Alergologė ir klinikinė imunologė Neringa Stirbienė aiškina, kad įgėlimo vietoje atsiradęs patinimas yra normali organizmo reakcija. Tačiau alergiškam žmogui po įgėlimo gali pasireikšti daug baisesnės komplikacijos.

„Bėrimas gali išplisti po visą kūną, gali prasidėti kūno tinimas, kvėpavimo takų tinimas, dusulys. Sunkiais atvejais žmogus gali netekti sąmonės, nukristi kraujospūdis. Kai kuriais atvejais tai gali baigtis ir mirtimi“, – įspėja imunologė.

N. Stirbienė sako, kad šios reakcijos dažniausiai atsiranda suaugusiems žmonėms – vaikams tai nutinka rečiau. Ypač įgėlimų saugotis turėtų vyresnio amžiaus žmonės, teigia ji. „Jeigu žmogus turi kitokių ligų, pavyzdžiui, kraujagyslių, tokios reakcijos gali būti sunkesnės“, – sako alergologė.

Tiesa, nuo vabzdžių, pavyzdžiui, bičių, įkandimų galima apsisaugoti. „Eurovaistinės“ vaistininkės Lauros Vanagaitės teigimu, vienas iš būdų – vengti ryškiaspalvių drabužių, mat šie pritraukia vabzdžius.

„Taip pat juos gali privilioti kvepalai. Geriau nenaudoti saldžiųjų kvepalų, nes visi šie kvapai pritraukia vabzdžius“, – prideda L. Vanagaitė.

O ką daryti, jeigu įgėlimo išvengti visgi nepavyko? N. Stirbienė moko, kad, visų pirma, reikia ištraukti likusį geluonį. Tai padarius injekcijos vietą šaldyti ir išgerti vaistų nuo alergijos. Tiesa, tai padės ne visada.

„Jeigu yra sunkios, sisteminės reakcijos, tas gydymas nepadės. Tokiu atveju reikia suleisti adrenalino. Tai yra gyvybę saugantis vaistas, todėl reikia jo suleisti iš karto, jeigu reakcija vystosi. Žmonės, kurie žino, kad yra alergiški įgėlimams, turėtų tai žinoti ir vežtis šį vaistą tada, kai keliauja į gamtą“, – sako N. Stirbienė.

L. Vanagaitė prideda, kad pirmos pagalbos vaistinėlėje svarbu turėti dar kelis vaistus, kurie padės įgėlus bitei ar kitam vabzdžiui.

„Su savimi reikia turėti antihistaminines tabletes ir antihistamininį tepaliuką. Jeigu nėra tokios galimybės, tuomet reikia turėti šaldymo priemones: visi šaldymo tepaliukai kuo puikiausiai tinka. Netgi dantų pasta – ji turi mentolio. Jeigu būsite gamtoje, tokių daiktų tikrai turėtumėte turėti“, – pataria vaistininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)