Jie visada abejoja

Viena didžiausių tėvų klaidų – kai vaikui primetamas savas požiūris ar sava nuomonė. Ir dauguma tėvų tai daro gana kategoriškai: „Aš vyresnis ir geriau už tave žinau, ką reikia daryti“, „Ką čia dar svarstyti, viskas ir taip aišku!“, „Tavo reikalas – vykdyti“ ir panašiai.

Tokioms mamoms ir tėčiams neateina į galvą, kad jie, kaip ir visi žmonės, gali klysti. Ir kad geriau abejoti ir klysti, nei atrodyti vaiko akyse despotu.

Jie nesiliauna mokytis

Pedagogikos mokslas, kaip, beje, ir visi kiti, nuolat vystosi. Ir protingi tėvai, turintys tinkamą požiūrį į auklėjimą, nori žinoti visas naujienas ir atradimus.

Be to, visoms mamoms ir tėčiams tenka įveikti „kodėlčiaus amžių“, kai mažylis per minutę užduoda po šimtą klausimų ir nori sulaukti į juos normalių atsakymų. Todėl neverta pamiršti, kad norint užauginti eruditą vaiką, patys tėvai turi būti eruditai.

Jie geba pasipriešinti visuomenės nuomonei

Antivakserių (žmonių, kurie pasisako prieš vakcinas) judėjimas apėmė visą Europą ir Jungtines Amerikos Valstijas. Internete galima rasti daugybę siaubo istorijų apie „vakcinacijos šalutinius poveikius, tarp kurių yra net mirtis“.

„Kodėl visi diskutuoja, ar nepakenks vaikui skiepas nuo tymų, tačiau nekelia kito klausimo – bet ar tymai nepražudys mano vaiko?“ – klausia gydytojas J.Komarovskis.

Gydytojo teigimu, protingi ir mylintys tėvai turi sugebėti pasipriešinti visuomenės nuomonei ir galvoti tik apie savo vaiko sveikatą ir gyvybę.

Jie nesigėdi užduoti klausimų, pasitikslinti ir perklausti

Atvedę vaiką į polikliniką ar išsikvietę gydytoją į namus, geri tėvai be gėdos klausinėja specialistą apie menkiausias detales: nuo ko išrašyti vieni ar kiti vaistai, kokie gali būti vakcinos šalutiniai poveikiai, ką daryti pasireiškus komplikacijoms ir taip toliau.

Lygiai taip pat protingi tėvai elgiasi ir su vaikų darželio auklėtojomis ar mokytojais mokykloje. Juos domina menkiausios smulkmenos: kaip vaikas valgė, ką naujo išmoko, su kuo susidraugavo.

Priimdami sprendimus, jie stengiasi kontroliuoti savo emocijas

„Ramybė, tik ramybė“, – turėtų sakyti sau geri tėvai, prieš paskelbdami vaikui nuosprendį, nubausdami jį už blogą elgesį ar leisdami atsivesti į namus benamį šuniuką. Protingi tėvai nepriima sprendimų spontaniškai, pasiduodami staiga užvaldžiusioms emocijoms (tai būtų pyktis, užuojauta ar net nekontroliuojamas linksmumas). Tai yra vienas svarbiausių tėvų įgūdžių.

Supranta savo atsakomybę ir priima sprendimus savarankiškai

Kartais tėvai nespėja klausyti giminaičių, draugų, bendradarbių ar tiesiog pažįstamų žmonių dalijamų patarimų. Vis dėlto, protingi tėtis ir mama nepamiršta, kad tik jie vieni (o ne močiutės, tetos, dėdės ir t.t.) neša atsakomybę už savo vaiko auklėjimą. Todėl jie gali atsispirti svetimai nuomonei, nes bet kuriuo klausimu turi savąją.

Jie visada kartu ir su vaiku susijusius sprendimus priima bendrai

O kaip gi kitaip? Juk būtent taip ir elgiasi normalūs ir protingi tėvai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)