Dėl sudėtingos patekimo į evakuacijos zoną arba taip vadinamąjį perimetrą, juosiantį Černobylio atominės elektrinės prieigas trisdešimties kilometrų spinduliu, reguliavimo sistemos daugelis smalsuolių ir nuotykių ieškotojų patiki didžiąją dalį organizacinių dalykų įmonėms, užsiimančioms reguliarių ir užsakomųjų ekskursijų į „mirties zoną“ rengimu.

Nors metams bėgant Pripetė tampa vis labiau geidžiamu turistinės traukos objektu, maždaug 2011-ųjų viduryje, kai eilinį kartą pasikeitė patekimo į Černobylio atominės elektrinės perimetrą taisyklės, kelionių organizatorių, siūlančių ekskursijas į evakuacijos zoną rinka baigė galutinai nusistovėti. Ir nors egzistuoja kelios kompanijos, veikiančios už Ukrainos ribų ir nukreiptos į Vakarų rinką, pavyzdžiui, UkrainianWeb.com, veikianti Jungtinėse valstijose, natūralios konkurencijos dėka geriausias išvykų (taip pat ir „viskas įskaičiuota tipo) į Černobylį kainas rasime būtent Kijeve – už kiek daugiau nei šimto kilometrų nuo garsiosios katastrofos vietos.

Šiuo metu Kijeve veikia mažiausiai dvidešimt oficialių kelionių į Černobylį organizatorių. Norint išvengti papildomos rizikos ir taip pakankamai ekstremaliai atrodančioje kelionėje, iš anksto besiruošdami „ekskursijai“, turistai mieliau renkasi jas, negu privačius asmenis, iš anksto paruošiančius visus reikalingus leidimus ir nugabenančius smalsuolius į evakuacijos zoną privačiu automobiliu „pagal susitarimą“. Žinoma, pastarieji, besiskelbdami internete, pasirūpina nepriekaištingai veikiančia atsiliepimų sistema bei naudoja kitus pasitikėjimo kūrimo būdus, tačiau dėl sustiprėjusios konkurencijos „privatininkų“ tarpe kiekvienam iš jų geriausiu atveju atitenka kelios užsieniečių ekskursijos per mėnesį. Taip yra ir dėl to, kad būvimo perimetre laikas yra griežtai ribojamas dėl galimo neigiamo ilgalaikio radiacijos poveikio žmogaus organizmui, tad neturėdamas pakaitos ir per dažnai lankydamasis evakuacijos zonoje, pavienis gidas rizikuoja ne tik savo sveikata, tačiau ir teise ateityje „užsibūti“ Pripetėje bendros tvarkos ribose.

Tuo tarpu oficialiai veikiantys ekskursijų į Černobylį organizatoriai savo pakankamai įvairios kelionės organizavimo specifikos dėka sukuria labai margą ir platų pasirinkimo spektrą.

Aptarsime populiariausius ir geriausią paslaugos bei kokybės santykį siūlančius variantus.

SoloEast Travel. Vienas pirmųjų oficialių ekskursijų į Černobylį organizatorių, užsitarnavęs gerą vardą ir didelį žinomumą, už ką eilinis smalsuolis iš užsienio ilgą laiką nepasibodėdavo užmokėti šiek tiek daugiau, negu už savo paslaugas prašo konkurentai. Šiuo metu kainos čia svyruoja tarp 150 JAV dolerių (apie 400 litų) asmeniui, norinčiam prisijungti prie jau formuojamos grupės ir 480 JAV dolerių (apie 1300 litų) pageidaujančiam asmeninės ekskursijos.

Tour2chernobyl.com. Kiek žemesnes kainas siūlanti agentūra, plačiai žinoma Vakaruose ir pasižyminti aukšta kelionių organizavimo kokybe. Nors pati ekskursijos programa praktiškai nesiskiria nuo siūlomos pagrindinio konkurento (SoloEast Travel), organizatoriai visada stengiasi paįvairinti ir taip daugumą egzotikos mėgėjų tenkinančią išvyką įvairiomis smulkmenomis, pavyzdžiui, atsiveždami su savimi keletą Geigerio skaitiklių, kuriais gali pasinaudoti kartu atvykę turistai. Kaina asmeniui paprastai siekia apie 120 JAV dolerių (apie 320 litų).

TryChernobyl.com. Ekskursijos, praktiškai nenusileidžiančios konkurentams savo kokybe, tačiau galinčios pasiūlyti kiek patrauklesnę kainą – 110 JAV dolerių arba kiek mažiau nei 300 litų asmeniui.

Pripyat.com. Šiame puslapyje siūlomos oficialios ekskursijos yra vadovaujamos buvusių Pripetės ir jos apylinkių gyventojų, todėl pasižymi gyvumu ir autentiškumu. Kaina vienam asmeniui - 105 JAV doleriai (apie 280 litų).

Star Sky Travel. Platų paslaugų paketą siūlantis kelionių į Černobylį organizatorius. Į jį reikėtų kreiptis, susidomėjus išvyka VIP svečiams arba specialių poreikių turinčioms grupėms, keliaujančioms ne tik pažintiniais, tačiau ir profesiniais tikslais (pavyzdžiui, smulkius tyrimus asmeniniais tikslais atliekantys mokslininkai arba ypatingų domėjimosi objektų perimetro zonoje turintys fotomenininkai). Tikslių kainų reikėtų teirautis, susisiekus su šiuo kelionių organizatoriaus atstovais.

Kiev Lodging Hostel (Chernobyl Tours). Tinkamiausias variantas kuprinėtojams bei smalsiems ir taupantiems keliautojams. Kijevo centre įsikūręs Kiev Lodging Hostel be įprastų hostelių gyventojams priimtinų atrakcijų siūlo ir pilnavertę vienos dienos išvyką į Černobylį, kurios trukmę, susitarus, galima pailginti dvigubai. Įprastas paslaugų paketas, sudarantis transportą, gidą, maistą ir dokumentų paruošimą eiliniam kuprinėtojui kainuotų 130 dolerių (apie 350 litų).

Nuotraukų autorius Sebastjanas Vaisovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)