400 metų dramatiškos istorijos klodus saugantys Norviliškių renesansiniai vienuolyno rūmai, spalvingai atstovauja mūsų Didžiosios Lietuvos kunigaikštystės turtingą praeitį. Istoriniuose šaltiniuose pirmosios žinios apie Norviliškes sutinkamos šešiolikto amžiaus pabaigoje (tuo metu Norviliškės buvo palivarkas). Palivarkas, vėliau vienuolynas, statytas ant kalvos dominuojančios aplinkinių lygumų ir miškų fone. Pirmasis rūmų savininkas, jis ir statytojas, Vaitiekus Šorcas, kilęs iš Rytprūsių, ilgainiui kartu su žmona Dorota Zienovičiūtė įsigijo eilę valdų Ašmenos paviete.

Po vyro mirties Dorota Šorcienė norėdama, kad plistų katalikų tikėjimas iš Vilniaus pasikvietė mažuosius brolius pranciškonus ir 1617 m. funkciniu aktu jiems užrašė Norviliškių palivarką.

Svarbiausias pastatas Norviliškių vienuolyno statinių ansamblyje buvo mūrinis vienuolynas. Jame buvo valgomasis su žalių koklių krosnimi ir 4 langais, taip pat buvo 6 aruodai grūdams supilti, antrame aukšte – miegamasis, kamara. Pastato apačioje buvo du rūsiai, dar du rūsiai – po bokštais. Visas pastatas buvo dengtas čerpėmis ir skiedromis.

Po 1831-1832 m. sukilimo, kai caro valdžia įtarinėdama kiekvieną dalyvavus sukilime ir vykdydama represijas, uždarinėjo katalikų bažnyčias ir vienuolynus, nebuvo aplenktas ir Norviliškių vienuolynas. 1832 m. uždaroma bažnyčia, o vienuoliai perkeliami į Naugarduką.

1922 m. Surviliškio parapijiečiai nutarė Norviliškėse pastatyti naują bažnyčią, atkurti parapiją, vienuolyne įrengti kleboniją. Bažnyčia buvo pastatyta atokiau nuo vienuolyno nei, kad stovėjo XIX-me a. Po Antrojo pasaulinio karo vienuolyno name buvo klebonija.

Norint aplankyti Norviliškių vienuolyną, reikia atvažiuoti į Dieveniškes. Nuo Dieveniškių važiuoti Urelių kaimo link (vadovautis kelio ženklais), už Urelių kaimo pasukti į dešinę (kelio ženklas Daulėnai), pravažiavus Daulėnų kaimą, sukti į kairę (kelio ženklas „Norviliškės“).

Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Nusifotografuokite unikalaus grožio vienuolyno pastato fone.