Žinoma, poilsiauti galima ir nemokamai. Visiškai už dyką į paplūdimius galima atvažiuoti su mašina, jos stovėjimo vieta taip pat nekainuoja. Pinigų taip pat neprašoma ir už naudojimąsi krepšinio bei tinklinio aikštelėmis, skersiniais, tualetu. Žirmūnų paplūdimyje nemokamai siūloma ir nusimaudyti po dušu, kurio vandenį galima net gerti, siūloma ir pasinaudoti šašlykine.

Galima ir nemokamai pasportuoti

Tačiau valtį išsinuomoti pavyks tik vienoje vietoje – poilsiavietėje prie Žaliųjų ežerų. Šioje vietoje jos nuoma valandai kainuoja 10 litų. Tuo tarpu Salotės paplūdimyje vieniši ežere plūduriuoja vandens dviračiai. Tiesa, poilsiautojams jie nėra nuomojami – tai gelbėtojo Vladimiro nuosavybė. Tačiau jis pasakoja, kad gražiai paprašius ar pavaišinus saldainiais, jais leidžia pasinaudoti ir poilsiautojams.
Gelbėtojas Vladimiras

Gelbėtojai ežero pašonėje įsikūrę ir savo sporto salę, kurioje leidžia laisvą laiką. Tačiau poilsiautojus, nors ir nemokamai, į ją leidžia ypatingai retai. Gelbėtojus saugo 3 poilsiautojai, vienas iš jų – naras.

„Per trisdešimt metų, kol čia dirbu, matau, kad situacija paplūdimyje labai pagerėjo. Yra ir skelbimų lenta, ir vandens galima nusipirkti, ir staliukai yra, ir rūkymo vieta. Pas mus dažniausiai renkasi šeimos, jaunimas būna rečiau, bet jis jau sutvarkytas“, - Salotės paplūdimį gyrė jame dirbantis gelbėtojas Vladimiras.

Populiariausios prekės – kepta duona ir gira

Salotės paplūdimyje taip pat veikia ir kavinė. Joje galima įsigyti ne tik ledų (kaina nuo 2,50 iki 4Lt), bet ir šaldytų, mikrobangų krosnelėje pašildomų kibinų ar čeburekų po 4,50 Lt, keptos duonos, kuri kainuoja 4 litus ir net šašlykų. Tiesa, juos užsisakyti reikia iš anksto, tuomet jie iškepami greta kavinės įkurtoje šašlykinėje. Porcija jų kainuoja nuo 12 litų.

„Šiemet labai prastas oras, todėl ir verslas nelabai sekasi. Birželį iš viso dirbome tik tris dienas, tačiau dabar džiaugiamės gyvėjančia prekyba. Populiariausia prekė pas mus – kepta duona, gėrimas – gira“, - patikino kavinėje dirbanti Vita.
Pardavėja Vita

Šioje vietoje galima įsigyti net tik gyvo alaus, kurio kaina yra nuo 4 litų, bet ir butelį šampano už 20 litų. Tiesa, tai – neitin paklausi prekė.

„Poilsiautojai taip pat mėgsta užsisakyti ir skrudintų bulvyčių, dešrelių. Nemažai žmonių ir po darbo užsuka užkąsti, pavyzdžiui, dešrainių, kurie kainuoja 5 litus, tačiau jie tikrai sotūs“, - pasakojo tos pačios kavinės virtuvėje dirbanti Henrika.

Gyvėjančia prekyba džiaugėsi ir toje pačioje poilsiavietėje kukurūzus pardavinėjančios merginos. Pasak jų, dažniausi šio gardėsio pirkėjai – vaikai.

„Dažniausiai pas mus atvyksta vietiniai vilniečiai, tačiau savaitgaliais ir jų būna tiek daug, kad visiems kaip silkėms vandenyje tenka tupėti. Tačiau žmonių būna tik gerais orais – jeigu dabar pradėtų lyti, mes iš karto užsidarome ir išeiname“, - juokavo kukurūzus pardavinėjančios merginos.

Valakampiuose ledai iš prekeivio – ir litu pigesni

Pirmajame Valakampių paplūdimyje sutiktas garbaus amžiaus vyras pasakojo, kad šiemet poilsiavietė labiau sutvarkyta – nebebūna šiukšlių, nupjauta žolė, iškirsti krūmai, tualetai visuomet būna išvalyti.
Vilnietis Antanas

„Šiemet vaizdas geresnis – tvarkingesnė ir aplinka, ir vanduo. Dugnas visai geras, nebūna nei šiukšlių, nei kokių stiklų. Daugiausiai žmonių būna savaitgaliais. Tuo laiku, kol aš čia būnu, neteko matyti nei kokių muštynių, nei pykčių. Dienos metu čia ramu“, - džiaugėsi vilnietis Antanas.

Jo žodžius patvirtino ir paplūdimyje dirbantys gelbėtojai. Maža to, paplūdimyje dažnai apsilanko ir gelbėtojai.

„Mums čia dirbti lengviau, nes paplūdimys arčiau miesto, policija jį įtraukusi į savo patikrinimų maršrutą. Pas mus apsilanko ir žmonės iš Anglijos, Vokietijos, Airijos. Maudosi visi, kiek pasaugome žmones tik nuo stipresnės srovės“, - pasakojo gelbėtojai.

Valakampių paplūdimyje viešnagės metu pavyko sutikti ir ledus pardavinėjantį vyrą. Kartoninėje dėžutėje kelias porcijas ledų po 1,50 Lt pridengtų šaldančia kapsule pardavinėjantis prekeivis pasakojo, kad per dieną pavyksta parduoti apie 20-40, savaitgaliais – ir 100 porcijų ledų.

Policininkai fotografuoja ir net neįspėja

Tuo tarpu Žirmūnuose gelbėtoju dirbantis Romanas pasakojo, kad į jų poilsiavietę atvykę poilsiautojai noriai ruošia sau maistą ant specialaus įrengto grilio. Šiame paplūdimyje taip pat leidžiama ir patiems atsinešti savo kepsnines ar šašlykines. Svarbu tik tai, kad jos būtų pastatomos atokiau nuo kitų žmonių ir ne tiesiai ant žemės, kad neužsidegtų žolė.

„Pas mus dažnai atvažiuoja policija, jie fotografuoja kažkuo nusikalstančius, pavyzdžiui, vartojančius alkoholį žmones. Tas nuotraukas kartu su bauda vėliau gauna pats žmogus. Dabar policininkai net neprieina ir net neperspėja“, - pasakojo vaikinas.

Šiame paplūdimyje taip pat galima ir užkąsti, ir televizorių pažiūrėti. Žirmūnuose veikiančios kavinės savininkas Igoris pasakojo, kad šis paplūdimys tarsi oazė – atrodo, centre, tačiau galima rasti ramybę ir niekur toli važiuoti nereikia.
Pardavėjas Igoris

„Mėgstamiausias poilsiautojų patiekalas – kibinai, parduodami už 3,50 – 4 litus. Parduodama ir kepta duona, jos kaina – 3 litai. Ledų kainos prasideda nuo 2 litų, brangiausi kainuoja 4 litus. Turime licenziją prekiauti alkoholiu iki 22 laipsnių, tačiau nenorime, kad žmonės prisigertų, todėl pardavinėjame tik lengvuosius gėrimus. Pavyzdžiui, alų ir šampaną. Pilstomas alus parduodamas po 5 litus, šampano butelį galima įsigyti už 20 litų, mažą trijų buteliukų rinkinį už 10 litų“, - pasakojo verslininkas.

Prie Žaliųjų ežerų populiariausias maistas – šašlykai

Toliausiai nuo miesto centro įkurta Žaliųjų ežerų poilsiavietė išsiskiria ir siūlomais valgiais. Čia veikia net dvi kavinės. Vienoje jų siūlomas greitasis maistas. Didelį kebabą galima įsigyti už 9 litus, mažą – už 7. Jei pageidausite sūrio, tai jums kainuos papildomą litą.

Porcija gruzdintų bulvyčių ir koldūnų prekybiniame kioskelyje parduodama po 5 litus, jei norėsite paragauti vištienos kepsnelių arba sparnelių, tai kainuos 6 litus. Tiek gazuoto, tiek negazuoto vandens galima įsigyti sumokėjus 2 litus, arbata bei kava – litu brangesnė. Šioje vietoje parduodami ir trijų rūšių ledai (kaina nuo 2,50 iki 3,50Lt).

Panorę prabangesnių valgių gali pasimėgauti kitos, arčiau paplūdimio esančios kavinės siūlomais patiekalais. Šioje kavinėje dirbanti padavėja Jūratė pasakojo, kad skaniausiais ir populiariausias jų parduodamas valgis – šašlykai (vištienos – 14 litų, kiaulienos – 18 litų). Antroje vietoje – kibinai (3,50 Lt).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)