskritai himno giedojimas yra pilietinis veiksmas, ne muzikinis. Būna, žmonės nedrįsta giedoti garsiai, nes galvoja, kad neturi gražaus balso, arba bijo nepataikyti į toną. Tačiau mes manome, kad čia svarbus ne balsas, ne muzika, ne klausa. Svarbu meilė Tėvynei, kurią visi jaučiame širdimi ir galime išreikšti vieningu veiksmu“,- himno galią apjungti nepaisant skirtumų pabrėžė Lietuvos kurčiųjų draugijos prezidentas Vytautas Pivoras.

Drauge su renginio svečiais laukti vieningo himno giedojimo į Galvės ežerą ketina pajudėti Trakų buriuotojų flotilė – žinoma, jei tik leis oro sąlygos. Artėjant 21:00 val. tiesioginės Trakų renginio transliacijos metu vaizdo ir garso sąšaukomis prisijungs Kernavė, Kaunas ir Vilnius tam, kad keturios sostinės galėtų sugiedoti himną vienu balsu.

Renginį tiesiogiai transliuos LRT Kultūros kanalas, Lietuvos ryto televizija bei visi didieji naujienų portalai – delfi.lt, 15min.lt, alfa.lt, lrytas.lt, “LNK Go”. Tiesioginės transliacijos pradžia – 20 val.
„Tautiška giesmė aplink pasaulį“ gimė prieš aštuonerius metus, kai „Tūkstantmečio odisėjos“ metu jachta „Ambersail“ apsukę Žemės rutulį ir aplankę pasaulio lietuvių bendruomenes, buriuotojai pakvietė visus tautiečius švęsti Lietuvos vardo tūkstantmetį visiems vieningai vienu metu giedant Lietuvos himną. Ši unikali iniciatyva, palaikoma pilietiškų žmonių, organizacijų ir aktyvių bendruomenių jau tapo mūsų laikų tradicija ir neatsiejama Lietuvos identiteto dalimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)