Diskutuojama, kad išvengti uodų atakų darosi vis sunkiau. Atrodo, jie įpranta prie cheminių preparatų ir eterinių aliejų taip, kad laikui bėgant jie juos veikia vis mažiau.Būtent todėl verta atsigręžti į močiutes ir pasikliauti jų taikomais liaudiškais kovos su uodais būdais.

Uodus atbaido šviesi drabužių spalva. Tamsi drabužių spalva uodams primena laukinį gyvūną, kurių atakoms jie teikia prioritetą.

Specialistai sako, kad geriausiai nuo uodų apsaugo gvazdikėlių, kedrų, eukaliptų, bazilikų, levandos, čiobrelių, citrinos, kvapiųjų citrinžolių, pipirmėtės, rozmarino eteriniai aliejai. Šiais aliejais galima suvilgyti drabužius arba šiek tiek praskiedus tepti odą.

Namų sąlygomis galima specialiame inde ant viryklės pakaitinti actą ar apelsino žieveles. Šviežios odelės skleidžia eterį, kuris uodams nepatinka.

Prie uodus gąsdinančių priemonių priskirtinas valerijonų kvapas ir tabako dūmai. 100 g šildant garuojančio kamparo nuvys muses ir uodus net didelėje patalpoje.

Arbatmedžio aliejus padeda ir profilaktiškai, ir pasitepti jau uodui įkandus.

Nė vienas vabzdys neprisilies prie jūsų veido, jeigu nusiprausite pelynų šaknų nuoviru. Saują susmulkintų šaknų užpilkite puse litro vandens, užvirkite ir palikite pritraukti.

Pomidorų lapų kvapas labai gerai baido uodus, todėl siūloma net pasisodinti vieną kitą pomidorų daigą po langais.

Iškylaujant gamtoje padės į laužą įmesti pušų ir eglių kankorėžiai arba padžiovinti kadagių spygliai.

Dar liaudies išmintis byloja, jog uodams itin nemielas česnakų kvapas. Per iškylas gamtoje skanaukite česnakų. Sakoma, kad kai kuriems žmonėms tai padeda.

Taip pat galima pabandyti sukąstą vietą tepti actu, kuris skiestas vandeniu, ar ant jos uždėti svogūno skiltelę. Ji nuramins skaudamą ir tinstančią odą. Labai svarbu – įkąstos vietos nesikasyti.

Taip pat teigiama, kad uodai niekada nepuola žmonių, kurie mėgsta kartų maistą, mažai valgo saldumynų. Kai kurie specialistai tvirtina, kad uodas tik nutūpęs ant odos jau žino, kokio skonio kraujas: jeigu kartus, jis tiesiog nuskrenda, jeigu miške vaikšto keletas žmonių, tai labiausiai nukenčia moterys ir vyrai saldumynų mėgėjai

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)