Naujuosius ženklus šiandien pirmieji apžiūrėjo žurnalistai, radijo laidų vedėja, šunų mylėtoja bei viena iš asociacijos „Už laimingus šunis“ įkūrėjų Skaiva Jasevičiūtė, rašoma savivaldybės išplatintame pranešime spaudai.

„Ne vieną vilnietį ar miesto svečią iki šiol piktino viešose erdvėse kiekviename žingsnyje pasitinkantys įvairūs draudimai ir įspėjimai dėl baudų. Atsisveikinsime su nereikalingais ribojimais ir neiginiais, juos pakeisdami nukreipimais ar siūlymais“, – teigė R. Šimašius.

Iniciatyvą pirmiausiai pradėjome nuo savęs – savivaldybėn užsukę vilniečiai nebematys griežtų ne: „Neliesti“, „Durys uždarytos“, „Negalima įsinešti maisto ir gėrimų“, „tik savivaldybei“ ir pan. Kaip teigiama pranešime, dalies nereikalingų ribojimų visai atsisakyta, o draudžiamuosius ženklus pakeitė: „Poilsio zona“, „Zona be dūmų“, „Savivaldybės svečiams“ ir pan.

Kastyčio Mačiūno nuotr.

Vilniuje atsirado ir naujas informacinis ženklas – „Augintinių paplūdimys“, kuris jau įrengtas specialiame šunų paplūdimyje. Iki tol šunys apskritai vandens telkiniuose maudytis negalėjo. Augintinių maudynėms buvo parinkta vieta Vingio parke Neryje. Netoli šio paplūdimio yra šunų vedžiojimo aikštelė.

„Šunų paplūdimio buvo laukta jau labai seniai – visi keturkojų šeimininkai džiaugiasi, kad pagaliau Vilniuje tokia vieta atsirado ir kad mūsų miestas stengiasi būti kuo draugiškesnis gyvūnams. Tampame vakarietišku miestu, kur visi elgiasi tolerantiškai ir vietoje draudimų išgirstame vis daugiau pasiūlymų“, – sakė Skaiva Jasevičiūtė, viena iš asociacijos „Už laimingus šunis“ įkūrėjų.

Iki šiol didžiuosiuose Vilniaus parkuose ir skveruose būdavo galima aptikti ženklų, draudžiančių vedžioti šunis. Tokių nelogiškų ir nedraugiškų ženklų Vilniaus mieste netrukus nebeliks. Juos keičia nauji informaciniai ženklai – „Tvarkingų augintinių zona“, „Saugaus pasivaikščiojimo zona“ – skatinantys elgtis atsakingai, tvarkingai ir yra rekomendacinio pobūdžio. Gyvūnus vedžiojantys šeimininkai kviečiami būti sąmoningi ir patys spręsti, ar viešose vietose jų šuo gali sukelti grėsmę aplinkiniams, ar reikėtų jam antsnukio. Tikimasi, kad draugiškesni ženklai vilniečius pradžiugins ir paveiks kur kas labiau, nei draudimai.

Kastyčio Mačiūno nuotr.

„Esu įsitikinusi, kad žmonės, gaudami palaikymą, gali kalnus nuversti, o draudimai dažnai prišaukia priešingą efektą. Ir mūsų projekto „Pakelti šiukšlę yra madinga“ esmė – žaidimas, kurio metu žmogus už pakeltą šiukšlę susilaukia plojimų, o atsiuntęs asmenukę prieš ir po pakeliant šiukšlę, pretenduoja laimėti autorinį Lietuvos dizainerio drabužį arba aksesuarą. Galima burnoti ant mėtančių ne vietoje šiukšles arba pakeliant šiukšlę būti pavyzdžiu savo vaikams“, – teigė iniciatyvos „Pakelti šiukšlę yra madinga“ sumanytoja J. Šeduikytė.

Vilnius – laisvas miestas, todėl perdėti draudimai čia buvo tiesiog nesusipratimas, kurio metas atsisakyti. Tikimės, kad savivaldybės iniciatyva taps geruoju virusu ir naujieji ženklai paplis po miestą“, – sakė meras.

Prie iniciatyvos jau prisidėjo ir savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“, nuo šiol viešajame transporte keleiviai patraukliai skatinanti elgtis mandagiau, visada susimokėti už kelionę. Naujus ženklus jau naudoja ir miesto parkai, bendrovė „Grinda“, besirūpinanti miesto aplinkos sutvarkymu bei kitos savivaldybės įmonės.

Kastyčio Mačiūno nuotr.

„Vienas svarbiausių kokybiško viešojo transporto veiksnių – kelionės komfortas, kuris iš dalies priklauso ir nuo to, kaip keleiviai elgiasi vieni su kitais. Viešasis transportas yra ta erdvė, kurioje tam tikrą laiką, ar 15 minučių, ar valandą, kartu praleidžia įvairiausi žmonės. Todėl ir norime paskatinti būti mandagiais vienas kitam – užleisti vietą tam, kuriam jos labiau reikia, o paslaptimis telefonu dalintis jau išlipus iš autobuso ar troleibuso“, – sako „Susisiekimo paslaugų“ direktorė Modesta Gusarovienė.

Iš viso Vilniuje jau įrengta apie 50 pirmųjų ženklų. Iš viso mieste jų šiemet atsiras apie 200, vien tik miesto parkuose bus pastatyta 120.

Norintys prisijungti prie iniciatyvos „Vilnius be draudimų“ kviečiami įsirengti naujo tipo ženklus savo rajono aplinkoje – savivaldybė mielai pasidalins reikiamo ženklo maketais. Aptikus mieste užsilikusius pačius absurdiškiausius draudimo ženklus, rašoma pranešime spaudai, vilniečiai kviečiami juos fotografuoti ir siųsti savivaldybei el. paštu, arba paskelbti savivaldybės socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje – savivaldybė esą pasirūpins, kad tokių ženklų nebeliktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)