Draudimai ir apribojimai

Tik pasiekus Palangos tiltą poilsiautojus dešinėje jo pusėje pasitinka įspėjamasis ženklas, kad keturkojai augintiniai tiek paplūdimyje, tiek ant tilto nėra pageidaujami. Ko gero, dažnam poilsiautojui savo keturkojo augintinio palikti pririšto prie medžio nesinori, todėl tenka grįžti atgal į viešbutį ar močiutės apartamentus ir palikti jį ten. O gal verta rizikuoti?

Verta ar neverta, galite spręsti patys. Kaip naujienų portalui DELFI sakė Palangos miesto policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Gintaras Pocevičius, bauda už šį viešosios tvarkos pažeidimą gali siekti net 200 litų.

Nepamirškite, kad dviračiu ant tilto ir į paplūdimį geriau nevažiuoti – bauda nuo 20 iki 40 litų.

Jei atsisveikinimas su numylėtu keturkoju nuotaikos pernelyg nesugadina ir nusprendžiate pasivaikščiojimą pratęsti ne tik ant tilto, bet ir pajūriu, tikrai pastebėsite įspėjamuosius ženklus, kurie draudžia karstytis ir laipioti ant dešinėje tilto pusėje esančių akmenų. Tiesa, užrašai čia pateikiami tik mūsų gimtąja lietuvių kalba. Panašiai yra ir kairėje tilto pusėje – į smėlį ant kranto įsmeigtas ženklas, įspėjantis apie bangų išplautas pavojingas duobes jūros dugne, taip pat tik lietuvių kalba.

Jei nepavykus pasimėgauti augintinio draugija ir pasikarstymu ant akmenų nuspręsite atsidaryti putojančio gėrimo butelį, neapsigaukite. Nors jokio ženklo draudžiančio girtauti paplūdimyje nematyti, nepamirškite, jog LR administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyta, kad alkoholinių gėrimų ir kitų svaigalų, pagamintų naudojant spiritą, gėrimas viešose vietose užtraukia įspėjimą arba baudą nuo trisdešimties iki penkiasdešimties litų.

Palangoje taip pat draudžiama rūkyti Tarybos sprendimu nustatytose viešosiose vietose. Didžiausiame šalies kurorte nerūkymo zonomis paskelbti pusės kilometro ruožas Mėlynosios vėliavos paplūdimyje ties Birutės parku (kitaip nei Klaipėdos pliažuose, rūkymo vietų nebus), pats 101 hektaro dydžio parkas, itin žmonių mėgstama pėsčiųjų Meilės alėja ir vaikų žaidimo aikštelė „Vaikų parkas“. Palanga buvo paskutinis pajūrio miestas, kuris aiškiai įvardijo viešas nerūkymo vietas. Toks sprendimas buvo priimtas likus mėnesiui iki 2013-ųjų ir įsigaliojo nuo tų pačių metų sausio 1-osios. Už rūkymą, vietose, kur tai draudžiama daryti, gresia įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 50 litų.

Nepasiklysti gausybėje apribojimų, nurodymų ir draudimų padeda du pagrindiniai Palangos miesto svečių ir gyventojų veiklą Palangoje reglamentuojantys dokumentai: Palangos miesto tvarkymo ir švaros taisyklės bei Palangos savivaldybės paplūdimių ir maudyklų vietų įrengimo bei eksploatavimo ir saugaus elgesio vandenyje taisyklės. Žinoma, blaivus ir sveikas protas taip pat gali būti jūsų kelrodžiu į saugų poilsį didžiausiame Lietuvos kurorte.

Palangos miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse taip pat nurodyta, kad miegoti transporto priemonėse miesto teritorijos viešosiose vietose, išskyrus kempingus, irgi draudžiama. Palangoje vasarą įsikūrusiai DELFI komandai jokių ženklų nė vienoje kurorto gatvėje, informuojančių apie šio draudimo egzistavimą, užfiksuoti nepavyko.

Jei sumanysite savo mylimąją ar mylimąjį nustebinti fejerverkais ant jūros kranto, nepamirškite, kad naudoti pirotechnikos priemones nuo 23 iki 7 valandos (išskyrus švenčių dienomis, taip pat masinių renginių, kuriuos rengti nustatyta tvarka yra išduotas leidimas, metu) taip pat draudžiama. Jei visgi suskubsite ir tai nuspręsite padaryti iki vienuoliktos valandos vakaro, darykite tai ne arčiau kaip 40 metrų iki pastatų bei automobilių.

Taip pat pajūrio miškuose ir kopose draudžiama rengti stovyklavietes, statyti palapines, kurti laužus bei jodinėti žirgais.

Kaip sausumoje, taip ir vandenyje

Palangos savivaldybės paplūdimių ir maudyklų vietų įrengimo bei eksploatavimo ir saugaus elgesio vandenyje taisyklėse draudimų ir nurodymu taip pat netrūksta.

Paplūdimiuose ir maudyklose draudžiama vedžioti šunis ir kitus gyvūnus bei maudyti juos. Taisyklės primena, kad vyrams lankytis moterų paplūdimiuose, o moterims lankytis vyrų paplūdimiuose draudžiama, o nuogiems asmenims rodytis bendruose paplūdimiuose išvis ne valia. Žaisti sportinius žaidimus ne sporto zonose ar sukeliant pavojų kitiems poilsiautojams irgi draudžiama.

Jūroje geriau plaukioti ne ant automobilio kamerų, rąstų, lentų ir kitų plaukioti nepritaikytų daiktų, o specialios įrangos. Jei nuspręsite praleisti dieną valtyje, geriau tai darykite būdami blaivūs, o apie nardymą nuo valčių ar kitų objektų, esančių vandenyje, irgi geriau pamirškite. Vandens motociklais ir kitomis motorizuotomis vandens transporto priemonėmis plaukite ne arčiau kaip 500 m nuo paplūdimio, o vandens dviračiais – ne arčiau kaip 100 m nuo paplūdimio.

Nemato ženklų

Savo taisyklės galioja ir Palangos Birutės parke. Čia negalima rūkyti ir kūrenti laužų, įrenginėti stovyklaviečių. Tiesa, augintinius atsivesti galima, bet prašoma juos vedžioti su pavadėliu ir antsnukiu. Parke taip pat draudžiamas dviračių ir velomobilių eismas. Gamtos prieglobsčiu prašoma mėgautis pernelyg netriukšmaujant. Žinoma, skabyti augmenijos ar užsiimti žvejyba viename iš kelių parko tvenkinių taip pat geriau neplanuokite, teks susimokėti baudą.

DELFI komandai savo akimis pavyko pamatyti ne vieną pažeidimą, nors parke ženklų netrūksta ir jie puikiai matomi. Ne vieno parke vaikštinėjančio poilsiautojo rankose smilko cigaretės, o įžūliausieji jame važinėjo keturračiais dviračiais, nors ženklų draudžiančių tai daryti – prie kiekvieno įėjimo į parką. Paklausti, kodėl daro viešosios tvarkos pažeidimą, poilsiautojai su nuostaba akyse klausdavo, nejaugi tai tikrai uždrausta. Pamojus ranka į ženklus, poilsiautojai tikindavo jų „tikrai nepastebėję“.

Pareigūno komentaras:

„Pasitaiko pažeidimų kasmet. Tik tiek, kad šiais metais oro sąlygos poilsiui gana prastos, tai ir žmonių, lyginant su praėjusiais metais, atvyko mažiau. Natūralu, kad ir pažeidimų yra mažiau“, – šių metų situaciją apibendrino Palangos miesto policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Gintaras Pocevičius.

Anot policijos atstovo, dažniausiai poilsiautojai yra baudžiami už taisyklių nesilaikymą paplūdimyje, gyvūnų vedžiojimą draudžiamosiose vietose, alkoholinių gėrimų vartojimą viešose vietose, važiavimą dviračiais, ten kur draudžiama ir, žinoma, KET pažeidimus. „Elementarūs eiliniai pažeidimai“, – sako G. Pocevičius.

Paklaustas, kiek patrulių rūpinasi Palangos gyventojų ir svečių saugumu, pareigūnas teigė, kad tikslų skaičių įvardinti būtų sunku. „Tai priklauso nuo savaitės dienos, nuo paros meto. Dienos metu vienaip, nakties metu vėl kitaip. Darbas organizuojamas atsižvelgiant į teisės pažeidimų padarymo tikimybę, nusikalstamų veikų analizes. Yra tiek, kad būtų tinkamai užtikrinamas visuomenės saugumas“.

Draudžiamieji ženklai Palangoje – nuotraukų galerijoje:
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)