Paprastai viską, kuo su jumis nori pasidalinti vaikas, jis išduoda per pirmąsias susitikimo minutes. Būtent dėl to taip svarbu neprarasti šio laiko.

Daugelis tėvų intuityviai laikosi trijų minučių taisyklės. Pavyzdžiui, paimdami vaiką iš mokyklos, jie visada pritupia iki jo akių lygio, apkabina ir sako, kad pasiilgo. Tuo tarpu kiti tėvai paprasčiausiai paima vaiką už rankos, sako „eikime“ ir toliau plepa telefonu.

Kai grįžtate iš darbo, iškart atkreipkite dėmesį į vaiką. Nusiaukite ir bėkite prie jo. Turite kelias minutes atsisėsti prie jo, išklausinėti apie praėjusią dieną ir išklausyti jo atsakymus. Ir tik paskui galite eiti valgyti ir žiūrėti žinias. Jeigu nesuteiksite vaikui dėmesio, jis vaikštinės paskui jus visą vakarą, reikalaudamas bendravimo, dėmesio ir meilės.

Dėmesio: svarbi ne bendravimo trukmė, o emocinis artumas! Kartais kelios nuoširdaus pokalbio minutės mažyliui reiškia kur kas daugiau nei visa kartu praleista diena, jeigu mintimis jūs visą laiką esate kitur.

Naujausiais duomenimis, daugelis tėvų bendravimui su savo vaikais skiria daugiausiai pusantros valandos per savaitę. Ir tai dar nėra blogiausias rezultatas: pavyzdžiui, lenkai vidutiniškai vaikui skiria vos keturias minutes per dieną!

Mama ir vaikas

Tai, kad mes nuolat užsiėmę savo rūpesčiais, mūsų vaikams tikrai nesuteiks laimės, net jeigu mums ir atrodo, kad visa tai darome dėl jų. Vaikams labai svarbus bendravimas, reikalingas gyvenimiškas pavyzdys.

Tačiau tėvams ir vaikams „kartu praleistas laikas“ turi visiškai kitokią reikšmę. Suaugusiems pakanka, kad vaikai paprasčiausiai būtų šalia, kai jie rūpinasi namais ar eina į parduotuvę. Vaikams kartu praleistas laikas reiškia akių kontaktą, kai tėvai atsisėda šalia, padeda į šalį mobilų telefoną, liaunasi galvoję apie savo reikalus ir niekur nenukreipia dėmesio.

Žinoma, tėvai ne visada turi laiko pažaisti su vaikais, tačiau tokiomis minutėmis reiktų daryti tik tai, ko nori vaikas. Nereikia jam siūlyti savų laisvalaikio praleidimo formų. Vaikas niekada neatsivers, jeigu pajaus, kad bendraudami galvojate apie kažkokius savo reikalus.

Laikas bėga labai greitai, nespėsite net pamatyti, kaip jūsų sūnūs ir dukros užaugs. Todėl nešvaistykite laiko ir pradėkite statyti pasitikėjimu grįstus santykius su jais jau dabar!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)