Reguliarius skrydžius į Longjyrbieną oro avialinijos „SAS“ vykdo iš Oslo ir Tromso oro uostų. Kelionė lėktuvu iš Norvegijos sostinės į pagrindinį (ir vienintelį komercinį) Špicbergeno oro uostą trunka keturias su puse valandos ir kainuoja nuo 290 iki 780 litų į vieną pusę, o skrendant iš Tromso, Longjyrbieną pasiektumėte per pusantros valandos, o už kelionę į vieną pusę užmokėtumėte 260 – 740 litų.

Vis dėlto, dalyvaujantis „SAS“ lojalumo programoje, nemokamą EuroBonus bilietą iš bet kurio Skandinavijos oro uosto į Longjyrbieną gali gauti, išsikeitę vos 12 000 EuroBonus taškų – visgi, oro linijų bendrovė skrydį į šią Norvegijai priklausančią teritoriją priskiria vietiniams maršrutams. Tačiau turėdami sukaupę pakankamai bonuso taškų, iškeisti juos į kelionę iki Longjyrbieno turėtumėte paskubėti – vietiniai keliautojai puikiai žino šią puikią skrydžio į šiaurę galimybę ir visi bilietai aptariama kryptimi paprastai būna išgraibstyti mažiausiai dviems savaitėms į priekį, o aplankyti Špicbergeną geriausią ne vėliau nei spalį – būtent tada į miesto platumas pradeda kraustytis poliarinė naktis o vasarą golfo srovės palaikoma šiltoji temperatūra nukrenta žemiau nulio.

Oro linijų bendrovė „Norwegian Air“ į Longjyrbieną vykdo ir pigius skrydžius. Tiesa ne kasdien – kelionę į Špicbergeną iš žemyninės Norvegijos dalies galėtumėte pradėti tik pirmadienį, trečiadienį arba penktadienį. Skrydis su „Norwegian Air“ iš Oslo Gardermoen oro uosto į Longjyrbieną, trunkantis apie tris valandas paprastai kainuoja 225 litus. Tikrai puiki kaina, atsižvelgiant į didžiulį tokios kelionės atstumą.

Nakvynės kainos Longjyrbiene sezono metu „prasideda“ nuo 200 litų – tiek kainuoja kambarys bazinės klasės miesto viešbutyje (atitinkami kompleksai įsikūrę ir kitose salos miestuose - Ny-Ålesunde ir Barentsburge). Pačiame Longjyrbiene yra ir aukštos klasės viešbutis, tačiau para vienam žmogui čia kainuoja mažiausiai dvigubai brangiau.

Kompleksiniai pietūs turistams pritaikytoje valgykloje Longjyrbiene kainuoja nuo 18 litų. Vietiniams skirtuose galėtumėte papietauti ir už apytiksliai 12 litų, o „rusiškajame“ Barentsburge – netgi už 9 litus, tačiau būdami atvykėliais, vargu ar lengvai įsigytumėte specialiąsias korteles, kurias vietiniai naudoja atsiskaitymams vietoje grynųjų pinigų.

Sąlyginai pigus dalykas Špicbergene – alkoholis. Tai lemia faktas, kad šioje už kontinento ribų esančioje Norvegijos teritorijoje yra taikomos akcizo mokesčio lengvatos. Vis dėlto, alaus ir degtinės kainos, nors ir daug žemesnės nei Skandinavijoje, ženkliai aukštesnės negu Lietuvoje. Išimtimi galėtų būti laikoma rusiška degtinė, kurios gali pasisekti įsigyti besilankant Barentsburge.

Apytiksliai porai tūkstančių vietinių salos gyventojų ir čia vis dažniau ir gausiau užklystantiems turistams metu eigoje Špicbergene yra rengiami keli didesni kultūriniai renginiai. Ryškiausias jų – Polar Jazz festivalis, vykstantis sausio 4-5 dienomis (kartais nukeliamas į pirmąjį metų savaitgalį).

Taip pat - ir kiti džiazo bei bliuzo muzikos festivaliai, pavyzdžiui, Dark Season Blues, vykstantis spalio pabaigoje. Dažniausiai lapkričio 14-ąją vykstantis KunstPause Svalbard menų festivalis sutinka poliarinę naktį, o kovo pradžioje švenčiama Sunfesto savaitė ją palydi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją