Palangoje dirbantys DELFI žurnalistai apsižvalgė po poilsiautojams siūlomus būstus.

Prieš naują Palangos autobusų stotį, šalia vienos iš dviejų degalinių esančioje aikštelėje stovėjo keli automobiliai, išmarginti užrašais apie butų nuomą. Paskambinus vienu iš nurodytų numerių ir pasiteiravus apie butą, atsiliepusi moteris pirmiausiai paklausė, kur norėtųsi apsistoti – toliau, ar arčiau centrinės J. Basanavičiaus gatvės.

Pasirinkus pastarąjį variantą, moteris pasiūlė apžiūrėti visai netoli netoli bažnyčios esantį butą viename iš renovuotų daugiabučių. Šis iš išorės atrodė tvarkingas ir gražus, tad ir buto norėjosi tikėtis panašaus.

Vis dėlto įžengus į paskutiniame aukšte esantį dviejų kambarių butą, tikrovė kiek nuvylė. Butas akivaizdžiai seniai regėjo remontą – tapetai nušepę, kai kur pradedantys atsilupti, santechnika gerokai nusidėvėjusi, baldai – taip pat ilgokai naudoti.

Vis dėlto jame buvo iš esmės viskas, ko galėtų prireikti poilsiaujančiai porai ar šeimai su vaikais.

„Norite apsistoti iki sekmadienio? Tai čia būtų penkios naktys. Taip, 35 Eur už parą, iš viso 175 Eur nes šiaip jeigu savaitgaliui, keturiems žmonėms, tai nuomoju po 50 Eur už parą. Šiaip tikrai gera vieta, viskas šalia“, – bėrė moteris.

Lyg sąmokslininkė ji paminėjo, jog į siūlomą kainą įskaičiuos ir 1 Eur „pagalvės“ mokestį, kurį renkamas už kiekvieną poilsiautoją – taigi, per penkias dienas du žmonės esą sutaupytų 10 Eur.

Vis dėlto dairantis po butą ir besišnekučiuojant verslininkė dar nusileido: „Gerai, kaip jums, bus po 30 Eur už parą. Už tokią kainą ir be virtuvėlės dabar gerokai toliau nuo centro prašo“.

Palangoje veikiančios nekilnojamojo turto agentūros „Rolijona“ vadybininkė Jolanta Limanauskienė neslėpė, kad šiemet būsto nuomotųjų nuotaikos gerokai liūdnesnės nei praėjusiais metais.

„Matome, kad šie metai bus prastesni. Geriausius išankstinius užsakymus gavome dar sausį – vasarį, tačiau jų buvo mažiau. Šiemet yra mažiau klientų iš Rusijos, Baltarusijos, Latvijos ir Estijos. Taigi, dėl to iš dalies kalta krizė Rusijoje. Kita vertus, kol kas ir orai buvo prastesni“, – pasakojo pašnekovė.

Jos atstovaujama bendrovė nuomoja kiek brangesnius butus ir apartamentus, iš klientų prašoma 20–30 proc. išankstinio užstato.

„Šiuo metu pigiausiai siūlome mansardinį butą, netoli parko, kuriame patogiai galėtų įsikurti keturių asmenų šeima. Kaina – 60 Eur už parą. Deja, kol kas niekas nesidomėjo šiuo butu. Gal dėl to, kad be balkono. Gal dėl to, kad šiemet pirmą kartą jį nuomojame“, – svarstė vadybininkė.

Ji neslėpė, kad agentūra nuomoja ne sau priklausančius, o kitų savininkų butus: „Taip, mes tarpininkaujame. Paprastai užsienyje gyvenantys lietuviai kaip investiciją įsigyja čia būstą, o mes jiems padedame jį išnuomoti“.

Su Turkija konkuruoti sunku

Pokalbio su DELFI metu J. Limanauskienė sulaukė telefono skambučio. Pakalbėjusi su klientu ji prasitarė, kad taip pat nuomoja parduoti skirtus butus.

„Būna, kad žmonės ruošiasi parduoti, tačiau kurį laiką nepavyksta to padaryti. Taigi, išnuomojus galima gauti pajamų, kurios bent kiek padengtų komunalinių paslaugų ir kitas išlaidas“, – aiškino pašnekovė.

Jos teigimu, šiemet Palangoje nuomojamo būsto pasiūla gerokai viršija paklausą, dėl to prieš jį nuomojantis pravartu pasiderėti.

„Pigiausiai galima rasti tikriausiai ir už 6–10 Eur. Bet čia bus tiesiog lova kambaryje. Arba gal kaip pernai buvo galima rasti ir vietą pernakvoti ir kokiame garaže. Vis dėlto tokias vietas išnuomoti dabar labai sunku – net pastebėjome, kad nuomotojai išmeta senas lovas, baldus – tiesiog šiandien poilsiautojų bet kuo jau nesuviliosi“, – pasakojo vadybininkė.

Jos nuomone, tam tikrą spaudimą Palanga jaučia ir dėl situacijos Turkijoje.

„Matote, turtingesni žmonės jau turi nusipirkę antrą būstą Palangoje. Jiems nuomotis neaktualu. Turkijoje 4 asmenų šeima gerame viešbutyje savaitę gali praleisti už 250 Eur. Nekalbant jau apie šiltą jūrą ir garantuotą gerą orą. Čia panašaus lygio viešbutyje su maitinimu tektų išleisti keliskart daugiau“, – svarstė pašnekovė.

Ji vylėsi, kad dėl naujų skrydžių ilgainiui turistų padaugės. Tačiau kol kas esą didesnio poveikio nejusti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (360)