„Nedaug žmonių. Dabar, kai dienos tokios, ilgasis savaitgalis, privažiavusių turbūt yra, bet šalta, oras toks, tai nedaug pirkėjų. Šalta vasara, o Palangoje iš tikrųjų viskas nuo orų priklauso“, – sako turguje prekiaujanti Daiva.

Pašnekovė priduria, kad šiuo metu žmonių pajūryje lyg ir padaugėję, ypač jų privažiuoja savaitgaliais, tačiau lyginant su ankstesniais sezonais, kai turguje būna sausakimša ir net praeiti sunku, vasara tikrai šalta, todėl ir poilsiautojų kol kas mažai.

Vidutinė lietuviškų braškių kilogramo kaina turguje – 3,50 Eur, nors kai kas jas parduoda ir už 2,99 Eur. Viena pardavėja prasitaria, kad kainas nuleidžia norintys greičiau išsiparduoti.
Palangos turgus

Pusės litro indelis šilauogių turguje – 6 Eur, trešnių kilogramas – 5 Eur. Nedidelis aviečių indelis – 2 Eur. Šviežių žirnių indelis kainuoja 2,50 Eur, voveraičių stiklainiukas – 4 Eur.

„Žemaitijoje, žinokit, nušalo viskas ir sausa viskas. Išvis su daržovėmis šiemet labai liūdna, nėra net ko atvežti į turgų, nėra derliaus. Ir kas išdygo, irgi vėluoja, labai vėlyvas pavasaris“, – sako Daiva.

Tačiau pašnekovės nuomone, praėjusiais metais tokiu metu viskas buvo net brangiau.

„Pavyzdžiui, morkų pundelis buvo 1,50 Eur, šiemet tik euras. Ridikėliais prekiaudavome po 80 centų, šiemet – 50. Braškių, žemuogių kainos buvo tokios pačios, o kai kas dar ir pinga. Bulvės, man atrodo, šiemet brangesnės, pernai buvo po eurą, šiemet kiek daugiau“, – vardina Daiva.

Palangos turgus

Paklausta, ar kai kurių daržovių atpigimą lėmė mažesnis pirkėjų srautas, prekeivė atsakė, kad jos nuomone sumažėjo lietuvių perkamoji galia, todėl ir kainos atitinkamai mažėja.

„Galvočiau, kad žmonių perkamoji galia sumažėjusi. Negi jūs manot, kad žmonės įperka. Manot, algos labai padidėjo? Čia tik kai DELFI skaitai algos didėja. Neseniai diskutavom su pussesere, ar pažįstam nors vieną žmogų, kuriam šiemet padidėjo atlyginimai. Nepažįstam. Šiaip juk niekam nedidėjo. O vis rašo ir rašo, kad kažkur didėja algos, net pavydas ima“, – juokiasi Daiva.
Palangos turgus

Domėdamasis braškių kainomis nueinu į prekybos centrą „Maxima“, tačiau pardavėja iš mano klausimo, kur jų čia galėčiau rasti, tik nusijuokė ir nurodė į vyriškį stovintį šalia parduotuvės: „Negi jo nėra? Mes patys čia perkam, parduotuvėje neturime“.

Užkalbinus braškes iš savo ūkio pardavinėjantį Kazimierą, šis iš pradžių sako nenorintis kalbėti, tegul klientai patys atsiliepia apie jo braškes. Kalbėdamas apie braškių derlių pašnekovas tikino, kad iš pradžių viskas buvo neblogai, bet dabar situacija pasikeitė.

„Dabar lietaus yra per daug, labai daug pūva, turim vargų. Šaltas pavasaris procentaliai paėmus, keletas žiedų nušalo, bet šalnos tikrai nebuvo katastrofiškos. Nuo pavasario jos buvo pridengtos agroplėvele. Jas pakando šiek tiek šaltis, bet didelės įtakos nebuvo“, – pasakoja Kazimieras.

Jis priduria, kad šaltas pavasaris tik lėmė ilgesnį uogų nokimą. Bet pasak jo, didelės įtakos kainoms tai neturėjo, jos tokiu metu buvo panašios ir praeitais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (211)