Vien 2017-taisiais metais Lietuvos savivaldybėse užfiksuoti daugiau kaip trys tūkstančiai atvejų, kurių pusę sudarė traumos važinėjantis riedlente, dviračiu ar užkliuvus, skelbiama pranešime spaudai. Dažnai dėl šių atsitikimų vaikams prireikia ir odontologo pagalbos.

J. Tylienė teigia, kad daugeliu atvejų gydymas yra įmanomas, tačiau po nelaimės tėveliai turi nedelsti ir iškart kreiptis į odontologą.

„Įvykus nelaimei svarbu kuo greičiau apsilankyti pas odonotologą. Jeigu dantis buvo nuskeltas ir pavyksta surasti nuskeltą dalį – parodykite ją gydytojui, galbūt pavyks nulūžusią dalį „priklijuoti“. Jeigu vaikas visiškai išsimušė nuolatinį dantį – išmuštą dantį reikia kuo greičiau įdėti į pieną ar seiles, dantis net gali būti laikomas burnoje už lūpos, taip pat nevalykite ir negramdykite išmušto danties. Visais atvejais itin svarbus yra laikas, kuo greičiau dantis atstatomas – tuo didesnė tikimybė, kad jis visiškai sugis“, - sako odontologijos klinikos „Denticija“ gyd. vaikų odontologė.

Vasaros metu vaikai mažiau rūpinasi burnos higiena

Gydytoja Julija Vaščiūnaitė-Tylienė sako, kad tėveliai vasaros metu turėtų skirti daug dėmesio ir vaikų burnos higienai, kadangi mažiesiems viešint pas senelius ar būnant įvairiose stovyklose – burnos higienos rėžimo ne visada laikomąsi.

„Vasarą vaikai atsipalaiduoja, nelieka griežto rėžimo, kada jie turi keltis į mokyklą, todėl dažnai vaikai pamiršta ir burnos higieną – valytis dantis du kartus per dieną. Taip pat dažnai vasara vaikai valgo daug daugiau saldumynų, nes būna stovyklose ar pas senelius be tėvų. Todėl prieš vasaros atostogas labai raginu tėvelius, kad jie patikrintų savo mažųjų dantų būklę. Jeigu odontologas mato, kad yra pažeistų dantų, juos gali padengti silantais ir taip apsaugoti bent kurį laiką nuo didesnių problemų“, - teigia gydytoja.

„Kaip prevencinę priemonę, galėčiau tėveliams rekomenduoti naudoti išmaniuosius dantų šepetėlius, kurie fiksuoja, kaip dažnai, ir kaip efektyviai vaikas valėsi dantis“, - sako J. Tylienė.

J. Tylienė priduria, kad vasarą galima išnaudoti ir sudėtingiems vaikų dantų gydymams, kadangi jiems nereikia eiti į mokyklą ir vaikas dėl to jaučia mažesnį diskomfortą.

„Jeigu yra planuojamas gydymas naudojant bendrąją nejautrą, siūlyčiau visada rinktis vasarą, kadangi šiltuoju metų laiku yra mažiau kvėpavimo takų infekcijų, įvairių susirgimų, todėl gydymą planuoti yra daug lengviau ir procedūra praeina daug sklandžiau“, - sako J. Tylienė.

Odontologė sako, kad vasaros atostogų metu rekomenduoja pradėti dantų tiesinimo gydymą.
„Dantų tiesinimas tiesinamosiomis kapomis ar breketais reikalauja daug laiko. Be to, pirmas kelias savaites vaikas turi apsiprasti su breketais ar kapomis, dažnai jam būna sunku kalbėti, dėl to jis jaučiasi prastai mokykloje ar būreliuose, juos praleidžia. Todėl labai rekomenduoju sudėtingus gydymus pradėti vasarą, tada vaikas jaus daug mažiau streso ir nepajus didelio diskomforto“, - sako J. Tylienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją