Būtent tuo įsitikinusi vilnietė Julija šį savaitgalį apsilankiusi elektroninės muzikos festivalyje „Sūpynės“. Kartu su draugais į jį vykusiai merginai teko nusivilti – nuotaiką jau nuo pat pirmųjų renginio minučių jiems sugadino apsaugos darbuotojai.

Alkoholiu apsirūpina visiems metams?

„Į stovyklavietę dažniausiai neleidžia įsinešti alkoholio, bet tikrai yra žmonių, kurie to nežino. To nežinojome ir mes, todėl papuolėme į apsauginių rankas – iš mūsų buvo atimtas visas mašinoje esantis alkoholis“, - pasakojo mergina.

Informacija apie tai, kad į festivalio zoną negalima įsinešti alkoholinių gėrimų nebuvo pateikiama nei bilietų pardavimo, nei „Facebook“ tinklalapyje. Trumpą informaciją apie tai, kad „alkoholis, narkotikai, stiklinė tara, ašmenys ir ginklai draudžiami. Apsauga stengsis apsaugoti visus ir viską, tačiau už save ir savo nuosavybę atsakote patys“ buvo pateikta tik festivalio tinklalapio apačioje, paspaudus vieną iš interaktyvių žvaigždute pažymėtų mygtukų.

Nors mergina pripažino savo klaidą – ne pernelyg atidžiai išnagrinėjo dalyvavimo festivalyje sąlygas, nusistebėjo, kas yra daroma su iš dalyvių surenkamu ir vėliau neatiduodamu alkoholiu.

„Įdomu, ką organizatoriai su tuo alkoholiu daro ir kiek jo surenka. Visai nieko planas – suorganizuoji festivalį, iš visų atimi alkoholį ir apsirūpini juo visiems metams“, - spėjo mergina.

Atėmė tiek alkoholio, kad nesugebėjo įveikti

Tuo tarpu prieš 3 metus viename iš festivalių, kuris Lietuvoje nebeorganizuojamas, lankęsis vilnietis Audrius pasakojo pats susidūręs su „atimto alkoholio nebepajėgiančiais įveikti organizatoriais“.

 

„Buvo paskutinė festivalio dieną, jau rinkomės daiktus, o visame palapinių miestelyje tebuvo gal apie 30 žmonių. Tuomet prie mūsų, sėdinčių šalia laužo, priėjo linksmai nusiteikusi mergina ir pakvietė į organizatorių namelius. Ji papasakojo, kad ten šiuo metu vartojamas prieš festivalį iš dalyvių atimtas alkoholis. Žinoma, prie jų prisijungėme ir visiškai jokių pretenzijų dėl iš mūsų atimtų gėrimų nebeliko“, - šyptelėjo vaikinas.

Audrius pamena, kad tuomet iš festivalio lankytojų buvo atimami tik stiklinėje taroje esantys gėrimai, tačiau tokių turėjo beveik kiekvienas dalyvis.

„Buvo konfiskuota tikrai nemažai gėrimų, kadangi visus krepšius ir kuprines prie įėjimo į palapinių miestelį kratė iš pagrindų – kaip už tėvynę“, - atsiminė vaikinas.

Alkoholis pilamas į biotualetus?

Festivalio „Sūpynės“ atstovė komunikacijai Juliana Špundova patikino, kad iki šiol niekas dėl panašių klausimų nesikreipė – visi suprato, kad alkoholio įsinešti negalima ir nekėlė klausimų, kur jis dingta po konfiskavimo.

Paklausta, kur yra dedamas iš festivalio dalyvių atimtas alkoholis, J. Špundova pripažino atsakymo į šį klausimą nežinanti.

„Festivalyje kiekvienas yra atsakingas už savo dalį, dirbame skirtingais kolektyvais ir aš niekada neuždaviau šio klausimo savo kolegoms. Tai yra žmogaus, kuris buvo atsakingas už apsaugos postą, reikalas“, - pripažino festivalio „Sūpynės“ atstovė komunikacijai.

Paklausta, ar kartais po festivalio patys organizatoriai nesilinksmina su atimtu dalyvių alkoholiu, J. Špundova patikino, kad taip tikrai nėra, o jeigu minėtai merginai taip atrodo, tai „faina labai“.

Susisiekusi su atsakingu už apsaugos darbuotojų priežiūra asmeniu, festivalio „Sūpynės“ atstovė patikino, kad festivalyje surinktas alkoholis yra utilizuojamas – pats skystis išpilamas į tualetą, o buteliai – išmetami.

Ji taip pat pasiūlė kreiptis į tuo metu budėjusios apsaugos tarnybos MC „Vorai“ klubą. Tačiau jo prezidentas Laurynas Baltrūnas (dar žinomas Obliaus vardu) telefonu kalbėti atsisakė ir atsakymų į klausimus, kur dingsta surinktas alkoholis bei į kokius tualetus jis pilamas, jei festivalio teritorijoje tėra išvežamieji biotualetai, kurie kaip mat persipildytų, nepateikė.

Alkoholį siūlo palikti automobiliuose

Kito Lietuvoje vykstančio festivalio „Karklė 2014“ vadovas Marius Tumšys patikino ir pats dalyvavęs minėtame festivalyje ir stebėjęs situaciją, kuomet žmonės buvo purtomi ir alkoholio ieškota net jų automobiliuose – dėl to susidarė didžiulės eilės ir kamščiai.

„Aš asmeniškai tai mačiau ir suprantu situaciją. Tačiau jų festivalio koncepcija yra kiek kitokia – žmogus su automobiliu jau įvažiuoja į aktyvią festivalio teritoriją ir jie neturi aiškios atskirties, kur yra palapinių miestelio teritorija, ir kur yra aktyvi teritorija. Aš manau, kad į aktyviąją zoną ir dėl saugumo, ir dėl kitų dalykų, alkoholio ir bendrai jokių gėrimų nereikėtų neštis, tačiau jei festivalio dalyviai alkoholį laikys palapinių miestelio zonoje – nematau nieko blogo“, - patikino M. Tumšys.

M. Tumšys
Taisyklės yra taisyklės – joms buvo nusižengta, žmogus nesutiko panaudoti alkoholio mūsų pasiūlytais būdais, todėl jei kažkoks apsauginis tą butelį išgers po darbo ar padovanos mamai per jubiliejų – man mažiausiai rūpi.

Jo organizuojame festivalyje šiek tiek alkoholio į palapinių zoną įsileisti leidžiama. Taip, pasak jo, daroma todėl, kad festivalio zonoje nėra galimybės įsigyti stipriųjų gėrimų, be to norima išsaugoti festivalio dvasią, tad nedaromi drastiški sprendimai ar draudimai – norima leisti žmonėms pasidžiaugti.

„Tačiau į koncertinę zoną griežtai negalima įsinešti jokių skysčių. Žmonės yra perspėjami ir informuojami iš anksto, maža to, leidžiame alkoholį pasilikti automobiliuose, išgerti vietoje arba išmesti, todėl piktintis nėra dėl ko. Yra dideli žmonių srautai, niekas paprastai nesirūpina tą alkoholį susigrąžinti po festivalio. Griežtai neleidžiame įsinešti stiklinės taros, nes tai – labai pavojinga. Įsivaizduokite, jei kas į kokį kaimyną paleistų butelį“, - patikino M. Tumšys.

Kur dingsta – nerūpi

Jis pasakojo, kad nepaisant visų draudimų, pasitaiko gudruolių, kurie mėgina įsinešti alkoholį, tačiau tokiems dažniausiai yra sutrukdoma. Paklaustas, kur dingsta iš dalyvių atimti gėrimai, „Karklė 2014“ festivalio vadovas pripažino, kad jam tai – nelabai rūpi.

„Organizatorių tas alkoholis tikrai nepasiekia ir jokių išgertuvių aš nesu matęs, - patikino M. Tumšys paklaustas apie tai, ar vėliau nėra linksminamasi su atimtu alkoholiu, - tas alkoholis visų pirma yra grąžinamas žmogui – jam pasiūloma jį pasidėti. Jeigu žmogus to atsisako – iki automobilių stovėjimo aikštelės yra koks kilometras, be to jis dažniausiai jau būna atstovėjęs eilę ir sako jį pasiimti, tai bėdos tame nematau. Kur yra dedamas alkoholis, man net nerūpi. Nematau skirtumo tarp to, kad jis būtų išmetamas ar padovanojamas, atiduodamas. Taisyklės yra taisyklės – joms buvo nusižengta, žmogus nesutiko panaudoti alkoholio mūsų pasiūlytais būdais, todėl jei kažkoks apsauginis tą butelį išgers po darbo ar padovanos mamai per jubiliejų – man mažiausiai rūpi. Man svarbiausia, kad būtų laikomasi taisyklių. Taip, tai yra žmogaus turtas, bet jeigu jis to atsisako, tai kelias alkoholio koks yra, toks ir yra.“

Konfiskuoja nedidelius kiekius

Spėlioti, kur dingsta iš dalyvių atimtas alkoholis nelinkę ir festivalio „Tundra“ organizatoriai.Jų atstovė Rasa Liaukevičiūtė pasakojo, kad visiems praklausiusiems faktą, kad alkoholio įsinešti negalima, siūloma jį palikti mašinose. Tačiau jei festivalio dalyvis įžūliai vis bando jį prasinešti, apsauginiams belieka jį konfiskuoti.

R. Liaukevičiūtė
Daugeliui organizatorių puikiai žinomi festivalininkų alkoholio pervežimo ar įsinešimo būdai, tad ir tikrinama kruopščiai. Paprastai apsaugos darbuotojai atsiklausia, ar gali patikrinti kuprines ar automobilį. Tad jei neturi, ko slėpti, neturėtų būti ir pikta.

„Konfiskuoti kiekiai tikrai ne tokie kosminiai, kaip kažkas įsivaizduoja. Be to, viso to būtų galima išvengti, jei lankytojai gerbtų renginio taisykles ir nereiktų gaudyti sukčiaujančių. Daugeliui organizatorių puikiai žinomi festivalininkų alkoholio pervežimo ar įsinešimo būdai, tad ir tikrinama kruopščiai. Paprastai apsaugos darbuotojai atsiklausia, ar gali patikrinti kuprines ar automobilį. Tad jei neturi, ko slėpti, neturėtų būti ir pikta“, - įsitikinusi R. Liaukevičiūtė, pridurdama, kad automobiliai yra tikrinami ne tik dėl alkoholio, bet ir dėl prevencinių priežasčių. Žiūrima, ar jaunuoliai į renginį nesiveža pavojingų aplinkiniams reikmenų.

Pasak jos, į festivalio teritoriją neleidžiama įsinešti alkoholio dėl labai paprastos priežasties – dažnas organizatorius turi rėmėjus, kurie renginio teritorijoje prekiauja alkoholiu, tad yra įsipareigoję užtikrinti geras sąlygas prekybai.

„Rėmėjai dažnam renginio organizatoriui yra gyvybiškai svarbūs, nes vien iš bilietų pardavimų ne visuomet įmanoma padengti renginio išlaidas. Tad tikimės lankytojų supratingumo. Aišku, tam tikrose grupėse, ypač tarp besidominčiųjų muzika, festivaliai populiarūs tikrai jau ganėtinai ilgą laiką. Paskutiniu metu pastebime gal net šiek tiek atvirkštinę tendenciją – nuo „deficito“ (kai Lietuvoje vasaros metu vyko vos keletas didesnių muzikinių festivalių) priėjome prie tokios gausos ir įvairovės, kad dalis festivalininkų jau yra persisotinę ir juos darosi sunkiau sudominti. Bet tai turbūt natūrali raida – žmonės daug keliauja, atranda ir užsienio festivalius, darosi išrankesni, stilių įvairovė, o ir piniginė skatina atsirinkti tai, kas patraukliausia, nes visur sudalyvauti nebeįmanoma. Tai skatina organizatorius pasitempti ir būti išradingesniems, norint neprarasti savo lankytojo, o tuo pačiu pritraukt ir naujų veidų“, - apie lietuvių dalyvavimo festivaliuose tendencijas pasakojo R. Liaukevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)