1999-aisiais metais dėl finansinių sunkumų Jolanta kartu su šeima išvyko į Jungtinę Karalystę. Nors Lietuvą ji planavo palikti vos metams, tačiau likimas viską sudėliojo kitaip.

Į užsienį Jolanta išvyko kartu su buvusiu vyru ir sūnumi Karoliu. 2005-aisiais metais dainininkės šeimą papildė dukra Amanda, kuri tapo Didžiosios Britanijos piliete. Šiandien išsiskyrusi moteris gyvenimą kuria su širdies draugu, taip pat dainininku Mantu Vygantu.

„Turiu du vaikus, tiesa, vieną iš jų net ir vaiku sunku pavadinti – sūnui jau 24-eri metai. O dukrai – 13-ika. Prisimenu vieną auksinę taisyklę, kurią sakydavo mano mama, kad maži vaikai – maži vargai, o dideli vaikai – dideli vargai. Tai yra tiesa“, – nusijuokia pašnekovė.

„Mažoji mano dabar yra paauglė, tad dabar jos gyvenime prasidėjo madų demonstravimas, antakių ryškinimas ir visa kita. Ji gali nepavalgyti prieš einant į mokyklą, bet tikrai nepraleis savo laiko prie veidrodžio. Tiesa, viskas vyksta su mano priežiūra, nes mokslai dabar turi būti svarbiausia. Nori gerai gyventi – turi mokytis, rasti gerą darbą, o visa kita palauks. Niekada nemoralizuoju vaikams, visada remiuosi pavyzdžiais. Pavyzdžiui, jei pamatome kokį nors sėkmingą žmogų, aš visada primenu, kad norėdamas to pasiekti jis baigė mokslus ir daug dirba“, – pasakoja Jolanta.

Jolanta Naruševičiūtė / FOTO: Turiu fotoaparatą

Ir šilto, ir šalto gyvenime mačiusi emigrantė šiandien sako atradusi gyvenimo pilnatvę – jai gerai sekasi dainininkės karjera, lengvo chaoso kasdienybėje įnešė gerokai jaunesnis mylimasis, tačiau labiausiai jos širdį džiugina vaikai.

„Mano vyresnėlis jau yra suaugęs žmogus, baigęs universitetą, dirba. Aš jau jį mažai galiu ko pamokyti, nes jis turi savo nuomonę. Būna, kad matai, jog jis daro klaidas, bet aš stengiuosi nesikišti. Aš esu už tai, kad reikia vaikui leisti daryti klaidas, nes jis turi iš jų pasimokyti. Tik tai pats pajausdamas nesėkmę, ją suprasdamas gali tobulėti ir mokytis. Vien tik moralais tu nieko nelaimėsi. Žinoma, reikia šiokios tokios priežiūros, bet saikingos, būtent taip vaikas išsiugdo savarankiškumą.

Dabar vaikai tokie nesavarankiški. Nežinau, kaip Lietuvoje, bet Anglijoje yra kažkoks košmaras. Jie nieko nemoka. 12-mečiai valgydami sausainius dar prieš tai paskaito, kaip reikėtų atidaryti pakuotę. Manau, kad taip yra todėl, jog viskas jiems yra paduota. Dabartinė jaunoji karta žino labai daug savo teisių, tačiau pamiršta savo pareigas. Tai sakau kaip mama, akcentuodama ir savo vaikus. Jie žino, kas jiems nėra privaloma, kas jiems nepatinka, netinka, tačiau kažkodėl pamiršta elementarius dalykus. Pavyzdžiui, grįžus namo persirengti drabužius ar kitas namų taisykles, kurias nuolat turiu priminti“, – pastebi dviejų vaikų mama.

„Galima įtarti, kad visa tai yra akcentuojama mokyklose. Matyt, vaikams į galvą įkalamos jų teisės, kad, gink Dieve, mama negali pakelti balso, o tai, ką ji nori pasakyti, turėtų būti išdėstoma tik pagal tam tikras taisykles. Kaip bebūtų, vaikai turi tėvus ir ne mokytojai juos augina. Tėvai turi įdiegti, kad mokytojui turi būti rodoma pagarba, bet pirmoje vietoje turi būti šeima. Visi pradiniai dalykai ateina būtent iš jos. Kai kurios mamos piktinasi, kad jų vaikų klasėje yra grubių vaikų, tačiau retas susimąsto, kad galbūt tų mažylių šeimose nėra viskas gerai. Kaip vaikai auklėjami – tokie jie ir bus. Pastebiu, kad dabar tėvai labai mažai skiria dėmesio savo atžaloms. Įkiša telefoną ar planšetę į rankas dar visai mažyliui, kuris vežamas su vežimėliu. Atrodo, kad svarbiausia, jog vaikas tik būtų ramus ir tylėtų. O kai ateina Kalėdos, žiūrėk, jau ir neturi ką padovanoti, nes 6-erių metų vaikas jau turi viską.

Tėvai mažai užsiima su vaikais. Pamenu, kai kažkada pasisodinau savo dukrą ir jai nupiešiau popierinę lėlę su drabužiais – tą, su kuo aš pati vaikystėje žaidžiau. Ji į tai žiūrėjo kaip į didžiausią stebuklą, jai buvo įdomu. Kartu taip praleidome beveik pusę dienos, regis, net laiko pritrūko. Labai gaila, kad šiuo metu vaikams yra viskas perkama. Net jei ir kostiumo įsireiktų – daugelis tėvų skubėtų jį pirkti, o ne patys kurti, siūti su vaikais“, – sako moteris.

Jolanta sako, kad pati yra gana šiuolaikiška mama, nors jai teko augti šeimoje, kur buvo skiepijamas labai griežtas auklėjimas. Moteris pamena, kaip jai reikdavo grįžti namo žūtbūt nustatytu laiku, antraip jos laukdavo pyla. Nepaisant to, pati dainininkė savo šeimoje yra gerokai švelnesnė.

„Vaikams reikia duoti laisvės, bet būtina bent viena akimi juos prižiūrėti, kad nenuklystų per daug į šoną. Reikia leisti pajusti viską, bet būti šalia“, – dalinasi ji.

Jolanta Naruševičiūtė ir Mantas Vygantas / FOTO: Orijus Gasanovas

„Aš matau anglų vaikus. Kokių dalykų mes tik neprisižiūrime. Visai maži vaikai, važiuojantys autobusu, daro, ką nori, klykia, rėkia, spjaudosi. Jie visiškai nesupranta suaugusio žmogaus statuso, nes jie įsivaizduoja esantys karaliai su visomis teisėmis ir socialinėmis garantijomis. Vargu, ar kas pagalvoja, kad vaikai gali tuo piktnaudžiauti. O kas po to nukenčia? Man atrodo, kad tokiu atveju nereikia stebėtis, iš kur pas vaikus atsiranda tas žiaurumas gyvūnams ir visam pasauliui. Pats geriausias patarimas tėvams, norint apsaugoti juos nuo to – praleisti daugiau laiko su savo vaikais. Paprasčiausias maisto gaminimas drauge gali būti puikia bendra veikla“, – įsitikinusi Jolanta.

„Tobula, jei pavyksta vaikams būti ir tėvu, ir draugu. Mano pačios mama buvo mano draugė, todėl dalindavomės paslaptimis. Reikia vaikų negąsdinti, kad, reikalui esant, jis nebėgtų ieškoti patarimų ar pagalbos pas svetimus, o ateitų pas tave. Idealu, jei net kažką blogo padarius vaikas pirmiausiai ateina prisipažinti tau, o tėvai turi pasistengti, kad prasižengus vaikas tos pačios klaidos nebekartotų“, – pataria dainininkė.

Jolanta DELFI sutiko atsakyti ne tik į klausimus apie motinystę, bet ir išdrįso išbandyti iššūkį, kuriame jai buvo užduodami netikėti vaikų klausimai. Mažųjų mūsų skaitytojų mintys ne tik nustebino, bet ir privertė rimtai susimąstyti, todėl pašnekovė kai kuriems klausimams sunkiai rado tinkamą atsakymą.

– Kodėl žinomi žmonės yra vadinami žvaigždėmis?

– Taip yra todėl, nes žinomi žmonės spindi tarsi žvaigždės. Atsiverti žurnalą – žiba, įsijungi televizorių – tviska, nueini į kokį nors renginį – ir ten jos blizga.

– Ar galima sugadinti internetą?

– Paties interneto ne, bet galima jį atjungti. O geriausia – pakeisti slaptažodį ir jį pasakyti tik tada, kai jau paruoštos pamokos bei sutvarkytas kambarys. Taip geriausiai susitaiso internetas.

– Kuri žmogaus kūno dalis yra mažiausiai reikalinga?

– Ta dalis, kuri nėra matoma.

– Įsimylėjau mokytoją, ar aš esu normalus?

– Žinoma, kad normalus. Ir net labai, kadangi turi gerą širdį, jausmus. Meilė visada yra labai gerai.

– Kaip atskirti melą nuo tiesos?

– Viską išduoda akys.

– Kuri vieta smirda labiausiai?

– Nėra nieko baisiau už neplautas statybininko kojas.

– Kuo skiriasi sumuštinis nuo dešrainio?

– Sumuštinyje gali daug daugiau visko pridėti, o dešrainis tik batonas ir dešra. Sumuštinis yra daug skaniau.

– Kodėl moterims reikia makiažo, šukuosenų, manikiūro? Ar be viso to jos negražios?

– Labai gražios ir su tuo, ir be to. Mieli berniukai ir vyrai, moterys tai daro dėl jūsų.

– Kaip atskirti žmogų, kuris nenori draugauti, o tik siekia naudos?

– Labai sunku atskirti, bet tokioje situacijoje gali padėti išbandymai. Bendraujant reikia patikrinti žmogų, pavyzdžiui, paskambink jam vakare ir paprašyk susitikti, nes tau sunku ir reikia pasišnekėti. Žmogų pažinsi bėdoje. Kai tau gerai – draugų visada daug, o kai ateina sunkumai – šalia lieka tik vienetai. Tik neapsigauk, nes draugas nebūtinai bus tas, kuris skambina tau kasdien, svarbu, kad tavo žmogus šalia būtų tuomet, kai tau reikia.

– Kodėl lėktuvai kartais krenta, jei jie turi sparnus?

– Paukščiai irgi kartais krenta.

– Kodėl Tarzanas yra be barzdos?

– Žiūrint, kiek jam metų, gal jam neauga? Suaugusį Tarzaną mačiau su barzda.

– Ar pirtyje vampyras sudegtų?

– Vampyras ten nesudegtų, tik svarbu, kad ten nebūtų lango, nes šviesa jam kenkia.

– Kam reikalinga pravarė, jeigu turiu vardą?

– Pravardė, jeigu ji yra graži, nėra nieko blogo. Kiekviena pravardė nėra duodama šiaip sau. Ji skirta būtent tau. Matyt, ji atspindi tavo elgesį ar išvaizdą. Tiesa, pravardę turi ne visi.

– Kas valgo medūzas, jeigu jos degina?

– Jos degina tada, kai būna vandenyje, o sausumoje – ne. Man neteko valgyti, bet gal reiktų kokiam šefui pabandyti jas išvirti?

– Jei visi aplink mane numirtų, ar aš būčiau vyriausia?

– Na, žmonių tarpe – taip, bet pasaulio atžvilgiu – tikrai ne.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)