Dažnai saulės spinduliais lepinama oda greičiau sensta – ji raukšlėjasi, netenka drėgmės, pradeda luptis, todėl atrodo nešvari, atsiranda strazdanų ir pigmentinių dėmių. Rizikuojama ne tik skaudžiai įdegti, bet ir susirgti odos vėžiu.

Tačiau jeigu Jūsų tai neatbaido nuo noro tapti šokoladinės odos savininku, svarbu pasinaudoti patarimais, kaip maksimaliai apsaugoti odą nuo saulės, tačiau kartu ir įdegti.

Stiprus įdegis iki 21 metų padidina vėžio riziką

Įdegis yra odos sugeriamoji reakcija į ultravioletinę radiaciją. Dauguma mano, kad jis žmonėms daro teigiamą įtaką sveikatai, tačiau tai ženklas, kad oda yra pažeista. Norint ne sudegti, o įdegti, svarbu išsiaiškinti savo odos tipą ir vadovautis jam skirtais patarimais.

Žmonės su šviesia oda ir šviesiais ar rusvais plaukais bei šviesios spalvos akimis turėtų būti itin atsargūs – jie gali nudegti netgi per 15 minučių. Jų oda šviesi, dažnai strazdanota, plaukai – rudi arba šviesūs. Antro odos tipo žmonės greitai nudega, sunkiai įrunda. Jie turi šviesius plaukus, blyškią odą. Tai tipiškas šiaurės europiečių odos tipas. Trečio odos tipo žmonės kartais nudega, bet įrunda greitai. Jie turi šviesiai rudus plaukus, šviesiai rusvą odą. Ketvirto odos tipo žmonės, pavyzdžiui, Viduržemio jūros pakrantės gyventojai, lengvai įrunda, tik retkarčiais nudega. Paprastai turi rudus plaukus, tokios pat spalvos akis, gelsvą odą. Penkto odos tipo žmonės retai kada nudega, labai lengvai įrunda. Jie turi tamsias akis, plaukus, gelsvą odą.

Sklando labai dažnas mitas, jog nudegimas saulėje galiausiai pavirs įdegiu. Iš tiesų nudegimas yra tiesiog sutrūkinėjusios kraujagyslės, kurios formuojasi ant tikrojo įdegio. Ypatingai pavojinga patirti tokius nudegimus iki 21 metų, nes tai padidina odos vėžio riziką.

Kaip apsaugoti akis ir nosies galiuką

Labai svarbu saulės vengti birželio ir liepos mėnesiais nuo 11 val. ryto iki 16 val. dienos – šiuo dienos metu UV spinduliai būna pikčiausi. Kremą nuo saulės tepkite mažiausiai kas pusvalandį, net jeigu ir einate maudytis. Saulės spinduliai mus pasiekia net pusę metro po vandeniu. O jausti, kad nudegėte, maudantis yra sunku.

Vasarą ypač saugokite veidą. Kad oda nesausėtų, nepamirškite pasitepti storu sluoksniu riebaus kremo, ir tik po to tepkitės apsauginį. Venkite muilo, spirituotų tonikų ir losjonų. Saulėje nosis rausta ir šerpetoja. Norint to išvengti, jos galiuką ir sparnelius patepkite kremu su kuo didesniu apsaugos koeficientu. Jautrią odą aplink akis tepkite specialiai tam skirtu kremu – jis būtinas net jei nenusiimate akinių nuo saulės.

Taip pat reikia pasitikrinti, kokius medicininius preparatus vartojate. Pavyzdžiui, antibiotikai, antihistaminų grupės vaistai, išoriniai kontraceptikai, tricikliai antidepresantai bei aknės gydymo preparatai itin neigiamai reaguoja į saulės vonias. Jei manote, kad jūsų vartojami vaistai gali sukelti nudegimą, pasirinkite apsauginį kremą su didesniu SPF.

Naudinga – 15 min. saulėje

Tiesa, psichologai tvirtina, kad gražiai įdegusios moterys nevalingai labiau pasitiki savimi. Tyrimais įrodyta, kad vitamino D trūkumas (šis vitaminas gaminasi saulei veikiant odą) blogina psichikos sveikatą ir gali paskatinti savižudybę. Yra nustatyta, kad kuo baltesnė žmogaus oda, tuo lengviau odoje pasigamina vitaminas D. Jo poreikis patenkinamas vos 15 minučių pabuvus saulėje.

Be to, tyrėjai išsiaiškino, kad besideginantieji anksti ryte yra lieknesni nei tie, kurie deginasi po pietų. Jie pateikia išvadą, kad ankstyvos saulės spinduliai neleidžia tukti. Viena iš tyrimo dalyvių dr. Phyllis Zee pasakė: „Šviesa yra galingiausias veiksnys, sinchronizuojantis vidinį kūno laikrodį, kuris reguliuoja paros ritmus ir taip pat reguliuoja energijos pusiausvyrą. Svarbiausia ryškios šviesos gauti nuo 8 ryto iki vidurdienio“. Jos teigimu, 20–30 min. rytinės šviesos gali paveikti KMI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)