Nuolat sulaukdama daugybės klausimų apie nėščiųjų ir naujagimių odos priežiūrą, R. Buivydaitė-Dailydėnė nusprendė surengti specialią paskaitą, kurioje kalbėjo apie iškylančias problemas ir kaip su jomis tvarkytis.

– Kaip kilo idėja surengti tokį renginį?

– Idėja buvo mano, nes pati auginu mažą vaikutį ir dirbdama Klaipėdos universitetinėje ligoninėje dažnai konsultuoju Nėštumo patologijos, Naujagimių, Pogimdyviniame skyriuose. Matau labai išsigandusių tėvų veidų, jie panikuoja dėl dalykų, dėl kurių tikrai nereikia panikuoti, tiesiog reikia šviestis. Kai nežinai, viskas gąsdina, atrodo, kad viskas, kas vaikučiui atsitinka, yra didžiausia tragedija, nes jam skauda. Iš tiesų daug naujagimių odos ligų yra tranzitinės, tai yra tos, kurios pačios savaime praeina ir nieko nereikia daryti, reikia tik kantrybės ir supratimo.

Kalbu ir apie nėščiųjų odos ligas, nes būsimos mamos išsigąsta, kai susiduria su didelėmis eilėmis pas dermatologus. Be to, yra specifinės nėščiųjų dermatozės, kai joms reikia pagalbos. Yra būdų, kaip joms namuose padėti sau iki to laiko, kai jos paklius pas gydytoją.

– Ar idėja susilaukė daug dėmesio?

– Labai norisi, kad žmonės kuo daugiau žinotų. Dėl to pradėjau rašyti ir savo „blogą“, kad žmonės galėtų rasti daugiau informacijos. Planuoju paskaitos informaciją pamažu sukelti ir į paskyrą feisbuke „SkinTalks“, kurioje rašau ne tik apie nėščiųjų ir naujagimių odos ligas.

Norėčiau surengti dar vieną paskaitą, nes buvo labai daug norinčiųjų, teko atsakyti, nes nebebuvo vietų. Nesitikėjau, kad yra toks poreikis. Galvoju žiemą padaryti dar vieną tokią paskaitą. Klausimų būna daug. Vakarais į feisbuko paskyrą net keliauja vaikučių nuotraukos ir tėvų klausimai, prašymai pakonsultuoti, padėti.

Rita Buivydaitė-Dailidėnė

– Kokios yra dažniausiai pasitaikančios odos ligos?

– Dažniausios nėščiųjų patologijos yra nėščiųjų atopinis dermatitas, cholestazė, specifinis polimorfinis nėščiųjų bėrimas. Ligos pasireiškia skirtingu nėštumo periodu, o gydymas nėra labai sudėtingas. Moterys dažnai gali savimi pasirūpinti namuose.

Naujagimių tranzitinės ligos – aknė, praeinanti pustuliozė, įgimti dalykai, pavyzdžiui, hemangiomos, apgamai. Pastebėjau, kad tėvus labai gąsdina apgamai – ar išnyks, ar nepadidės, ar nepiktybiniai ir taip toliau. Norisi informuoti, kad apie 90 procentų visko, ką vaikutis atsineša, yra normalu ir tai praeis.

Dažnos temos yra bazinė vaikų odos priežiūra – kaip maudyti vaikutį. Reikia vengti cheminių medžiagų, tinkamai pasirinkti vandens temperatūrą, daugiau dėmesio skirti žiemą, kai prasideda šildymo sezonas, oras sausėja. Ne viskas yra alergija – daug kas yra paprasti dalykai, kuriuos lengva sutvarkyti.

Ypač pirmą kartą besilaukiančioms moterims aktualu kalbėtis apie tai, kaip prižiūrėti bambą, kada ir kaip nukris virkštelė, ar tai normalu, kada užgis žaizdelė ir t. t.

„Matau labai išsigandusių tėvų veidų, jie panikuoja dėl dalykų, dėl kurių tikrai nereikia panikuoti“, - sako gydytoja dermatologė Rita Buivydaitė-Dailidėnė.

– Gal galite pasidalinti bent keletu patarimų, kaip namų sąlygomis rūpintis savo ir kūdikio oda?

– Nėščiosioms aktualu kosmetiniai dalykai – pigmentacijos, strijos. Nėštumo metu svarbu nesideginti, jokiu būdu neiti į soliariumus, vengti tiesioginės saulės nuo 12 iki 16 valandos. Reikia naudoti apsauginius kremus nuo saulės su dideliu apsauginiu filtru – pageidautina, kad būtų SPF 50, galbūt net su pliusu, jį reikėtų tepti kas dvi valandas.

Besikaitinančios nėštukės rizikuoja – atsiranda pigmentacijų veide. Antras dalykas – sustiprėja fiziologinės nėštumo metu atsirandančios pigmentacijos, kai pigmentuojasi bambos linija, kaklas. Jos tada dar labiau paryškėja ir vėliau praeina. Trečias dalykas – nėštumo metu ir taip kinta apgamai, o melanocitiniai apgamai, gaudami didesnį ultravioletinių spindulių kiekį, dar labiau keičiasi.

Savo praktikoje turėjau nėštukių su displastiniais apgamais (tarpinė forma tarp paprastojo apgamo ir melanomos - aut. past.), teko susidurti ir su melanomos atveju nėštumo metu. Dėl to saulės pertekliaus reikėtų vengti, o jeigu labai to norisi, tai daryti reikėtų ryte, iki 12 valandos, ir labiau būti ne tiesioginėje saulėje, o pavėsyje.

Būtina drėkinti odą, nes tai sušvelnina visų dermatozių eigą. Galima naudoti drėkinamuosius emolientus bent kartą per dieną. Jeigu įprasite naudoti emolientus du kartus per dieną, kaip burnos higieną, būtų išvis tobula.

Naujagimių odos priežiūrai svarbu, kad maudynių metu vanduo būtų vėsesnis, nekarštas, iki 38 laipsnių. Po maudynių rekomenduotina niekada netrinti rankšluosčiu, o nutapšnojus rankšluosčiu, kol odelė dar šiek tiek drėgna, tepti emolientu. Tai yra dalykas, kuris drėkina odą ir saugo, kad ji drėgmę išlaikytų. Tai gali būti kremas, losjonas, tepalas, priklausomai nuo vaikučio odos sausumo.

Reikėtų kuo daugiau laiko nenaudoti sauskelnių dienos metu, tepti barjerinį kremą (cinko oksidas / petrolatatas), naudoti vandenį ar servetėles, vengti trynimo, visada gerai nusausinti, naudoti gerai absorbuojančias sauskelnes, jas keisti kas 2-3 valandas.

Atopinis dermatitas

– Su kokiomis dar problemomis susiduria naujagimių tėvai?

– Labai aktualu yra sauskelnių dermatitas. Visi panikuoja, perka vienas, antras, trečias sauskelnes, jas keičia. Dažniausiai bėda yra ne pačios sauskelnės, o jų sugeriamumas, per retas keitimas, apsauginių barjerinių kremų nenaudojimas. Reikėtų naudoti cinko, petrolato turinčius kremus, kurie sudaro apsauginę plėvelę ir neleidžia vystytis toms rimtoms ligoms. Kai jau tėveliai nebesusitvarko, tada jau reikėtų kreiptis į mus, dermatologus.

Dažniausiai tėvams kelia nerimą bėrimai. Įsivaizduokite, moteris pirmą kartą yra mama ir jos vaikas staiga, per naktį, pasidaro išbertas nuo galvos iki kojų. Be abejo, baimės yra natūralus tėvystės faktorius. Yra atvejų, kai reikia nedelsiant kreiptis į priėmimo skyrių, pavyzdžiui, meningokoko sukeltas bėrimas, žaibinė meningoksemija, kai tikrai reikia. Visi kiti bėrimai bent kelias dienas tikrai gali palaukti. Norisi, kad mamos žinotų, kada vaiką išbėrus jos dar gali ramiai miegoti naktį, o kada jau reikia keliauti pas gydytojus.