Yra dar 7 klaidos, kurias darydami tėvai rizikuoja užauginti ne stiprią, kryptingą asmenybę, o savo nuomonės išreikšti nedrįstančią kompleksuotą tylenę, rašoma tinklalapyje mama-likes.ru.

Perkami tik „mergaitiški“ žaislai

Žaislų parduotuvėje dauguma mergaičių mielai eina prie lentynų su mašinytėmis ir konstruktoriais. Ir neretai netgi paprašo ką nors nupirkti. O iš suaugusiųjų girdi: „Tu ką? Šitie žaislai berniukams. Mergaitės turi žaisti su lėlėmis.“

Iš tiesų kiekviena mergaitė turi turėti ne tik „mergaitiškų“, bet ir „berniukiškų“ žaislų. Jei dukra nerodo susidomėjimo konstruktoriais ar lėktuvėliais, tėvai turi jai parodyti, kaip žaisti su tokiais žaislais.

Namuose skiriamos tik „moteriškos“ pareigos

Negalima buities darbų skirtyti pagal lytį: berniukai padeda tėčiui remontuoti mašiną, o mergaitės plauna indus, dengia stalą ir laisto gėles.

Mergaitė taip pat turi mokėti įkalti vinį, pakeisti perdegusią lemputę ir išvalyti užsikimšusią kriauklės nuotekų angą. Mergaitė, turinti ne tik „moteriškų“, bet ir „vyriškų“ įgūdžių, užaugusi labiau pasitikės savimi, bus labiau nepriklausoma.

Nepalaikomas susidomėjimas tiksliaisiais mokslais

Dauguma tėvų įsitikinę, kad matematika, fizika, chemija – berniukams, o mergaitės gali be šių mokslų apsieiti. Galbūt jie tiesiog nežino ar nesusimąsto, kiek pasaulio istorijoje būta moterų mokslininkių, inžinierių, išradėjų.

Štai kelios iš jų: Sofia Kowalewska – matematikė, Josephine Cochrane – indaplovės išradėja, Lise Meitner – radiochemikė, Mary Anning – paleontologė. Kodėl gi jūsų duktė negali būti įtraukta į šį sąrašą?

Ribojami interesai ir hobiai

Primesdami dukrai stereotipiškai moteriškus hobius (šokiai, siuvinėjimas, dainavimas) tėvai įstato ją į griežtus genderinius rėmus. Tačiau juk nieko blogo nenutiks, jei mergaitė kurs automobilių modelius ar drožinės. Svarbiausia, kad jai pačiai tai būtų prie širdies.

Tas pats galioja ir sportui. Nereikia riboti mergaitės vien menine gimnastika ar dailiuoju čiuožimu. Futbolas, ledo ritulys, biatlonas ar aikido taip pat yra moteriški užsiėmimai.

Aptarinėjama išvaizda

Net jei mergaitė graži kaip lėlė ir turi modelio figūrą šito akcentuoti nereikėtų. Vaikas turi žinoti, kad jį vertina ir myli ne tik dėl išvaizdos, bet ir dėl vidinių savybių.

Todėl jei kas nors iš giminaičių ir pažįstamų giria mergaitę: „O, kokia gražuolė!“, mama ar tėtis galėtų pridurti: „Ne tik gražuolė, bet ir labai protinga (greita, atkakli ir pan.).“

Barimas už audringas emocijas

„Na ko gi tu lakstai, mergaitė turi vaikščioti ramiai“, „Nesimušk, tu juk ne berniukas“ – neretai galima išgirsti tokias tėvų pastabas.

Psichologų nuomone, iš drovių, tylių ir paklusnių mergaičių užauga tik kuklios, iš kitų išsiskirti nedrįstančios tarnautojos. O įžūlios mergiotės paprastai prasimuša į pačias viršūnes ir daro svaigias karjeras.

Nekalbama lytiškumo temomis

Pradedant nuo 7-8 m. (kartais ir anksčiau) su mergaite reikia kalbėtis lytiškumo klausimais. Tokio pokalbio metu tėvai neturėtų drovėtis, kikenti ar šnibždėti. Atvirkščiai – vaikas turi žinoti, kad ši tema nėra gėdinga – tai normalu ir natūralu, kaip bet kokia kita gyvybės apraiška.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)