Situacija pasibaisėję pradinių bei parengiamųjų klasių mokytojai nusprendė apie tai prabilti viešai. Savo pavadinimo viešinti nepanorusi mokykla šiuo metu moka sauskelnių keitėjui, nes penkiamečiai nemoka naudotis tualetu.

Mokyklos taip pat vis dažniau prabyla apie tai, kad daugelis vaikų nebemoka patys apsirengti bei laikyti pieštukų ar stalo įrankių.

Chrisas Towe‘as, Volsolio savivaldybės švietimo vadovas pasakojo esąs šokiruotas iškilusios situacijos ir jau susitiko su 80-ties pradinių bei parengiamųjų klasių direktoriais aptarti šios „milžiniškos problemos”.


Šių susitikimų metu daugelis direktorių jį patikino, kad jaunieji mokiniai – dviem, o gal net trim metais atsilikę nuo to, kaip turėtų vystytis. Dalis negali patys praustis, palaikyti pokalbio su suaugusiuoju ar net perversti knygos lapo.

C.Towe‘as visuomenės informavimo grupei BBC sakė: „Mes kalbame apie penkiamečius – tai yra absoliučiai nepriimtina. Tai didžiulė problema. Iš tiesų buvau šokiruotas. Jei jie neturi paprastų įgūdžių, kaip mes galim juos mokyti? Tai negali tęstis. Jei tai tęsis – bus tik blogiau. Matyt, daugelis tėvų nebejaučia pareigos paruošti vaikus mokyklai”.

Pasak NHS gairių keturių metų vaikas turi gebėti naudotis tualetu ir netyčia „nepridaryti į kelnes“, jie taip pat turi gebėti apsirengti, nusirengti, išsivalyti dantis ir laikyti knygą reikiama puse į viršų.