Tokią problemą kasmet sprendžia Indrės ir Remigijaus šeima. Du vaikus turintys sutuoktiniai prasitaria tegalintys sau leisti vienas atostogas per metus, tad jas planuoja labai kruopščiai.

Savaitė atostogų Lietuvoje atsieina apie 3 tūkst. litų

„Savaitgaliais kartais aplankome tėvus, kurie gyvena prie ežero, todėl per atostogas, žinoma, norisi ko nors naujo. Jau nuo pat vaikystės tėvai kasmet mane veždavosi prie jūros, tad ir pati stengiuosi laikytis šios tradicijos“, - pasakojo Indrė.

Pasak jos vyro, jų šeima savaitės atostogoms Šventojoje paprastai išleidžia apie 3 tūkst. litų.

„Turime pažįstamą močiutę, kuri už 100 litų nakčiai mums nuomoja medinį namelį, maistą ten gaminamės patys, tik vakarais užsukame kur į kavinę, dar dalis išlaidų atsiranda dėl pramogų – vaikai ir cukraus vatos, ir pasisupti nori. Bet taupome, leidžiame sau tiek, kiek išeina“, - atviravo vyras.

Paklausti, kokie jų šio sezono planai, sutuoktiniai tik gūžčiojo pečiais. Kadangi vaikai paaugo, jie žvalgosi į kitas šalis, kur ir norėtų praleisti savo atostogas.

„Praeityje labai mėgau keliauti, tačiau su mažais vaikais tai padaryti yra sudėtinga. Dabar jie kiek paaugo, todėl galvojame kur nors nuvykti automobiliu ar lėktuvu, jei pasitaikytų geros sąlygos. Lietuviška jūra, tiesą pasakius, atsibodo“, - šyptelėjo Indrė.

Pigiausia – Šventojoje, brangiausia – Nidoje

Pasidairius po apgyvendinimo paslaugas teikiančių viešbučių, svečių namų ir privataus sektoriaus kainoraščius, akivaizdu, kad poilsis Šventojoje yra pigesnis nei Palangoje. Šventojoje nakvynė svečių namuose arba viešbutyje priklausomai nuo kambario tipo kainuoja nuo 40 iki 400 litų. Kambario nuoma pas vietinius gyventojus – pigesnė, kainos prasideda nuo 15 litų, medinių namukų parai vienam asmeniui su daliniais patogumais kaina – tokia pati.

Palangoje kambarį pas vietinius siūloma išsinuomoti ir už 20 litų. Nakvynė svečių namuose arba viešbutyje, priklausomai nuo kambario tipo, kainuoja nuo 50 iki 1000 litų. Vidutinė nakvynės kaina trijų–keturių žvaigždučių viešbutyje atsieitų apie 300–400 litų.

Nidoje apgyvendinimo paslaugų kainos prasideda nuo maždaug 150 litų. Nakvynė kotedžuose įkainota nuo 200–300 litų. Norintiems išsinuomoti butą ar apartamentus, pasiūlymų tikrai netrūksta. Jų nuomos siekia 400–1400 litų už parą.

Atostogos Bulgarijoje šeimai – 4 tūkst. litų

Išgirdęs apie nakvynės kainas Lietuvos kurortuose Rimvydas Širvinskas – Makalius patikino, kad už tokią pat sumą puikiai laiką galima praleisti ir užsienyje. Tiesa, ketinantiems atostogauti kartu su vaikais jis patarė daugiau dėmesio skirti išankstiniam susipažinimui su šalimis.

Šeimoms jis patartų rinktis tokias naujai atrandamas šalis, kuriose būtų galima džiaugtis puikiu kainos ir kokybės santykiu, pavyzdžiui, Bulgariją ar Kretą.
R. Širvinskas
Dažnai lietuviai nereikalauja daug – jiems nereikia penkių žvaigždučių viešbučio ar „viskas įskaičiuota“ komplekto, tereikia gero oro ir išvykę į, pavyzdžiui, Turkiją, kur temoka 700 litų per savaitę už viešbučio kambarį miesto centre, kuriame gaminasi valgyti, į Lietuvą jie grįžta pailsėję ir laimingi.

„Daugelis vis pataria vykti į Turkiją, žinoma, ten keliauti tikrai apsimoka, tačiau nebėra taip įdomu. Mane labai žavi Bulgarija, kurioje yra neįprastai gražūs paplūdimiai, didelis apgyvendinimo paslaugų pasirinkimas šeimoms. Nedaug keliaujantiems tikrai rekomenduoju pradėti savo keliones į užsienį būtent Bulgarijoje, nes čia tikrai labai puikios sąlygos šeimoms su vaikais, o ir kainos yra visiškai nedidelės. Vaikams dažnai jau reikia mokėti už skrydį, tačiau pigiau kainuoja nakvynė, o maistas dažnai būna nemokamas, todėl šeimai ekonominio režimo atostogos su visomis išlaidomis Bulgarijoje turėtų kainuoti apie 4 tūkst. litų. Už panašią sumą pailsėti pavyktų ir Kretoje. Nors anksčiau ji buvo gausiai lankoma įsimylėjelių, dabar vis daugiau pramogų organizuojama vaikams ir šeimoms“, - pasakojo kelionių ekspertas.

Tačiau jis pataria vengti tokių šalių kaip Italija ar Ispanija. Pasak R. Širvinsko, norint pažinti šias šalis reikia nuomotis automobilį ir nevengti gerokai pasivažinėti po jas, tai turit vaikų gali būti sudėtinga.

„Todėl neverta vykti į šias šalis tiesiog pagulėti, nes kainos nėra mažos, o ir visi turistai dažniausiai atvyksta ne pailsėti, o susipažinti su šalimi, ką dažniausiai daro be vaikų“, - patikino R. Širvinskas.

Nenori prabangos – tenori gero oro

Jis pastebi, kad dabar žmonės finansine prasme atsigauna ir daugiau pinigų pradeda skirti būtent kelionėms.

„Lyginant kainos ir kokybės santykį, pavyzdžiui, man yra daug pigiau atostogauti užsienyje nei Lietuvoje. Labai džiaugiuosi, kad vis daugiau žmonių supranta – užsienis nėra joks stebuklas ar daug išteklių reikalaujantis dalykas“, - patikino R. Širvinskas.

Pasak jo, lietuviai pradeda suprasti, koks svarbus yra poilsis ir dažnai renkasi ne vienas ilgas, o porą trumpų kelionių, pavyzdžiui iš pradžių savaitę ilsisi Lietuvoje, vėliau vyksta į užsienį. Nemaža dalis iš karto teiraujasi iš karto dviejų kelionių – jie nori ilsėti ir žiemą, ir vasarą.

„Dažnai lietuviai nereikalauja daug – jiems nereikia penkių žvaigždučių viešbučio ar „viskas įskaičiuota“ komplekto, tereikia gero oro ir išvykę į, pavyzdžiui, Turkiją, kur temoka 700 litų per savaitę už viešbučio kambarį miesto centre, kuriame gaminasi valgyti, į Lietuvą jie grįžta pailsėję ir laimingi. Aš tikrai manau, kad įskaičiuojant transporto išlaidas ir pasėdėjimus baruose blogo oro metu, jie išleistų kur kas daugiau pinigų nei būdami vietoje, kur geras oras ir gražūs vaizdai yra garantuoti“, - patikino kelionių ekspertas.

Palangoje kainos nesikeičia

Tuo tarpu Palangos turizmo centro informacijos vadybininkas Mindaugas Surblys pasakoja, kad vasaros sezonas viename iš populiariausių Lietuvos kurortų pamažu įsibėgėja ir į jį pradeda atvykti ne tik lietuviai, bet ir užsieniečiai.

„Kainos yra panašios kaip ir praėjusiais metais, tikrai nėra labai pakeltos. Dienos pietus kavinėse galima pavalgyti ir už 9 litus, išsinuomoti dviratį valandai už 7 litus, parai – už 35 Lt. Organizuojame ir išvykas į Klaipėdą, Nidą, po Palangą. Pastaroji – ekskursija po Palangą su elektromobiliais kainuoja 25 litus, vaikams taikome nuolaidas“, - pasakojo M. Surblys.
M. Surbys
Dienos pietus kavinėse galima pavalgyti ir už 9 litus, išsinuomoti dviratį valandai už 7 litus, parai – už 35 Lt. Organizuojame ir išvykas į Klaipėdą, Nidą, po Palangą. Pastaroji – ekskursija po Palangą su elektromobiliais kainuoja 25 litus, vaikams taikome nuolaidas.

Pasak jo, savaitės atostogų kaina šeimai priklauso nuo to, kur šeima apsistos. Jis vardija, kad privačiame sektoriuje kambarį galima išsinuomoti už 30 litų, dviejų kambarių butą – už 150 litų nakčiai. Tuo tarpu trijų žvaigždučių viešbutyje dviviečio kambario nuoma atsieis 130 litų, penkių žvaigždučių – apie 400-500 litų.

„Vietų dar visur yra, tikėtina, kad jie daugiau bus užsipildę liepos mėnesį, tačiau vietų tikrai turėtų būti. Tiesiog šeimoms patarčiau iš anksto – likus kelioms savaitei ar mėnesiui pasidomėti, ar yra laisvų vietų ir vykti jau žinant, kur bus apsistojama“, - patarė M. Surblys.

Į užsienį vyksta vis daugiau tautiečių

Kelionių organizatoriaus „Novaturas“ rinkodaros vadovė Ieva Dorelaitienė pripažino, kad ir keliones į užsienį reikėtų planuoti iš anksto. Tuomet kelialapį galima įsigyti ir iki 50 proc. pigiau.

„Poilsis užsienyje toli gražu nebėra prabanga, kurią sau gali leisti tik turintys didelius atostogų biudžetus. Norintiems pabėgti nuo rutinos, išsiilgusiems naujų įspūdžių, potyrių, skonių ir saulės, visada rekomenduojame keliauti į užsienį, kur poilsio paketas neatsieis brangiau, nei atostogaujant Lietuvoje. Tereikia pasirinkti labiausiai poreikius atitinkančius kryptį, viešbučio kategoriją ir maitinimo tipą. Šiuo metu organizuojame akcijas šeimai, kur keliaujant į Turkiją, Graikiją ir Bulgariją, vaikas iki 12 metų keliauja nemokamai“, - pasakojo I. Dorelaitienė.
I. Dorelaitienė
Augantys pardavimai ir pridedami papildomi skrydžiai rodo jog vis daugiau tautiečių renkasi poilsį užsienyje. Malonu tai, kad į užsienį vykti drįsta ir vyresnio amžiaus poros, tampa tradicija keliauti švęsti šeimos švenčių, metinių, mergvakarių, gimtadienių, vykstama ilsėtis išlaikius egzaminus.

Pasak jos, sunku atsakyti, kiek tiksliai kainuotų savaitės šeimos kelionė į šias šalis, nes viskas tai priklauso nuo viešbučio kategorijos, maitinimo tipo ir sezono laiko.

„Vasara – atostogų metas, kurortai tikrai pilni atostogautojų. Norintiems išvengti turistų srautų reikėtų rinktis sezono pradžios arba pabaigos atostogas, balandį, spalį. Augantys pardavimai ir pridedami papildomi skrydžiai rodo jog vis daugiau tautiečių renkasi poilsį užsienyje. Malonu tai, kad į užsienį vykti drįsta ir vyresnio amžiaus poros, tampa tradicija keliauti švęsti šeimos švenčių, metinių, mergvakarių, gimtadienių, vykstama ilsėtis išlaikius egzaminus. Pasaulis didelis, tereikia noro jį pažinti“, - patikino I. Dorelaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (319)