Apie tai, kaip kovoti su uodais ir kokios gali būti pasekmės jiems įgėlus DELFI kalbėjo su bendrovės „Profilaktinė Dezinfekcija" vadove Kristina Lementauskaite - Grubliauskiene. Moters teigimu, yra įvairių būdų, kurie gali padėti apsisaugoti nuo uodų.

Reikia atidžiai rinktis priemones

 K. Lementauskaitė - Grubliauskienė informavo, kad dažniausiai uodus atbaidyti yra naudojami repelentai, tai kvapu ar skoniu uodus nubaidančios medžiagos: tepalai, purškalai, kremai.

„Repelentai padeda, yra efektyvūs, tiesiog reikia išsirinkti tinkamiausią, pasiūla yra pakankamai nemaža“, – teigė pašnekovė.

Moteris pasakojo, kad kremais ir tepalais yra padengiamos atviros vietos ir uodai ant jų netupia. Purškalai gali būti naudojami ant aprangos, palapinių, užuolaidų. Tačiau repelentuose gali būti alerginių reakcijų sukėlėjų, todėl prieš tepantis ar purškiantis, rekomenduojama truputį užsitepti ar užsipurkšti vidinėje riešo dalyje. Jei po 10 - 15 minučių padengta vieta neparaus, vadinasi, preparatas nepakenks jūsų odai.

Kitas, pasak pašnekovės, svarbus dalykas, ką vertėtų padaryti grįžus iš gamtos, tai padengtas vietas nusiplauti su muilu. Didžioji dalis repelentų yra trumpalaikio poveikio, ypač greitai pasišalina prakaituojant. Repelentams silpnėjant, jie gali atlikti atvirkštinį pritraukimo vaidmenį, todėl visada būtina pasižiūrėti pagaminimo datą ir geriau nepirkti net ir galiojančių, bet daugiau nei metų senumo.

Uodo įkandimas gali būti pavojingas

Kalbėdama apie uodo įkandimus, K. Lementauskaitė- Grubliauskienė priminė, kad tai gali būti pavojinga.

„Uodo seilės yra toksiškos. Įkandimas sukelia žmonėms niežulį, odos dirginimą, ypač kenčia jautresni, alergiški žmonės. Odos užkrėtimą gali sukelti įgeltos vietos kasymasis", – įspėjo pašnekovė.

Moteris informavo, kad uodai gali platinti ligas – maliariją, geltonąją karštinę, tačiau Lietuvoje dažniausiai sutinkamas paprastasis uodas, maliarinis yra retas svečias mūsų šalyje.
Uodai patinėliai išgyvena nuo vieno iki dviejų mėnesių, o patelės gali žiemoti esant palankioms žiemojimo sąlygoms  – rūsiuose, palėpėse, šiltesnėse vietose.

Kenkėjų kontrolės ekspertė pasakojo, kad uodus pritraukia vandens telkiniai.

„Siekiant, kad patelės išnyktų, reikėtų dar pavasario metu išpilti vandens talpyklas, pašalinti vandens nepratekėjimą“, – patarė pašnekovė.

Nemėgsta skersvėjų

Jeigu pasiryžote rimtam uodų naikinimui, egzistuoja tuo užsiimančios įmonės. Jų darbuotojai apžiūri ir įvertina aplinką, kur uodai gali veistis, tada specialiomis priemonėmis sunaikina, paverčia neaktyviais suaugusius uodus ar lervutes. Dažniausiai naudojami specifiniai biologiniai nuodai, kurie patekę į uodų lervučių vidų jas apnuodija, tačiau nekenkia žuvims, augalams, naminiams gyvūnams ir žmonėms.

Įmonė taip pat gali naudoti ir vandens telkinių nusausinimą siekiant sumažinti uodų skaičių tam tikroje vietoje. Tačiau net ir tai negarantuoja visiško uodų išnaikinimo. Uodas nuskrenda apie 30km. spinduliu nuo savo išsiritimo vietos todėl, net išnaikinus toje vietoje visus vabzdžius, uodai gali atskristi ar būti atnešti vėjo iš nedezinfekuotų teritorijų.

K. Lementauskaitės - Grubliauskienės teigimu yra ir paprastų būdų kaip kovoti su įkyriais vabzdžiais.

„Uodai nemėgsta skersvėjo, todėl dienos metu reikėtų vėdinti patalpas, padaryti skersvėjį. Taip pat atsiminkite, kad uodai prieblandoje tampa aktyviausi, todėl jų prevencijai tikrai gelbėja ant langų uždėti tinkeliai", – priminė moteris.

Norėdami panaikinti uodo įkandimą, niežėjimą reikia patepti amoniako tirpalu. Tačiau Kenkėjų kontrolės ekspertė liaudiškais būdais kovoti nepatarė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)