Ir ne tik dėl neįkandamų kainų. Prabangiausių kurorto restoranų virtuvės šefai savo klientų nesistengia privilioti gausiomis porcijomis. Jų siūlomi patiekalai nėra skirti sočiai prisikimšti skrandį mėgstantiems žmonėms. Virėjai stengiasi nustebinti gurmanišku ir išskirtiniu maistu. Lėkštės turinys primena mažytį meno kūrinį. O meno kūriniai, kaip žinia, kainuoja brangiai.

Tarp nuolatinių lankytojų – ir prezidentas

„Nerija“ viešbutyje įsikūrusiame restorane dažnai mėgsta papietauti ir svarbiausi šalies asmenys. Atokiau nuo pagrindinės gatvės šurmulio įsikūręs restoranas turi ištikimų klientų ratą, kurie čia lankosi jau daugybę metų.
Restoranas „Nerija“

Vienas iš ilgamečių „Nerijos“ virtuvės gerbėjų yra ir pats prezidentas Valdas Adamkus su žmona. Ypatingiems svečiams siūlomas ir ypatingas meniu. Pavyzdžiui, dvylika valandų žemoje temperatūroje troškinamas veršelio žandas.

Kaip DELFI naujienų portalui pasakojo restorano administratorius Eugenijus Galinis, pastarasis patiekalas yra vienas populiariausių restorano valgių. Lankytojams siūloma ir daugiau išskirtinių patiekalų, kaip antai aštuonias valandas ruošiamas jaučio uodegų sultinys su gyoza tešlos koldūniukais (9 eurai). Toks delikatesas, anot E. Galinio, patinka ne kiekvienam. Tačiau į „Nerijos“ viešbučio restoraną užsuka ne masėms skirtos virtuvės gerbėjai, bet išskirtinių skonių ir gurmaniškų valgių ieškantys klientai.

Virtuvės šefai savo klientų nesistengia čia privilioti gausiomis porcijomis. Daugelį patiekalų netgi apmaudu valgyti, nes lėkštės turinys primena mažytį meno kūrinį, o ne patiekalą. Vieno prabangiausių Nidos restoranų meniu nėra gausus. Tačiau virtuvės šefai gali nustebinti ir itin išrankų klientą ir pagaminti specialų patiekalą pagal jo pageidavimą.
Sterkas su pastarnokų muslinu, voveraitėmis, žirnių ankštimis ir džiovintais pomidorais

Patiekalai – ne kiekvienam

Klientai neturėtų nustebti, kad už 5 eurus užsisakę silkės, jie lėkštėje neras karštos bulvės. Virtuvės šefai net ir tradiciniams patiekalams suteikia neįprastą skonį, pavyzdžiui, matjes silkę patiekia su ridikėlių ir svogūnų laiškų salotomis.

Lankytojų srautą atsijoja ir ne kiekvienam poilsiautojui įkandamos kainos. Tačiau jos, anot administratoriaus, atitinka kokybę.

Vieni pigesnių patiekalų – itališkos užkandėlės brusketos: su pomidorais ir rūkytu unguriu (5 eurai), su ančiuviais ir putpelės kiaušiniu (3,5 euro), su keptomis žąsų kepenėlėmis (8 eurai).

Vieni brangesnių užkandžių – jautienos ir žąsų kepenėlių carpaccio (11 eurų). Arba su obuoliais keptos žąsų kepenėlės kalvadose (16 eurų), keptas aštuonkojis (14 eurų).
Virtiniai su šviežiomis krevetėmis ir šukutėmis

Karštų patiekalų meniu taip pat galima rasti keletą pasiūlymų už prieinamesnę kainą. Pavyzdžiui, anties šlaunelės kofitą su traškiu bulviniu blyneliu ir karamelizuotais obuoliais (12 eurų), jau minėtą veršiuko žandą su bulvių koše (13 eurų).

Išskirtinis virtuvės šefo pasiūlymas galintiems sau leisti paišlaidauti – 28 dienas brandintas marmurinės jautienos antrekotas su šviežiomis bulvėmis, keptais grybais ir Berno padažu (27 eurai). Ėriuko nugarinė su keptais baklažanais, pomidorais, paprika ir polenta (18 eurų) ar šviežias sterkas su pastarnokų muslinu, voveraitėmis, žirnių ankštimis ir džiovintais pomidorais (17 eurų), keptas pieninis paršelis (16 eurų).

Restorano meniu visada paįvairinamas šviežia produkcija iš Viduržemio jūros, todėl restorano patiekalų pasiūla priklauso ir nuo metų sezono ir žvejų laimikio.

Restorano meniu diktuoja ir žvejai

Prieš 11 metų „Nidus“ viešbutyje duris atvėręs prabangus restoranas pagal pirminę idėją turėjo pamaitinti tik čia apsistojusius svečius. Tačiau laikui bėgant jo virtuve pradėjo domėtis ne tik viešbučio klientai, bet ir poilsiautojai iš miesto.
Restoranas „Nidus“

„Nidus“ viešbučio vadovė Jurgita Vičienė pabrėžia, kad jų restorano lankytojai pirmiausiai renkasi kokybišką maistą.

Nidoje gausu vietų, kur galima rasti riebesnės ir sotesnės lietuviškos virtuvės patiekalų. Kadangi mes esame įsikūrę ne pačiame centre, atokiau nuo masinio žmonių srauto, savo klientams norėjome pasiūlyti kažką išskirtinio ir įdomaus. Vieni restoranai orientuojasi į sočius patiekalus, kiti – į lėkštės grožį. Mes stengiamės išlaikyti viduriuką“, – DELFI pasakojo viešbučio vadovė.

Be nuolatinio meniu, restorano virtuvės šefas lankytojams siūlo ir papildomų patiekalų. Lėkštės turinys priklauso ne tik nuo virtuvės šefo fantazijos, bet ir nuo to, kokių jūros gėrybių tomis dienomis pagauna žvejai. Į Nidą atgabenama šviežios produkcijos ir iš Atlanto vandenyno. „Jei žvejų laimikis gausus ir turime jūros gėrybių, klientai mieliau renkasi žuvį nei mėsą“, – pastebi J. Vičienė.

Gamina tyreles kūdikiams

Tiesa, nepaisant restorano siūlomų išskirtinių patiekalų, tarp klientų jau daug metų populiariausi yra... saldūs varškėtukai. Virėjai patys krosnyje kepa varškėtukus, rankomis daro makaronus, koldūnus.
"Nidus" restorano patiekalai

„Nidus“ viešbučio restorano kontingentas yra poilsiautojai, galintys sau leisti pavalgyti aukštos klasės maitinimo įstaigose. J. Vičienė džiaugiasi, kad Kuršių Nerijos kurorte pagausėjo poilsiaujančių jaunų šeimų su vaikais. Todėl norėdamas prisitaikyti, restoranas siūlo ir specialų meniu mažiesiems lankytojams: virtuvės šefai specialiai daro kūdikiams tyreles, garuose verda kotletukus, gamina specialius desertus.

Už kepsnį – ir šimtas litų

Poilsiautojų pamėgti restorano varškėtukai kainuoja 6,70 euro. Šviežios žuvies patiekalų kainos svyruoja nuo 9,90 euro iki 14 eurų. Restorano žuvienė kainuoja 5,50 euro, karališka žuvienė dviem asmenims – 22 eurai. Klientų pamėgtos jūreiviškai paruoštos midijos – 19, 90 euro. Restoranas didžiuojasi ir savo grill patiekalais. Jų kainos taip pat įvairios. Pavyzdžiui, vištienos kepsnys su voveraitėmis kainuoja 9,90 euro, ant grotelių keptas jautienos didkepsnis – 23-38 eurai priklausomai nuo porcijos dydžio. Jei prisimintume kainas lietuviška valiuta, tai už kepsnį prabangiame restorane reikia atseikėti 79-130 litų.
"Nidus" restorano patiekalai

Šaltųjų užkandžių kainos siekia apie 10 eurų: jautienos carpaccio (10 eurų), sūdytos lašišos užkandėlė (8 eurai), sterko straganina (7 eurai). Karštųjų užkandžių kainos taip pat siekia 10 eurų. Stintų užkandis kainuoja 7 eurus, sraigės – 9, 50, silkė su folijoje kepta bulve – 6,90 euro.

R. Bolgovo sudarytas meniu

Prieš keletą metų restorano „Seklyčia“ meniu kardinaliai skyrėsi nuo dabartinių patiekalų. Seniau čia buvo galima pasimėgauti daugiausiai tradiciniais lietuviškais valgiais. Tačiau pasikeitus restorano savininkams, pasikeitė ir patiekalų skonis. Ruslanas Bolgovas sudarė specialų meniu, apmokė virtuvės šefus, kurie dabar maistą paverčia tikru malonumu ne tik skrandžiui, bet ir akims.
Restoranas „Nidos Seklyčia“

Šaltibarščių restorano meniu nėra. Virtuvės šefas paruošia šį lietuvių pamėgtą patiekalą nebent kaip dienos pasiūlymą. Restorano administratorė Ieva Taurazevičiūtė pabrėžia, kad „Seklyčia“ tapo prabangiai mėgstantiems žmonėms pavalgyti skirta vieta. Nieko nuostabaus, kad gurmaniški patiekalai ir kainuoja brangiau.

Čia šaltų užkandžių kainos svyruoja apie 7-8 eurus. Už tokią kainą galima paskanauti tigrinių krevečių su agurkų ir skrudintų saulėgrąžų salotomis su apelsinų padažu, meliono bei rūkytos anties krūtinėlės carpaccio su balzamiko padažu, apelsino skiltelėmis.

„Seklyčios“ restoranas savo klientams siūlo išties gausų karštų patiekalų meniu. Mozzarella sūriu ir parmos kumpiu įdarytą vištienos krūtinėlę su bulvių ir sūrio pudingu bei karštų pomidorų ir alyvuogių salotomis (11,30 euro).
Restorano "Seklyčia" patiekalai

Vienas brangesnių virtuvės šefo pasiūlymų – kepta anties krūtinėlė su gervuogių padažu, ožkos sūriu, medumi bei migdolų drožlėmis įdaryta kriauše ir mangu pagardintu kuskusu (18,50 euro). Autentiškas jautienos befstrogenas su bulvių muslinu permezano sūrio krepšelyje kainuoja 17,10 euro.

Už 50 litų (14,20 euro), galima paragauti poilsiautojų iš užsienio ypač mėgstamų žuvies patiekalų: svieste keptos sterko file su olandišku padažu, bulvių apkepu ir lengvai apkeptomi daržovėmis, paltuso kepsnio su grietinėlės ir kaparėlių padažu, virtais ryžiais, keptomis daržovėmis bei svogūnėliais balzamiko acte, lašišos kepsnio su kaparėlių salsa, garintomis kuskuso kruopomis bei jūros gėrybėmis.
Restorano "Seklyčia" patiekalai

Tiesa, restorane galima užsisakyti ir blynelių su varške, grietinės ir trintų braškių padažu (4,20 euro), tagliatelle makaronų su grybais, grietinėlės ir trumų padažu bei permezano sūrio drožlėmis (4,70 euro) ar keptų pieniškų dešrelių su skrudintomis bulvytėmis (4,20 euro) iš vaikams skirto meniu.

Prabangiausi Nidos restoranai ir jų patieklai - DELFI galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (460)