Tiesa, lankiausi Pernu birželį, o vasaros sezono pradžia oficialiai laikomas liepos mėnuo. Kai įšyla oras ir jūra, čia suplūsta gausus būrys švedų ir suomių, ieškančių pigesnio poilsio netoli namų, pasakoja šiame kurorte gimęs ir užaugęs estas Raivas. Jis užsimena, kad anksčiau čia būdavo ir rusų, bet dabar jų srautas sumažėjęs, o latviai ir lietuviai lankosi retokai, jiems čia kiek brangoka.

Pašnekovas išgirdęs, kad esu lietuvis sušunka: „Laba diena!“ ir pradeda pasakoti, kaip sovietiniais laikais tarnavo kariuomenėje kartu su Zabarausku, išmokiusiu jį įvairiausių lietuviškų frazių.

„Kai pažadindavau jį ryte, jis man visada piktai sakydavo, ko tu nori?“ – dar kelis kartus lietuviškai sušukdamas „ko tu nori“ juokiasi Raivas, pats dirbantis naru Norvegijoje. Jis pasigyrė, kad uždirba 15 tūkst. Eur per mėnesį, o jo pasakojimą iš dalies patvirtina restorane ant stalo numesti maždaug 500 Eur. Iš banknotų krūvos padavėjai iškart pasiima pinigus, kai tik Raivas ką nors užsisako.
Pernu

Pašnekovas pasakoja, kad pats Pernu kurortas žiemą būna apmiręs, o gyventojų skaičius sparčiai mažėja, dabar jų maždaug 40 tūkst., o dar prieš tris dešimtmečius jų buvo beveik 55 tūkst.

„Čia nelabai yra ką veikti. Atostogauti čia nuostabu, vasarą suvažiuoja dešimtys tūkstančių turistų, bet likusius metus trūksta darbo. O ir darbas toks, kad gali tikėtis 500 – 600 eurų atlyginimo, todėl jaunimas keliasi į Taliną arba emigruoja“, – pasakoja pats savaitei namo grįžęs Raivas.

Beje, ieškantiems naktinio gyvenimo čia nėra ideali vieta, Raivas užsimena, kad didžioji dalis barų ir restoranų čia užsidaro iki 24 valandos, o darbo dienomis visą parą veikia vienas baras, savaitgalį – keli.
Pernu

Keliauti reiktų atsargiai

Vilnių ir Pernu skiria beveik 500 km, o kelionė automobiliu užtrunka maždaug šešias valandas. Pirmasis dalykas, atkreipęs mano dėmesį vos įvažiavus į Estiją, buvo tas, kad, panašu, nemaža dalis lietuvių nežino itin griežtų kelių eismo taisyklių šioje šalyje.

Ramiai važiuodamas 90-ies kilometrų per valandą greičiu esu aplenkiamas kelių automobilių, tarp jų nei vieno esto, visi su latviškais arba lietuviškais numeriais. Kilo klausimas, ar šie žmonės žino, kad viršydamas greitį šioje šalyje net 1 km/h jau gali gauti baudą, stacionarūs greičio matuokliai, esantys kas kelis kilometrus, fiksuoja maždaug 5 km/h didesniu nei leistinu greičiu važiuojančius automobilius, už tai sulauksite 15 Eur baudos, o už kiekvieną viršytą kilometrą baudą auga 3 Eur. Taigi, nemažos dalies lietuvių įprotis važiuoti 10 km/h greičiau nei leidžiama Estijoje jums užtrauks 30 Eur baudą.
Pernu

Pasistatyti automobilį problemų nekyla, vieta mums paruošta prie nedidelio viešbučio. Norintys pasistatyti automobilį prie jūros pusvalandį jį galės palikti nemokamai, už valandą turės sumokėti 3,20 Eur, o kaina visai dienai – 9,60 Eur.

Apsigyvename viešbutyje, kur pagyvenęs estas įsirengė papildomas patalpas tiesiog savo namo kieme, ten 5 tvarkingi dviviečiai kambariai, o nueiti iki jūros pėsčiomis nuo ten užtrunka maždaug 15 minučių. Už nakvynę sumokame 42 Eur.

Tai – vienas iš pigiausių įmanomų variantų Pernu, įprastai panašiuose viešbučiuose nakvynės kaina dviem žmonėms svyruoja nuo 50 iki 100 Eur, o norintys praleisti naktį prabangiame viešbutyje su SPA turės paaukoti daugiau nei 150 Eur.

Be to, viešbučio savininkas užsimena, kad rugpjūtį čia bus didžiulis muzikos festivalis, į jį suplūs dešimtys tūkstančių žmonių. Jis pasiteirauja, ar atvyksime tada ir priduria, kad bus labai brangu, trijų dienų bilieto kaina – 125 Eur, o nakvynės viešbučiuose pabrangsta bent 3 kartus.
Pernu

Lietuviams brangoka

Pernu niekada nebuvo populiari kryptis tarp Lietuvos atostogautojų, iš esmės, dėl kainų. Dar esant litui dažnam tautiečiui atrodydavo, kad išleisti 50 litų už pietus restorane ir alaus bokalą yra brangu, dabar 15 Eur už tai neatrodo tokia didelė suma, bet jei norite įsigyti sriubos, karštą patiekalą ir išgerti bokalą alaus pigiau, šiame kurorte vargu ar ką nors rasite.

Vis dėlto lyginant kainas Pernu ir Palangoje, labai didelių skirtumų šiandien tikrai nepastebėsime.

Pavyzdžiui, viename iš restoranų už ant grotelių keptas dešreles prašoma 5 Eur, kepta vištienos filė – 10 Eur, kiaulienos kepsnys – 9 Eur, cezario salotos su vištiena – 6,50 Eur.

Tiesa, Palangoje prabangesniuose restoranuose 10 eurų gali tekti pakloti ir už salotas su tigrinėmis krevetėmis, populiarios fetos sūrio salotos šiame restorane kainuoja 6 eurus. Kavinių meniu galima rasti ir tokių patiekalų kaip dešrelės su fri bulvytėmis – už šį patiekalą viena J. Basanavičiaus kavinių prašo 4 eurų. Kavos kainos kavinėse svyruoja nuo 1,5 euro iki 5 eurų.

Kitoje vietoje makaronai su vištiena kainuoja 8 Eur, kiauliena su pupelėmis – 11 Eur, lašiša su brokoliais – 15 Eur, o jautiena su svogūnais – 22 Eur. Ten pat vyno taurę galima išgerti už 3,50 Eur, o 0,5 l bokalą alaus už 3,5 – 4 Eur.

Tuo tarpu Palangoje Cepelinai kainuoja maždaug 4 eurus, šaltibarščiai su bulvėmis – nuo 2,2 euro iki 5,5 euro, bulviniai blynai – nuo 3,79 euro iki 7,5 euro. Dar brangesni yra mėsos patiekalai: šašlykai nuo 6,8 euro iki 11 eurų, karbonadas 5–10 eurų, kiti karšti mėsos patiekalai 10 –14 eurų, jautienos kepsnys gali siekti ir 22 eurus.

Pernu

Pigiausią alaus bokalą vienoje nebrangioje užkandinėje pavyko rasti už 2,5 Eur. Ten pat keptos duonos galima pasiimti už 3,5 Eur, vištienos filė su sūriu kainuoja 7,5 Eur, kiaulienos kepsnys čia – 8 Eur.

Pajūryje įsikūrusiame kioskelyje už dešrainį prašoma 3,5 Eur, mėsainių kainos prasideda nuo 4,5 Eur, o nedidelę picą galima įsigyti už 6,5 Eur. Ledų porcija čia pat 1,5 – 2 Eur. Pajūryje alaus puslitrio kaina svyruoja nuo 4 iki 6 Eur.

Palangoje mėsainį kavinėje galima nusipirkti ir už 4,29 eurus. O štai už keturis vištienos sparnelius gali tekti sumokėti ir 6 eurus.

Pagrindinė Pernu siūloma pramoga – ramus poilsis paplūdimyje, čia įrengtos tinklinio ir futbolo aikštelės, taip pat daug vietų pažaisti vaikams. Išsinuomoti gultą dienai kainuoja 4 Eur.

Pernu pajūris iš visų Baltijos valstybių išsiskiria vienu esminiu aspektu, kadangi krantus skalauja ne atviros jūros, o įlankos vanduo, jis čia kiek šiltesnis, be to, ir bangos ne tokios didelės.

Tiesa, pastebėjau problemą, paplūdimyje nematyti viešųjų tualetų, o turizmo informacijos žemėlapyje nurodyta, kad jų galima rasti tik pačiame mieste.

Kaip ir daugumoje kurortų, čia nesudėtinga išsinuomoti dviratį, valandos kaina – 2,5 Eur, o paros – 10 Eur. Kai kur siūlomas ir dvivietis dviratis, jo nuoma dvigubai brangesnė.
Pernu

Jei oras prastesnis ir gulėti pajūryje nesinori, galima apsilankyti SPA centruose, jų čia apstu. Taip pat galima pasivaikščioti po miestelį, Pernu pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėtas 13 a. viduryje, todėl galima išvysti įdomios architektūros, senų bažnyčių, skulptūrų, taip pat pasėdėti gražiai įrengtuose parkuose.

Taip pat yra keletas įdomių muziejų, žymiausias – Pernu muziejus, įėjimas ten kainuoja 4 Eur, o jame galima susipažinti su tuo, kaip miestas keitėsi nuo naujojo akmens amžiaus laikų iki mūsų dienų.

Galima aplankyti ir didžiausią Estijoje vandens pramogų parką, jis įsikūręs netoli pajūrio, o 3 valandų bilieto kaina suaugusiajam svyruoja nuo 16 iki 24 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)