Saugomose teritorijose pastaraisiais metais padaugėjo vietų pritaikytų lankymui, tvarkomi gamtos paveldo objektai, parkų vertybes išsamiai pristato informaciniai stendai. Tačiau vis dar pasitaiko vandalų, kurie tai suniokoja, rašoma Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos pranešime žiniasklaidai.

Dubysos regioniniame parke šią vasarą buvo sugadinta poilsio infrastruktūra: pavogta ir sudeginta dalis pavėsinės stogo ir persirengimo kabinos lentų, o informacinis stendas Padubysio poilsiavietėje tiesiog sulaužytas.

Ventos regioniniame parke neseniai pastatytas Jurakalnio apžvalgos bokštas, nuo kurio atsiveria kerinti Ventos upės panorama, tačiau viršutinės platformos turėklai jau aprašinėti, išpjaustyti primityvūs užrašai.

Labiausiai niokojami didelių miesto prieigose esantys regioniniai parkai ir jų infrastruktūra. Labai gaila, kad aprašinėti informaciniai stendai Vilniuje esančiame Pavilnių regioniniame parke. Matosi tik grafiti keverzojimai ir neįmanoma perskaityti informacijos nei apie unikalų Vilniaus kraštovaizdį, nei apie šikšnosparnių buveines, nei apie kitas parko vertybes.

Kiek anksčiau buvo stipriai suniokota pritaikyta lankymui vieta Jiesios valstybiniame kraštovaizdžio draustinyje šalia Kauno. Jiesios upės pakrantė pagal projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas“ buvo pritaikyta kauniečių aktyviam poilsiui, tačiau atsirado chuliganų, kurie piktybiškai suniokojo regyklos terasą, dviračių stovus, grafiti ženklais apipaišė stendus.

Neries regioninio parko informaciniai stendai nukentėjo nuo piktavališkų euroskeptikų. Buvo piktybiškai išpjaustyti Europos Sąjungos ženkliukai, nors informaciniai stendai įrengti būtent dalinai finansavus ES lėšomis. Neries regioninio parko direkcija pranešė policijai, bet kartu patriotiškai kreipėsi į niokotojus: „Kviečiame nenaikinti informacijos, o mylėti Tėvynę ir saugoti jos vertybes – kuriant, o ne griaunant“.

Nacionalinių ir regioninių parkų direkcijos nuolatos atnaujina sulaužytą ir suniokotą infrastruktūrą. Tačiau pasitaiko ir geranoriškų privačių iniciatyvų. Štai Kurtuvėnų regioniniame parke kelis sugadintus informacinius stendus Dengtilčio stovyklavietėje privačiomis lėšomis atstatė Evelina ir Robertas Mažeikos. Kol vieni naikina - kiti atstato.

Kviečiame tausoti visuomenės pažinimui ir poilsiui skirtą infrastuktūrą, sudrausminti nekultūringus žmones, kurie laužo ar palieka šiukšles gamtoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)