Kuriant naują maršrutą iš pradžių buvo pasitelkta apie 100 objektų. Visgi tiek aplankyti išties sudėtinga, tad kelionių gido kūrėjai parinko įdomiausius, labiausiai intriguojančius ir istorijas pasakojančius objektus. Drąsiausieji gali pasivaikščioti ir Vilniaus požeminiais vamzdynais ar savomis akimis pamatyti, kur yra pirmoji Lietuvoje įžiebta lemputė.

„Naujas maršrutas tuo svarbus, kad galime keliauti po industrinius objektus ir susipažinti su labai svarbia ekonomikos šaka – energetika. Jei pažvelgtume atgal, kuomet prasidėjo energetikos era, tai reikėtų sugrįžti į mažą miestelį Rietavą. Pagrindinėje Rietavo bažnyčioje buvo uždegta pirmoji elektros lemputė. Tas kabantis šimto lempučių sietynas vis dar yra ir lankantis Rietave galima jį pamatyti“, – apie elektros eros pradžią Lietuvoje pasakoja „Keliauk Lietuvoje“ atstovė Neringa Sutkaitytė.

Anot pašnekovės, kai kurie strateginiai objektai paprastai nėra prieinami, saugomi, tad visuomet smalsu pateikti ten, kur ne bet kam ir ne bet kada leidžiama.

„Yra pramoninis industrinis turizmas, kai kurie galbūt nuolat iš smalsumo lanko tokius objektus. Galbūt net ne visi žino, kad keliaujant maršrutu galima aplankyti tam tikras tiek Klaipėdos, tiek Kauno bendroves, sužinoti, kaip tiekiamas karštas vanduo, šiluma. Galima apsilankyti Vilniaus termofikacinėje elektrinėje, dėl savo dydžio vadinamoje monstru, kur po visą Vilnių 700 kilometrų yra išsiraizgę vamzdžiai. Tai labai galingas ir strategiškai labai vertingas objektas“, – kviečia smalsuolius leistis dar neatrastais maršrutais.

Pašnekovė sako, kad keliaudami nauju maršrutu atrasite, jog elektra ir gamta gali puikiai „sugyventi“.

„Keliaujant po pažintinius takus, Neries kairiojoje trasoje galima aptikti labai įdomių kalbančių dėžučių. Tam, kad jos prabiltų, reikia pasukti svirtelę-rankenėlę. Kai ją sukame, mes sugeneruojame tam tikrą elektros energiją ir dėžutės prabyla. Taip gražiai sugyvena tiek elektra, tiek gamta“, – pasakodama šypsosi N. Sutkaitytė.

Maršrutui sudaryti reikia ne vieno ir ne dviejų objektų. Kuriant aktyviai įelektrintą maršrutą dalyvavo „Ignitis grupės“ edukacinių programų vadovė Vaiva Rutkauskaitė. Ji pasakoja, kad iš pradžių atrinkta net apie 100 objektų, kuriuos būtų įdomu aplankyti. Visgi tiek daug į maršrutą nepateko ir galiausiai atrinkti tie, į kuriuos nekils keblumų užsukti.

„Mes padarėme atranką, nes ne į visus objektus galima laisvai patekti. Kitas kriterijus – kad objektas būtų susijęs su energetika ir būtų įdomus. Kuo išskirtinis šis žemėlapis? Jis sukurtas taip, kad gali būti nuolatos tobulinamas. Mes pačioje pradžioje įtraukėme ir tuos objektus, kurie dar statomi, galvoju, kad kiekvienais metais galėsime pildyti ir atnaujinti maršrutą“, – dalijasi V. Rutkauskaitė.
Pašnekovė sako, kad TOP 5 būtų sunkoka sudaryti.

„Čia yra TOP 47, aš esu labai šališka, kadangi prisidėjau prie šio žemėlapio kūrimo, – nusijuokia pašnekovė. – Šiame žemėlapyje yra ir edukacijų, ir pažintinių takų, net SPA procedūrų, tai galima keliauti tiek vieniems, tiek grupėmis, tiek su šeima.“

Jei jau reikėtų kam nors teikti pirmenybę, V. Rutkauskaitė sako, kad įvardytų tris objektus. Tai Rietavo bažnyčia, kurią jau minėjo „Keliauk Lietuvoje“ atstovė. Taip pat ji rekomenduojanti aplankyti Tauragę ir ten užsukti bei pasinerti į edukaciją „Vėjo spalva žalia“. Kaip trečią išskirtinę lankytiną vietą pašnekovė siūlo aplankyti Vilniuje įkurdintą Technikos ir energetikos muziejų, kuriame yra nauja virsmo salė, pritaikyta nuo mažiausio iki vyriausio lankytojo atradimams.

„Tiems, kam patinka SPA, mėgsta vaikščioti, žiūrėti, lankytis muziejuose, taip pat yra ką pamatyti. Ką dar norėčiau akcentuoti – lankantis tiek Energetikos muziejuje, tiek prie kitų objektų, būtinai reikia elgtis saugiai, stebėti įspėjamuosius ženklus. Tai dar viena priežasčių, kodėl verta rinktis šį maršrutą – tėveliai gali pasikalbėti su vaikais apie saugumą, saugų elgesį su elektra“, – sako V. Rutkauskaitė.

Pašnekovė intriguoja – kelis kartus minėtą SPA ir elektros derinį galima išbandyti Druskininkuose. Vienoje sanatorijų siūloma procedūra, kuriai naudojamos elektromagnetinės bangos.

„Elektroterapija, arba elektrostimuliacija, – dar tokie pavadinimai. Įvairios Druskininkų šiuolaikinės sanatorijos taiko tokį gydymo būdą“, – priduria N. Sutkaitytė.

Kelionių žemėlapiai suskirstyti pagal temas – galima rinktis ir lauko ekskursijas, ir ekskursijas po stogu. Sekant istorijos pėdsakais, galima susipažinti, kaip į Lietuvą atkeliavo elektra ir kito jos vartojimas.

„Taip pat išskyrėme jėgaines ir elektrines, kur galima apsilankyti. Kai kurios jų taiko atvirų durų dienas, kai kurias galima aplankyti ekskursijų metu, kai kurios yra saugomos ir reikia laikytis tam tikrų taisyklių, reikalavimų, bet jas galima apžiūrėti“, – vardija „Keliauk Lietuvoje“ atstovė.

Beje, keliaujant šiuo maršrutu galima sužinoti, kaip pažaboti žaibus, gamtos objektus, o apsilankius Šiauliuose išvysti ir „pasimatuoti“ elektros kėdę.