Su bėda dėl saulės susidūrusi mama pasakojo, kad vaikui simptomai pasireiškė per karščius. „Mažylę pradėjo berti pūlinukais. Deja, bet ši alergija – visam gyvenimui. Galima su tuo gyventi, tik teks saugotis saulytės ir karštų orų. Pati turiu šią alergija. Gydimo jai nėra. Gėrėme vaistus nuo alergijos ir tepamės tepaliukais. Dažnai naudojame kremą nuo saulės“, – pasakojo mama.

Komentuodama šį atvejį, profesorė pabrėžė, kad tai, ką dažnai dabartinės mamos įsivaizduoja esant alergija yra visai ne alergija, šiuo atveju – infekcija. Alergologė R.Dubakienė sakė, kad alergija saulei tarp vaikų nėra labai paplitusi, tai daugiau suaugusiųjų problema. „Tai taip vadinamoji „netikra“ alergija, kuri vyksta veikiant ultravioletiniams saulės spinduliams. Jei kažkas organizmo viduje yra netvarkoje, tokiu atveju saulė išprovokuoja tą vadinamąją pseudo alergiją, kuri dažniausiai pasireiškia dilgeline. Kad vaikams kiltų dilgelinė nuo saulės, savo praktikoje teko matyti vos kelis kartus“, – teigė medikė.

Vaikai ir saulė

Anot jos, vaikams labai lengva supainioti alergiją saulei su atopinio dermatito paūmėjimu. „Šiomis dienomis saulė yra labai aktyvi ir agresyvi, todėl gali būti, kad kūdikėliams, kurie kenčia nuo atopinio dermatito, odelė dar labiau sudirgsta, parausta, padidėja niežulys. Gali atrodyti, kad tai ir yra alergija saulei, bet, kaip jau minėjau, alergija saulei dažniausiai pasireiškia dilgelinės simptomais“, – pasakojo alergologė.

Ji pabrėžė, kad dažnai reakcija į saulę gali išprovokuoti ir taip organizme esančias lėtines ligas, tarkime, sisteminę raudonąją vilkligę. „Dėl to labai svarbu, kad alergija saulei būtų diagnozuota kuo tiksliau, nes po jos diagnoze gali slėptis daugybė kitų ligų“, – teigė R.Dubakienė.

Jei vis tik vaikui diagnozuota alergija saulei, kaip jam padėti? „Vienas paprasčiausių būdų – vengti tiesioginių saulės spindulių ir būti pavėsyje. Kalbant apie saulės kremus, nereiktų jais piktnaudžiauti , ir dažniau atkreipti dėmesį į jų sudėtį. Kūdikiams ir mažiems vaikams rekomenduojama naudoti ne mažesnę nei 50 SPF apsaugą“, – patarė medikė.