Maždaug dešimties metų berniukai džiugiai turškėsi upėje ir šokinėjo nuo betoninių jos krantų. Paklausus, ar žino, kad taip elgtis – pavojinga, jie patikino, kad vanduo nešaltas, gilyn jie nebrenda, o be to ir maudosi šioje vietoje ne pirmą kartą.

Tačiau  Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Biruta Zdanevičienė pripažino, kad maudytis šioje vietoje – nesaugu, o Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato specialistai patikino, kad bauda už tokias maudynes gali siekti ir iki 500 litų.

Upė neužteršta, tačiau pavojinga

Anot B. Zdanevičienės, kalbant apie vandens kokybės tyrimus, Neries upės vandens kokybė yra gera, tačiau maudytis ne tam skirtose vietose – pavojinga, nes kyla pavojus susižaloti. Galima susižeisti į aštrius upės krantus arba dugne besimėtančius daiktus, nelengva pasipriešinti ir gana stipriai upės srovei.

„Būtina žinoti, kad maudytis galima tik tam skirtose vietose – tai žinoma iš seno. Tačiau kol nėra įspėjamųjų ženklų, naujakuriai, turistai ar vaikai gali sakyti nežinantis tokių nurodymų. Žinoma, ženklų visose vietose nepridėliosi, tačiau už maudynes tokiose vietose patys žmonės neša savo atsakomybę, nes tai tikrai yra nesaugu“, - patikino sveikatos specialistė.

B. Zdanevičienė patikslino, kad oficialių Vilniaus maudyklų vandens kokybė buvo tirta dar liepos 1-ąją dieną. Nebuvo rasta jokių pažeidimų ar duomenų dėl galimo jų užterštumo.

„Atskirai Neries upės vandens kokybės būtent centre, netikrinome, tačiau kadangi joje vanduo yra tekantis, kitoje upės vietoje vandens kokybė negali būti radikaliai kitokia. Šiuo metu vanduo yra geras, jis atitinka higienos normos reikalavimus ir nuo pat sezono pradžios nebuvo nustatyta jokių pažeidimų“, - patikslino specialistė.

Už saugumą savivaldybė neatsako

Paklausta, ar tai reiškia, kad Vilniaus centre apsilankęs žmogus gali drąsiai bristi į Neries upę, specialistė patikino, kad tai, nors ir nekultūringa, nėra draudžiama.

„Kai yra labai karšta, daugelyje pasaulio šalių žmonės atsivėsina fontanuose ar atviruose vandens telkiniuose. Žinoma, tai nėra labai rekomenduojama, higieniška ar etiška, tačiau kai labai karšta, kiek saugiai pamirkyti kojas vandenyje – nėra blogai. Tai mažesnė blogybė nei perkaisti nuo saulės spindulių“, - šyptelėjo specialistė.
Biruta Zdanevičienė

Anot jos, nereikia būti labai griežtiems ir galima leisti žmonėms kiek nusižengti bendroms elgesio taisyklėms, tačiau svarbu atsiminti, kad už besimaudančių tam neskirtose vietose žmonių saugumą Vilniaus miesto savivaldybė neatsako.

Bauda gali siekti ir 500 litų

Tuo tarpu policijos komisariato Komunikacijos poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius patikino, kad atvejai, kai policija gautų iškvietimus dėl tam neskirtose vietose besimaudančių žmonių – reti.

„Statistikos šiuo klausimu nevedame, tačiau nuolat stebint duomenis policininkų iškvietimo registre, matyti, kad prasidėjus šiltajam metų sezonui, keli iškvietimai dėl maudymosi tam neskirtose vietose, buvo. Tai matantiems aplinkiniams tokie veiksmai sukelia nerimą, todėl kreipiamasi į policiją. Tačiau tai daugiau yra keli vienetiniai atvejai“, - patikino P. Radvilavičius.

Anot jo, besimaudantys tam neskirtose vietose žmonės yra baudžiami pagal 185 straipsnį. Maudymasis draudžiamose vietose arba draudžiamu laiku, saugaus elgesio vandenyje ir ant ledo tvarkos nesilaikymas, informacinių ženklų ties vandens telkiniais arba ties perėjomis ledu sugadinimas arba sunaikinimas – užtraukia įspėjimą arba baudą nuo penkiasdešimties iki dviejų šimtų litų.

Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytus pažeidimus, – užtraukia baudą nuo dviejų šimtų iki penkių šimtų litų.

DELFI primena, kad šiemet jau buvo pranešta apie Neryje skendusius žmones. Prieš dvi savaites prie Baltojo tilto, ugniagesiai-gelbėtojai iš Neries ištraukė maždaug 40 metų vyriškio lavoną. Neišgyveno ir stačia galva nuo Baltojo tilto į Nerį nėręs jaunuolis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)