Nemato nieko blogo

„Išties, džiaugiuosi nauja tvarka. Pagaliau reglamentuota tai, kas buvo daroma neoficialiai“, – sako ketverių metų sūnų auginanti Sigita. Vilnietė tikina, jog ir iki šiol vesdavo sūnų į darželį, jei jis lengvai sloguodavo ar kosėdavo.

„Visų pirma, turiu dirbti. Jei neleisčiau sloguojančio ar lengvai kosėjančio vaiko, matyt, tektų išvis mesti darbą, – šypsosi pašnekovė. – Be to, dažniausiai nepaisant minėtų simptomų vaikas jaučiasi sveikas ir žvalus, energingas. Tai kodėl nevesti? Aišku, jei kosulys paūmėja, tai kelias dienas pabūna namie. Gal taip kalbu dėl to, kad mano vaikas nėra linkęs dažnai sirgti. Paprastai jam nei sloga, nei kosulys nesikomplikuoja į kažkokias rimtas ligas, kurias jau reikia gydyti namie, vartoti vaistus. Be to, mūsų grupėje esu ne viena mama, kuri mano, kad lengva sloga ir kosulys yra ne liga. Tad šis pakeitimas jokios diskusijos darželyje net nesukėlė. Gal dėl tokio požiūrio mano vaiko darželio grupės vaikų lankomumas yra geriausias visoje ugdymo įstaigoje?“

Nebūtinai liga

„Medica klinika“ šeimos gydytoja Dovilė Gabrytė dėl naujosios tvarkos neturi vienareikšmės nuomonės, rašoma pranešime spaudai. Ji mano, kad viskas labai individualu ir reikia žiūrėti, kaip kiekvienas vaikas jaučiasi sloguodamas ar kosėdamas: „Labai svarbus indikatorius – vaiko savijauta. Ar jis aktyvus, energingas, nėra vangus, neturi temperatūros, kaip atrodo jo akys – nėra apiblaususios, paraudusios, vandeningos ar net pūliuojančios“.

Vis tik jei vaikui nosis varva stipriai, o kosulys labai intensyvus – reiktų kreiptis į gydytoją ir pabūti šiek tiek namie. O praėjus ūmiai ligos fazei jau būtų galima eiti į darželį, net jei yra likę šiek tiek simptomų.

Ne visada sloga ar kosulys reiškia ligą. „Įvardinti simptomai gali reikšti ir alergiją, kuri nieko bendro su virusine infekcija neturi ir tokiu atveju tikrai galima vesti vaiką į ugdymo įstaigą. Taip pat kosulys gali būti refliukso simptomas, ypač jei kosėjama miegant, o prieš miegą žmogus neseniai valgė“, – tikina medikė. Vis tik tėvams įtarus abu atvejus reiktų nedelsiant kreiptis į gydytoją, jog problema būtų išspręsta.

Kaip palengvinti?

Vis tik jei kosulys ar sloga yra sukelti virusų, šiuos simptomus reiktų gydyti. D.Gabrytė pataria nosį plauti jūros vandeniu ir jei yra poreikis nauodoti vaistus, kurie atkemša nosį. Jei sekretas iš nosies yra gausus – naudoti reiktų hipertoninį jūros vandenį, bet ne ilgiau kaip 3 dienas. Kitų nosies vaistų taip pat patariama nenaudoti ilgiau kaip 3-4 dienas. Na, o dažnas nosies atsiurbimas aspiratoriumi mažiems vaikams nėra gerai. Tokiu būdu yra pažeidžiama nosies gleivinė ir galima tik dar labiau pabloginti situaciją. Nosį valyti tokiu būdu rekomenduojama 1-2 kartus per dieną.

„Esant sausam kosuliui svarbiausias patarimas vartoti kuo daugiau skysčių. Niekas geriau neskystina kosulio ir nepadeda atsikosėti nei vartojami skysčiai. Ir jei yra papildomas poreikis – vartoti sirupus nuo kosulio, kurie skystina jį“, – teigia medikė.

Vaistininkė Kristina Zacharevič
Apie vaiko sveikatą reikia susimąstyti jau vasaros pradžioje, o ne atėjus rudeniui. Jau birželį, kai pasirodo pirmasis derlius, derėtų valgyti kiek įmanoma sveikesnį maistą – šviečias daržoves, vaisius ir uogas

Stiprinti imunitetą jau vasarą

Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Kristina Zacharevič teigia, jog norint stiprinti vaiko imunitetą ir apsaugoti nuo virusinių ligų svarbu kompleksinis sveikas gyvenimo būdas. „Apie vaiko sveikatą reikia susimąstyti jau vasaros pradžioje, o ne atėjus rudeniui. Jau birželį, kai pasirodo pirmasis derlius, derėtų valgyti kiek įmanoma sveikesnį maistą – šviečias daržoves, vaisius ir uogas, kad gautumėm vitaminų ir jų užtektų iki pat rudens“, – teigia pašnekovė. Be to, ji pataria iki rudens sezono likus 6 savaitėms vartoti vitaminą C, kad sustiprintumėm tiek savo, tiek vaiko imunitetą. O visą likusį sezoną naudojami propolio preperatai taip pat apsaugo nuo ligų.

Su tai, kad vaikus reikia grūdinti sutinka ir Sigita. „Tinkamai apsirengus į lauką eiti bet kokiu oru. Tokia taisykle vadovavausi dvejus metus, kol laiką su vaiku leidau namie. Ir dabar darželyje nepamirštu priminti, kai pučia stipresnis vėjas ar lynoja, kad išvestų vaikus į lauką. Darželyje turbūt visos auklėtojos vadovaujasi tokia pačia filosofija. Žinau, kad ne visiems tėvams tai patinka, bet nemanau, kad vaikai suserga nuo buvimo lauke, greičiau nuo ilgo buvimo grupėje“, – įsitikinusi ketverių metų vaiką auginanti mama.

Didžioji dalis virusinių ligų plinta oru – o tai reiškia, jog virusai patenka į organizmą per nosies ertmę. Tad vaistininkė rekomenduoja, kiek įmanoma drėkinti nosies gleivinę. Ją tepti kokiu nors aliejumi – tarkime, alyvuogių, migdolų ar propolio. Arba vaistinėje įsigyti nosiai skirtą mineralinį tepalą, kuris ligų sezonu profilaktiškai apsaugos nuo oru plintančių ligų. „Dar labai svarbu laikytis ne tik rankų, bet ir nosies higienos. Vaikams grįžus iš masinių susibūrimo vietų galima į nosį įlašinti švelnaus jūros vandens ir ją išvalyti. Tik tuo nepiknaudžiauti, jog nepažeistumėm natūralių procesų“, – sako specialistė.

Svarbu apranga

Suaugę turbūt atsimena, jog anksčiau tėvai mėgdavo juos aprengti itin šiltai – neva, tai padės neperšalti ir nesusirgti. Dabar laikai pasikeitė ir vis dažniau kalbama, jog norint mažiau sirgti kaip tik reikia rengtis vėsiau.

„Suaugę, žinoma, gali šiek tiek grūdintis, bet vaikų per daug vėsiai aprengti nepatariama. Bet, žinoma, labai blogai vaikus aprengti per šiltai. Tokiu atveju jie sukaista, suprakaituoja, juos perpučia, o tada liga gali lengvai prikibti. Mažuosius reiktų rengti taip, jog jie judėdami nei sušiltų, nei sušaltų ir jaustųsi laisvai“, – pataria vaistininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)