„Tai diena, kai architektūrinis kraujas artėja link virimo temperatūros. Kai veržiasi atlikti tai, ko nepajėgė per ištisus metus – atsukti Kauną į vandenis. Humanitarinė okupacija – kraštutinė architektūrinė priemonė, siekiant šio kilnaus tikslo“, – per megafoną, brendant Nerimi, skelbė vienas iš akcijos dalyvių, architektas Audrys Karalius.

Trečiadienio popietę Kauno menininkai ir architektai įvykdė kultūrinę salos okupaciją: iškėlė salos vėliavą ir įkurdino sveiką protą, kurį simbolizavo didžiulė Martyno Gaubos skulptūra.

Kvietimas diskusijai

“Pati sala patraukli savo išskirtine lokacija – ji yra šalia didžiųjų Lietuvos upių santakos, gynybinės Kauno pilies. Taip pat ji yra tarsi fortifikacija, galinti sustabdyti betoninių šlaitų ekspansiją šioje sakralioje miesto vietoje. Tai yra akcija, kuri parodo kylantį visuomenės poreikį vandeniui ” - sakė vienas iš akcijos dalyvių architektas Mykolas Svirskis, bei atkreipė dėmesį į Švento reikalo salos vizualinę formą.

Anot akcijos dalyvių, tai ne tik meninis projektas. Tai - kvietimas dialogui, reaguojant į prieštaringai vertinamas architektūrines ekspansijas (turime omeny YIT “Kaustos” vystomą daugiabučių projektą “Brasta” - DELFI).

“Miestas yra bendras susitarimas. Ši erpė, kuri mus visus jungia. Jis nepriklauso nei merui, nei architektams, nei verslininkams. Tai - bendras gyventojų sprendimas. Todėl tikiuosi, kad šiandieninė akcija pakvies bendrai diskusijai ir padrąsins naujus projektus” - teigė M.Svirskis.
M.Svirskio nuomone diskutuotinas YIT “Kaustos” projektas – tai natūrali miesto plėtra, tačiau turėtų būti rimtai įvertintas Kauno išskirtinumas - augantis upių potencialas.

Saloje rasta ir naftos

Salos kunigas – žinomas dailininkas Eugenijus Varkulevičius-Varkalis pašventino iškilmingai iškeltą juodą vėliavą su iškirpta skylę - “ tai viltimi švytintis iliuminatorius juodame rutinos stačiakampyje”.

Taip pat įvyko pirmas visuotinis salos gyventojų surašymas, kuris užfiksavo 23 suaugusius žmones ir vieną šuniuką.

E.Varkuliavičius-Varkalis juokavo, jog saloje rasta daug naftos ir skalūnų telkinių todėl ji galės išlikti nepriklausoma.

Į vėliavos pamatą salos gyventojai įbetonavo lietuviškas monetas: litus ir centus.
Švento reikalo salos gyventojai priemę Nepriklausomybės deklaraciją, išsiuntė ją prezidentei Daliai Grybauskaitei, arkivyskupui Lionginui Virbalui SJ ir salai artimiausio miesto merui Visvaldui Matijošaičiui.

Nepriklausomybės deklaracijoje teigiama, jog sala „bus atvira ir draugiška visiems rutinos emigrantams, sąmoningiems laisvamaniams ir pozityviems atskalūnams.“ Švento Reikalo sala ketina grįsti savo gyvenimą aktyvios, humaniškos ir rezultatyvios sąjungos su vandenimis principais.

Anot aktyvistų, sala bus padalinta į esmines zonas – kapines bei gyvųjų zoną, kurioje planuojamos įvairios kultūrinės akcijos, performansai bei nuolatinis dialogas su upe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)