Anot gydytojos, vaikų akys yra ypač jautrios saulės spinduliams, o jų lęšiukas, skirtingai nuo suaugusiųjų, yra minkštas ir taip nesulaiko žalingų, didelės energijos spindulių, o tai reiškia, kad jų daugiau patenka į akis. „To pasekmė gali būti įvairūs nudegimai: ragenos, tinklainės. Dėl to paskui gali pradėti vystytis ragenos ir tinklainės pakitimai. Taip pat gali pradėti vystytis lęšiuko tamsėjimas – katarakta“, – pasakojo dr.D.Krivaitienė.

Ji pabrėžė, kad nėra saugaus laiko tarpo, kurį galima leisti saulėtą dieną lauke be saulės akinių. „Ypač tai pabrėžtina, kai vykstama į kalnus, kur saulės spinduliai patenka ne tik tiesiogiai nuo saulės, bet ir atsispindėdami nuo sniego. Taip pat yra ir paplūdimiuose, kur saulės spinduliai atsispindi nuo vandens ir balto smėlio. Tokiais atvejais jie yra būtini“, – teigė gydytoja.

Jei vaikas nešioja kepuraitę su snapeliu, ji šiek tiek apsaugo akis nuo saulės, kaip ir vežimėlio stogas, nes suteikia pavėsį. „Jei vaikas dar mažas ir guli, vežimėlio stogas apsaugo. Bet kai jau vaikas daugiau laiko praleidžia lauke, tada reikėtų pasirūpinti ir akinukais“, – sakė medikė.

Ji patarė nepulti pirkti brangiausių saulės akinių, užtenka atkreipti dėmesį į jų etiketę. „Svarbu žiūrėti, ar aprašyme paminėta, kad jie apsaugo nuo UVA, UVB ir UVC spindulių. Dauguma akinių apsaugo. Todėl, kai sakoma, kad turguje pirkti akinius nėra saugu, tai nevisai tiesa. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į rėmelį. Pažiūrėkite, kad jis tiktų vaiko veidui, nes jei bus per didelis ar per mažas, pro rėmelio kraštus gali patekti žalingi spinduliai“, – patarė gydytoja.