J. Basanavičiaus gatvės priegose nuo neatmenamų laikų prekiaujama gintaro dirbiniais. Nors Palangoje dar ir nedaug žmonių, kasdien būna užimtos kone visos prekybos vietos.

Dažniausiai gintaro dirbinius perka užsieniečiai, tačiau viena šiųmetė naujovė ypač domina ir lietuvius.

Iš vienos prekybos vietos ryškiai šviečia skelbimas, jog čia prekiaujama gintariniais karoliais šunims. Šie karoliai esą yra puiki apsauga nuo erkių. Karolių kaina – 4-5 eurai, priklausomai nuo dydžio. Jie suverti iš paprastų neapdirbtų gintaro gabalėlių, kurių kiekvienas gali prisirinkti paplūdimiuose.

„Tai moksliškai įrodyta. Atrodo, Vokietijos mokslininkai tai jau seniai nustatė“, – paklausta, ar karoliai tikrai saugo šunis nuo erkių, ne itin rišliai kalbėjo prekeivė. – „Kažkaip gintaras įelektrina šuns kailį ir todėl erkės nelimpa prie gyvūno“.

Paklausta, ar žmonės perka šiuos karolius savo šunims, mergina neslėpė, jog prekyba skųstis negali.

Didelę patirtį turinti kinologė Svetlana Postarnakova, išgirdusi, jog gintaro karoliai saugo šunis nuo erkių, į tai sureagavo vienu žodžiu: „Nesąmonė“.

Jos teigimu, nuo erkių apsaugoti savo augintinį galima tik naudojant specializuotas priemones – ampules, antkaklius su specifinį kvapą skleidžiančiais pakabukais, šampūnus.

„Ir tos priemonės nuolat keičiasi, nes erkės prie jų prisitaiko, nebebijo, nebereaguoja. Teigti, kad gintaro karoliai saugo šunis nuo erkių yra absoliuti apgavystė, kuria norima iš žmonių išvilioti pinigų. Žmonės privalo žinoti, kad jei savo augintinį papuoš gintariniais karoliais, jie bus tik puošmena, įrodymas kad šuo lietuviškas, tačiau tai tikrai nebus jokia apsauga nuo erkių“, – tvirtino S. Postarnakova.

Ji paragino žmones pasirūpinti savo augintinių apsauga nuo erkių, tačiau tikra, o ne gintariniais karoliais.

„Vienas erkės įkandimas ir šuo po penkių dienų gali nugaišti. Erkės perneša baisios ligos – babeziozės užkratą. Jei žmogus nepastebi pirmųjų ligos požymių, augintinis per penkias dienas gali nugaišti, nes visiškai suardomos jo kepenys“, – aiškino S. Postarnakova.

Lietuvoje nuo šios ligos vakcinos nėra, todėl ir svarbi prevencija – pasirūpinti, kad erkės nepultų augintinių. „Tačiau jei jau erkė įsisiurbė, patarčiau iškart kreiptis į veterinarijos kliniką. Joje erkė bus profesionaliai pašalinta ir iškart padaryti kraujo tyrimai, ar šuo nėra užkrėstas babezioze“, – rekomendavo kinologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)